Sebestény Andor professzorSebestény Andor professzor

A MÚOSZ Életmód Szakosztályánk vendége, Dr. Sebestény Andor professzor minden szempontból hosszú utat tett meg a bencés gimnáziumtól napjainkig.

Sebestény Andor professzorSebestény Andor professzor

A MÚOSZ Életmód Szakosztályánk vendége, Dr. Sebestény Andor professzor minden szempontból hosszú utat tett meg a bencés gimnáziumtól napjainkig.

Volt idő, amikor a bencés gimnázium nem volt jó ajánlólevél, alapesetben is osztályidegenek voltak az ott tanulók, ami a továbbtanulás felmerülésénél vált igazán meghatározóvá. Az érettségire készülő Sebestény Andor az orvosi egyetemre jelentkezett, amiből kompromisszumként az állatorvosi egyetem lett, ahol a betegeket egy osztályidegen sem tudja ideológiailag eltéríteni. A megkezdett tanulmányokat  a börtön és az 1956-os forradalom szakította meg – átmenetileg. Történt ugyanis, hogy a diákok – a vádirat szerint – szervezkedtek a rendszer ellen, amit Sebestény Andor tíz évvel „megúszott", négyen viszont már nem valósíthatták meg álmaikat. A tíz évből aztán „csak" öt év letöltött lett, amihez kellett a forradalom és a kiszabadítása, majd  meg  sem állt Bristolig, ahol az állatorvosi egyetemen elismerték a budapesti egyetemi éveket, amit osztályelsőséggel hálált meg.

Az egyetemi évek után négy év vidéki állatorvosi praxis következett, aminek elteltével már „igazi" orvosi jellegű munkát talált: a londoni Birodalmi Rákkutató Intézetben a kisérleti állatokkal folytatott vizsgálatok felügyelője lett. Talán akkor még nem is gondolta, hogy egész munkásságát meghatározza majd a patkányokkal való első találkozása. Mindenesetre közben megszerezte az orvosi járványtani diplomát is, ami a kisérleti állatokkal való munkájában alapvető segítségévé vált, és ez segítette  a rákkutatók munkájába való bekapcsolódását is. Ebben a környezetben dolgozott ki egy professzortársával egy olyan gyógyszert, amely a rákkezelések során alkalmazott kemoterápia szívkárosító hatását védi ki. A „Cardioxane" elnevezésű, humán használatra szánt gyógyszert az  egész világon használják. Az már „csak" egy ujjgyakorlat volt, amikor Sebestény Andor kidolgozott egy miniatűr altatógépet a rágcsálók műtéteihez. Ezt már Európaszerte használják a kutatóintézetek.

Ötledadó kutyák és gazdáik

Bár a patkányok fontos szerepet játszottak Sebestény professzor pályafutásában, de az alapokat a kutyák, illetve azok daganatos betegségei adták. Az egyetemet követő állatorvosi munkája során ugyanis azt tapasztalta, hogy a nagybeteg házikedvencek gazdái nem szívesen járulnak hozzá – talán anyagi megfontolásokból sem  – a műtéthez, illetve a kemoterápiához, inkább valami szájon át szedhető, mellékhatás nélküli gyógyszert kérnek helyette.

Ilyet viszont, mivel még nem találták ki, nem tudtak ajánlani. A dolog viszont nem hagyta nyugodni Sebestény Andort, londoni kutatómunkájának fő iránya a nem hagyományos rákkezelés lett.

Az 1980-as években – egy kollégája közreműködésével – sikerült az elgondolásból konkrét terméket előállítania, amely antioxidáns hatású, stimulálja az immunrendszert, és ami nagyon lényeges: nem okoz mellékhatásokat. Abból indultak ki, hogy léteznek olyan egyszerű anyagok, mint például a C- vitamin, a nyomelemek, a szalicilát, amelyeket jól tűr a szervezet, ugyanakkor – egy kicsit leegyszerűsítve: rákellenes hatást váltanak ki. A C-vitamin antioxidáns, immunerősítő és DNS

 

 

hibajavító, a  réz és mangán a szervezet szabad gyökök elleni harcát segítik, és egyben szintén erősítik az immunrendszert. A szalicilátok a rákos daganatok növekedését, vérellátását, terjedését és kemorezisztenciáját serkentő oxidáló enzimeket gátolják, míg a ráksejtek spontán pusztulását és az immunsejtek általi „eltakarítását" elősegítik. A kipróbálás során a daganatos betegséggel kezelt kutyák 15-20 százalékánál kifejezetten daganatellenes hatást tapasztaltak, de volt olyan kezelt állat is, amelyben teljesen eltűnt a daganat. A rákbeteg kutyák egynegyedénél volt kimutatható a daganatellenes hatás, a vizsgáltba bevont állatok fele jóval túlélte a prognosztizált további élettartamot, és a kutyák legalább háromnegyednél életminőség javulását lehetett megfigyelni.

A keresztségben CV 247 nevet kapott (CV= Cancer Vital, a 247 pedig a kutatás sorszáma) szer alkalmazása során olyan szembeötlő és olyan gyakori volt a kezelt állatok jólétének, életminőségének és várható élettartamának javulása, amire az angliai humán orvosok is felfigyeltek. Önkéntes jelentkezőknek, többnyire előrehaladott rákos megbetegedéssel kezelt páciensek százainak adták a szert. Az engedélyezett klinikai kipróbálások, megfigyelések sorozatának fő célja  a CV 247-nek a betegek életminőségének javítása és élettartamának meghosszabbítása volt.

 

A hazai pálya

A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen végzett patkánykisérletek során derült ki, hogy a CV 247   hatásosan véd a kemoterápiában használt ciszplatin vesekárosodást okozó hatása ellen.  A  CV 247 hazai emberi használatához a biokémikusok tanácsára a szalicil helyett flavonoid  került a szerbe, a réztartalom csökkentése mellett.  Az így elkészült kapszula mint „étrend kiegészítő"  (TO DELETE:   „ gyógyhatású készítmény" ) már a patikák polcain található  CV 247 Regenerál elnevezéssel. (A „gyógyhatású készítmény" kategoriát, amit a rákbeteg kutyák számára az eredeti CV 247 már több évvel ezelőtt megkapott, emberi relációban itthon már eltörölték.) Sebestény professzor felhívja a figyelmet arra, hogy a szer által nyújtott hatások megfelelő életmóddal, táplálkozással is elérhetők lennének, de kevesen vannak, akik ezt maguktól megteszik. Lényeges viszont, hogy a szer műtéti, vagy egyéb orvosi beavatkozások után a felépülést bizonyítottan gyorsítja, és erősíti az immunrendszert.

Sebestény Andor professzor bízik  a CV 247 Regenerál sikeres jövőjében, hiszen az elmúlt évek tapasztalatai alapján is egyre többen keresik a már itthon is kapható szert.

                                                                                                                                    –Szabady

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük