A távműtét során az 5G technológia biztosította a sebész számára az érintés érzetét.  Felhasználható diagnosztizálásra vagy sebészi beavatkozás során a rákos szövet azonosítására .  A vezérlés és felügyelet szoftveresen vezérelt (Software Defined) hálózaton történt.

 

A távműtét során az 5G technológia biztosította a sebész számára az érintés érzetét.  Felhasználható diagnosztizálásra vagy sebészi beavatkozás során a rákos szövet azonosítására .  A vezérlés és felügyelet szoftveresen vezérelt (Software Defined) hálózaton történt.

 

A közelmúltban Londonban az 5G World 2016 rendezvényen az Ericsson (NASDAQ:ERIC) és a londoni King's College távérzékeléses robotizált műtéttel mutatott be egy 5G használati esetet (use case).

 

A „Távvezérlés és beavatkozás" című 5G orvosi használati esetnél a biológiai ujj robotizált megtestesítéseként egy szonda biztosítja a sebész számára az érintés érzetét egy minimálisan invazív műtéti beavatkozás során, és képes arra, hogy pontosan, valós időben keresse meg a lágy szövetben a kemény csomókat. A szonda, amelyet akár robotujjnak is nevezhetünk, azonosítani tudja a rákos szövetet és érintéses visszajelzés formájában továbbítja az információt a sebésznek.

Azok, akik az 5G World 2016 rendezvényen felkeresték az Ericsson standját, egy érintéses visszajelzést biztosító kesztyű segítségével megtapasztalhatták, milyen csekély késleltetés mellett vezérelhető 5G átvitellel a robotujj, és miután a szonda kitapintja a kemény szövetet a szimulációban, a felhasználói eszközzel érzékelhették a szonda által küldött érintésjelet. A lágy szövet modelljének közelképén szemmel is kísérhették a történéseket. Mindez egy szoftveresen vezérelt hálózaton zajlott, amelyet úgy konfiguráltak, hogy az a végpontok között az 5G egyik legújabb koncepcióját, a hálózatszeletelést alkalmazva biztosítsa a szükséges szolgáltatásminőséget.

 

Valter D'Avino, az Ericsson nyugat- és közép-európai régiójának a vezetője a következőket mondta: „Ezzel az 5G szimulációs bemutatóval, amelynek során a távműtét az érintés érzetével és létfontosságú, valós idejű videóátvitellel egészül ki, igazolhatjuk, hogy mennyire kritikus szerepet játszik a látencia az 5G képességei között."

 

Mischa Dohler professzor, a londoni King's College Informatikai Tanszéke Távközlési Kutatóközpontjának vezetője így nyilatkozott: „Mivel az 5G lehetővé teszi az előrelépést a minimálisan invazív távműtétek terén, az alkalmazások száma rohamosan bővül majd, az előnyök pedig többé nem lesznek helyhez kötöttek. Megnyílik az út a globális mentori kapcsolatok, illetve a diagnosztika és a beavatkozás skálázhatósága felé."

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük