Velemér TájházVelemér Tájház

Október 25-27. között hatodik alkalommal került megrendezésre az európai turizmus legrangosabb rendezvénye, az Európai Turizmus Fórum, amely az EU Bizottság, a tagállamok nemzeti és regionális turisztikai hatóságai, az európai turizmus munkaadói és munkavállalói szervezetei és a turisztikai szakmai szervezetek párbeszédének kiemelt fontosságú eseménye.

 

 Velemér TájházVelemér Tájház

Október 25-27. között hatodik alkalommal került megrendezésre az európai turizmus legrangosabb rendezvénye, az Európai Turizmus Fórum, amely az EU Bizottság, a tagállamok nemzeti és regionális turisztikai hatóságai, az európai turizmus munkaadói és munkavállalói szervezetei és a turisztikai szakmai szervezetek párbeszédének kiemelt fontosságú eseménye.

 

A hat éve a Bizottság által kezdeményezett rendezvényre az EU soros elnökségét betöltő Portugáliában, Lagoa-ban került sor. A magyar delegációt Dr. Kovács Miklós, az ÖTM turisztikai szakállamtitkára vezette. A rendezvényen részt vettek a magyarországi turisztikai ágazati párbeszéd munkavállalói és munkaadói szervezeteinek vezető képviselői, Dr. Várnai Zsuzsa és Dr. Niklai Ákos vezetésével.

A fórumot az EU Bizottság részéről Günter Verheugen a Bizottság alelnöke, a vállalkozásokért felelős EU főbiztos köszöntötte. Beszédében kiemelte a turizmus jelentőségét az európai gazdaságban, megerősítette a bizottság azon szándékát, hogy tovább segíti a turizmus versenyképességének javítását. Előadásában hangsúlyozta, hogy az európai turizmus hosszú távú versenyképességének alapvető feltétele a fenntarthatóság elveinek érvényesítése a turisztikai szolgáltatásokban és a fejlesztéseknél. Az európai turizmusnak a legjobb minőségre, legmagasabb technikai színvonal alkalmazására kell törekednie a gazdasági, szociális és környezeti fenntarthatóság elveit figyelembe véve, hogy a növekvő piaci igényeknek a legmagasabb szinten feleljen meg, fenntartva ezzel Európa turisztikai vonzerejét. Felhívta a figyelmet ennek költségeire, ami meg fog jelenni a turisztikai termékek árában, de ezt a kiemelkedő minőséggel kell és lehet ellensúlyozni. Ehhez mind európai, nemzeti és helyi szinten a turizmusban érdekeltek, hatóságok, vállalkozások és fogyasztók együttműködése és felelősségvállalása szükséges. Ennek megerősítését célozza az a közlemény, amelyet a Bizottság közvetlenül a fórumot megelőzően fogadott el, a fenntartható turizmus fejlesztésének támogatása érdekében. Ebben a Bizottság javaslatot tesz a tagállamok, illetve a szakmai szervezetek számára arra vonatkozóan, hogy milyen lépéseket tehetnek a gazdasági, szociális és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés érdekében, ami alapfeltétel Európa kulturális és természeti örökségének megőrzése szempontjából. A Bizottság által megfogalmazott javaslatokat a portugál elnökség a Versenyképességi Tanács novemberi ülésére kívánja beterjeszteni.

BajánsenyeBajánsenyeA Bizottság közleményében a turizmusfejlesztés gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóságának eléréséhez hét kihívást fogalmazott meg, melyek területén előrelépés szükséges: a kereslet szezonális jellegének csökkentése, a turisztikai célú közlekedés környezeti hatásainak kezelése, a turisztikai munkahelyek minőségének javítása, a turizmust fogadó közösség életminőségének megőrzése, a természeti források felhasználásának és a hulladéktermelésnek a minimalizálása, a természeti és a kulturális örökség megőrzése és az üdülés mindenki számára elérhetővé tétele.

Dr Kovács Miklós szakállamtitkár hozzászólásában támogatta az európai turizmus fenntarthatóságának elősegítését célzó bizottsági kezdeményezéseket és tájékoztatást adott a fenntartható turizmusfejlesztést szolgáló magyar lépésekről. Kiemelte a turizmusfejlesztési stratégia fő elemeit, a desztináció menedzsment rendszer kialakítását, a Magyar Turizmus Minőségi Díj létrehozását, a Turizmus Ágazati Párbeszéd Bizottság működését, a Regionális Operatív Programokban a turisztikai pályázatok elbírálásánál alkalmazott fenntarthatósági indikátor rendszer kidolgozását és az üdülési csekkrendszer sikeres működését.

A portugáliai fórum a fenntartható turizmusfejlesztéssel kapcsolatos bizottsági javaslatok közül az ágazat előtt álló  következő három fő kihívásra adandó javaslatok megtárgyalására koncentrált: A természeti és kulturális örökség megőrzése; az erőforrások és hulladékok kezelése, illetve a vállalkozási felelősség a versenyképesség növelése és a munkahelyteremtés érdekében. 

A fórumon első alkalommal került sor a Bizottság által 2006-ban kezdeményezett Kiváló Európai Turisztikai Desztináció Díj („European Destinations of Excellence" – EDEN) átadására. Magyarországot a Magyar Turizmus Zrt. és az ÖTM Turisztikai Szakállamtitkársága által meghirdetett „Magyarország legjobban fejlődő vidéki desztinációja" című pályázat nyertese a „Természetesen Őrség" című pályamunkájával győztes Natúrpark Térségfejlesztési Kht. képviselte. A díjazott országok képviselői az eseményt kísérő kiállításon mutatták be térségüket a Fórum résztvevői és a nemzetközi sajtó számára. Günter Verheugen főbiztos a díjátadáson kiemelte, hogy a bizottsági kezdeményezés célja hosszútávon bemutatkozási lehetőséget biztosítani a fenntartható turizmusfejlesztésben élenjáró, kiváló európai desztinációk számára, Európa sokszínűségének minél szélesebb körben történő megismertetésére.

A VI. Európai Turizmus Fórum  http://www.etfportugal2007.pt/welcome/intro_en.asp  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük