Június 28-án volt 50 éve, hogy utoljára gördült le az egykori Nemzeti Színház vasfüggönye, erre emlékeztek a Jókai Színház művészei két próba közötti szünetben, szombaton délután.

 

Június 28-án volt 50 éve, hogy utoljára gördült le az egykori Nemzeti Színház vasfüggönye, erre emlékeztek a Jókai Színház művészei két próba közötti szünetben, szombaton délután.

 

1964. június 28-án, a Marton Endre rendezte Lear király – a címszerepben Básti Lajossal – előadás végén legördülő vasfüggönnyel zárult le egy korszak, majd egy év múlva felrobbantásra került nemzetünk színháza.

 

Három apropója van annak, hogy mi itt Békéscsabán az egykori Nemzeti Színház felrobbantásával foglalkozunk – kezdte beszédét Fekete Péter igazgató a rövid megemlékezésen. Kadelka László a Nemzeti Színház egykori főügyelője, aki annak idején az utolsó Lear király előadás vasfüggönyét leengedte, jelenleg a Jókai Színház társulatát erősíti, így közvetlen élményeit tudja megosztani velünk. A Lear király volt az utolsó előadás a Nemzetiben, s a mi Lear királyunk, Kovács Frigyes Jászai-díjas színművész, a Szabadkai Népszínház pár évvel ezelőtti lerombolásáról tud nekünk mesélni, mely igen heves vitákat váltott ki a szabadkaiak és színházat kedvelők körében.

 

A színház főügyelője ezután megnyomta a gombot, és felemelkedett a Jókai Színház vasfüggönye: Minél több színházban nyíljanak vasfüggönyök, és sose érjük meg, hogy a mi színházunk vasa örökre lekoppanjon! – fogalmazott.

 

A rövid megemlékezésen részt vettek a Jókai Színház színtársulatának tagjai és a vendégművészként Békéscsabán tartózkodó színészkollégák Feke Pál, Serbán Attila, Nagy Sándor, Gubik Petra.

 

http://youtu.be/Gv7c683h7OE

http://youtu.be/Vq802tLfhQs

http://jokaiszinhaz.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük