„A drága Kikelet illata odavan. S az Idő úgy robog át percről percre rajtam, mint dermedt test fölé ha szörnyű hó zuhan. Magasból nézem én e Gömböt, hogy rohan, helyet se kérve rajt, hová fejem lehajtsam.
Hógörgeteg, ragadj! röpíts a zivatarban!"

(Baudelaire: A semmi vágya )

 

 

„A drága Kikelet illata odavan. S az Idő úgy robog át percről percre rajtam, mint dermedt test fölé ha szörnyű hó zuhan. Magasból nézem én e Gömböt, hogy rohan, helyet se kérve rajt, hová fejem lehajtsam.
Hógörgeteg, ragadj! röpíts a zivatarban!"

(Baudelaire: A semmi vágya )

 

. A romlás virágai kiállításhoz kapcsolódóan a Petőfi Irodalmi Múzeumban megnyílt a Baudelaire-pályázat képeinek tárlata.

1857-ben jelent meg az a sokat vitatott Charles Baudelaire verseskötet, melynek címe Les Fleurs du Mal, vagyis A Romlás Virágai. A kötet több versét például be is tiltották még a megjelenés évében, ma pedig már szinte mindannyiunk számára ismertek olykor meghökkentő versei.

 

Böröcz András:Baudelaire sorozatBöröcz András:Baudelaire sorozat El Kazovszkij:Baudelaire útjaEl Kazovszkij:Baudelaire útja
Fodor Emese: S az idő úgy robog átFodor Emese: S az idő úgy robog át Gaál József: Halállal ölelkezőGaál József: Halállal ölelkező
Hámori Anett: A Romlás VirágaiHámori Anett: A Romlás Virágai Jovián György:SpleenJovián György:Spleen
Klimó Károly: Baudelaire illusztrációKlimó Károly: Baudelaire illusztráció NagyGergő: Romlás virága logoszNagyGergő: Romlás virága logosz

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) a Francia Intézettel együttműködve nyitotta meg a Baudelaire kiállítás, a kötet megjelenésének 150. évfordulója alkalmából. Könyvtári, kézirattári dokumentumok, s idézett versrészletek teszik értékesebbé a tárlatot, mely december 19.-ig látható.

A kiállításhoz kapcsolódóan a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Francia Intézet, s a PIM tárlatot rendezett A Romlás Virágai gondolatiságában született művekből. A fiatal művészek képei mellett, erre az alkalomra felkért neves képzőművészek munkái is láthatók  A pályázat kiírói választ keresnek arra, hogy a romlás gondolatkörében látványosan érzékelhető-e szellemi, művészi, vagy koncepcionális közösség, esetleg távolság az eltérő generációk munkáiban.

A kiállításon megtekinthető többek között Hámori Anett: A romlás virágai I-II olajképe, melyet deszkára készített, s mellyel elnyerte a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének festészeti díját, egy PIM-díjas mű Nagy Gergőtől, vagy az Oktatási és Kulturális Minisztérium díjas „S az idő úgy robog át…", kép, mely Fodor Emese műve. 

 

Roskó Gábor: RegretsRoskó Gábor: Regrets Véssey Gábor: La Fontaine De SangVéssey Gábor: La Fontaine De Sang

A pályázat anyagaiból összeállított tárlat 2008. februárjáig látogatható a Petőfi Irodalmi Múzeumban, az V. kerület csodálatos Károlyi Palotájában, a Károlyi Mihály utca 16-os szám alatt.

Németh Krisztina

http://www.pim.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük