50 fiatal munkavállaló, akik először vállaltak munkát egy másik európai országban, holnap megosztja tapasztalatait egy külön erre a célra szánt rendezvényen, Párizsban. A rendezvényen részt vesznek munkáltatók, valamint az EURES – a munkaügyi szolgálatok európai hálózata – mobilitási tanácsadói is.

 

50 fiatal munkavállaló, akik először vállaltak munkát egy másik európai országban, holnap megosztja tapasztalatait egy külön erre a célra szánt rendezvényen, Párizsban. A rendezvényen részt vesznek munkáltatók, valamint az EURES – a munkaügyi szolgálatok európai hálózata – mobilitási tanácsadói is.

 

Az Európai Bizottság „Első külföldi munkavállalás" kezdeményezésének az a célja, hogy felhívja a figyelmet a nagyobb munkaerő-mobilitás előnyeire, és arra, hogy mindenkinek joga van az EU-ban bárhol dolgozni.

„A szabad mozgás a nemzeti határokon át minden európai polgár elidegeníthetetlen joga. Mint ahogy e fiatalok példája jól mutatja, az aktív és mobil munkaerőpiac egészségesen tartja a gazdaságot és lehetővé teszi az emberek számára, hogy értékes személyes és szakmai tapasztalatokat szerezzenek nemzetközi szinten" – mondta Vladimír Špidla, az Európai Bizottság foglalkoztatásért felelős tagja.

A holnapi rendezvény összehozza azokat a fiatalokat, akik sikerrel vették első külföldi munkavállalásuk akadályait, valamint a munkáltatókat és az EURES tanácsadóit, akik segítették őket munkához jutni. Az EURES 50 fiatal munkavállaló életét követte nyomon külföldi tartózkodásuk idején, osztozva a nehézségekben és a sikerekben. Mérnöktől pincérig, marketingestől építészig sokféle szakma képviselői fejleszthették képességeiket egy más munkakörnyezetben. Az 50 fiatal az EURES mobilitási portálján regisztrált munkáltatóknál helyezkedett el, és személyre szabott segítséget kapott az EURES tanácsadóitól.

A 28 éves litván Indre Sabaitè, aki Portugáliában a Solvay Shared Services-nél technológiai kezelőként dolgozik, elmondta: „Azért kerestem külföldön munkát, hogy új dolgokat tanuljak, nemzetközi szinten bővítsem szakmai ismereteimet, lássam, hogyan szervezik a munkát más európai országokban, és javítsam a nyelvtudásomat. Az EURES tanácsadói sokat segítettek a Portugáliáról szóló, a mindennapi élethez szükséges információkkal. Nagyon örülök, hogy eljöttem ebbe a gyönyörű országba. Portugália annyira érdekes és változatos, hogy az összes szabad időm sem lenne elég, hogy mindent felfedezzek."

A 23 éves Trinidad Cosano Estrada spanyolt tanít egy cseh középiskolában. „Rémisztő elköltözni egy másik országba, különösen, ha nem beszéljük az ottani nyelvet. Szerintem a legfontosabb az optimizmus és az, hogy elszántan és szívvel-lélekkel belevessük magunkat abba, amit csinálunk. Én ezt teszem és ez eddig nagyon kifizetődőnek bizonyult."

A 34 éves olasz Erasmo Benna űrtechnológiai mérnökként dolgozott Németországban az AEROTEC Engineering cégnél. „Azért választottam a külföldi munkát, hogy új tapasztalatokat szerezzek, megtanuljak egy új nyelvet és bővítsem a szakmai ismereteimet. Volt munkalehetőségem otthon is, de Németországban most azon a szakterületen dolgozhatok, amelyet tanultam: ez pedig a repülés. A munkáltatóm támogatásával sikerült megbirkóznom a családtól való távollét, az új állás miatti kezdeti stressz és az új élet megszervezésének problémáival."

A holnapi rendezvényt a 2008. évi európai foglalkoztatási napok keretében szervezik, ami egy 500 állásbörzéből és hasonló rendezvényekből álló sorozat, ahol szeptemberben és októberben találkozhatnak az EU minden részéből jövő munkáltatók és álláskeresők. A legkiemelkedőbb ilyen rendezvény Brüsszelben volt szeptember 27-én, és mintegy 10 000 résztvevőt vonzott.

A 2007-es uniós munkaerő-felmérés adatai szerint jelenleg több mint 5 millió európai – azaz az európai munkaerő mintegy 2,2%-a – él egy másik EU-tagállamban. Ez kicsivel több, mint néhány évvel korábban. Az EU-n kívüli országokból jövő munkavállalók részaránya azonban ennél gyorsabban nőtt és ma már 3,8% körül van.

A mobilitás tagállamonként jelentősen változik. Az utóbbi években a balti államok, Bulgária, Ciprus, Lengyelország, Románia és Szlovákia, de ugyanígy Portugália és Írország polgárai mutattak viszonylag nagy hajlandóságot arra, hogy másik EU-tagállamba költözzenek, míg más tagállamokban ez a hajlandóság kicsi.

Az 1993-ban felállított EURES hálózat európai léptékű munkaügyi szolgálat, amelyet Európa (az EU + az Európai Gazdasági Térség) összes állami munkaügyi szolgálata támogat. Az EURES-be tartozik egy több mint 5000 helyi munkaügyi hivatalból álló hálózat, ahol több mint 100 000 munkatárs szolgálja ki az álláskeresők és munkáltatók igényeit. Közéjük tartozik az EURES 750 tanácsadója, akik kifejezetten a munkaerő nemzetek közötti mobilitásának kérdéseire szakosodtak. Az álláskeresők egyszerre 1,4 millió álláslehetőségről tájékozódhatnak az EURES portálján keresztül, a munkáltatók pedig e szolgáltatás segítségével vehetnek fel munkatársakat.

 http://eures.europa.eu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük