„Európa következő 50 éve rajtad is múlik!" mottóval ötvenhét magyarországi településen rendeznek civil fórumokat és egyéb kapcsolódó rendezvényeket a Római Szerződések aláírásának ötvenedik évfordulója alkalmából, amely jó alkalmat teremt a települések jövőjéről szóló lakossági beszélgetések megszervezésére.

 

 „Európa következő 50 éve rajtad is múlik!" mottóval ötvenhét magyarországi településen rendeznek civil fórumokat és egyéb kapcsolódó rendezvényeket a Római Szerződések aláírásának ötvenedik évfordulója alkalmából, amely jó alkalmat teremt a települések jövőjéről szóló lakossági beszélgetések megszervezésére.

 

A rendezvénysorozat az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a magyar kormány közötti Igazgatási Partnerség keretében jött létre. Az erről szóló megállapodásokat a települési önkormányzatok képviselőivel csütörtökön írták alá. Az ünnepélyes aláíráson részt vett és beszédet mondott Göncz Kinga külügyminiszter.

Az „50 év integráció 50 helyszínen" elnevezésű rendezvénysorozat célja, hogy a résztvevők a terület és a helyi közösség jövőre vonatkozó vízióját, valamint kihívásait és az azokra adható megoldásokat európai értékek és politikák szemszögéből vitassák meg.

A Központi Pénzügyi és Szerződéskötő Egység által kiírt nyílt pályázaton választották ki azt az ötvenhét önkormányzatot, akik európai uniós forrásból rendezhetik meg a rendezvényeket ez év október és november között.

A pályázó önkormányzatok több környező önkormányzattal együttműködve adhatták be pályázatukat, a legfontosabb feltétel az volt, hogy összterületükön a lakosság minimum ötvenezer fő legyen. A pályázat során 10 nyertes csoport került kiválasztásra, amely 57 településen több mint 900.000 lakost foglal magába. A támogatás maximális mértéke pályázatonként 3 millió Ft (12.000 €. ) A projekt során az önkormányzatok összesen 29 millió Ft támogatást nyertek el.

A lakossági fórumokat és kerekasztal-beszélgetéseket, szórakoztató kulturális programok színesítik. A meghívandó előadók között európai parlamenti képviselők, európai uniós szakértők, valamint a helyi üzleti közösség és a diplomáciai testület képviselői egyaránt részt vesznek. Az Európai Bizottság felhívására a magyar kormány 4 évre szóló együttműködési megállapodást kezdeményezett az Európai Unió kommunikációs és információs politikája végrehajtása érdekében, amely 2007. május 11-én életbe lépett. A partnerség alapja  közösen meghatározott kommunikációs stratégia, amelyet a  Külügyminisztérium Kommunikációs és Közkapcsolati Főosztálya, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája fogalmazott meg. A pénzügyi eszközöket az Európai Bizottság  adja, a  pénzügyi lebonyolításért a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Központi Pénzügyi és Szerződéskötő Egysége felel.

Az együttműködésből fakadó kooperációs lehetőségeket a magyar kormány Németország és Szlovénia mellett kamatoztatja.  Ennek a megállapodásnak az idei első projektje az „50 év integráció 50 helyszínen" elnevezésű rendezvénysorozat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük