A coeliakia – lisztérzékenység – krónikus autoimmun betegség, glutén intolerancia. A glutén a kalászos gabonákban (búza, árpa, rozs, tönköly és ezek valamennyi hibrid fajtaváltozatában) megtalálható fehérje, amelynek ismertebb neve a sikér. A betegségnek nincs gyógyszeres terápiája, kizárólag az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diétával érhető el a betegek tünetmentessége.

A coeliakia – lisztérzékenység – krónikus autoimmun betegség, glutén intolerancia. A glutén a kalászos gabonákban (búza, árpa, rozs, tönköly és ezek valamennyi hibrid fajtaváltozatában) megtalálható fehérje, amelynek ismertebb neve a sikér. A betegségnek nincs gyógyszeres terápiája, kizárólag az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diétával érhető el a betegek tünetmentessége.

Minden 100 európai állampolgárból 1 coeliakiás

Eszerint Európában a coeliakia akár 7 millió embert is érinthet, ugyanakkor helyes diagnózissal mindössze 12% – 15 %-uk rendelkezik. A helyzet Magyarországon is hasonló, a diagnosztizált betegek száma nem lehet több, mint 15-20 ezer – annak ellenére, hogy a coeliakia gyakorisága hazánkban az európai átlag kétszerese. Az átlagos diagnosztizálási idő- azaz az első tünetek megjelenése és a diagnózis között eltelt idő – Európában is, nálunk is több mint 10 év.

Ha a betegség diagnózisa elmarad, és a beteg továbbra is fogyaszt glutén tartalmú ételeket, súlyos tünetek és szövődmények alakulhatnak ki (vashiány, vérszegénység, fogyás, hajhullás, a vékonybél daganatos betegségei, stb.)

A coeliakiás betegeknek Európában mindenütt joga van a gyors és pontos diagnózishoz

A WHO (az ENSZ egészségüggyel foglalkozó szakosított szervezete) szerint minden embernek ‘joga van a lehető legmagasabb színvonalú egészséghez'. A coeliakiás betegek esetében az első és legfontosabb lépés a betegség diagnosztizálása.

A Coeliakia Nemzetközi Napja

Minden évben május 16-án tartja meg az Association of European Coeliac Societies (AOECS) – tagszervezeteivel együtt – a Coeliakia Nemzetközi Napját. Idén az elmaradó diagnosis súlyos következményeire szeretnék felhívni Európa lakossága és a döntéshozók figyelmét.

Koltai Tünde, az AOECS és a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületének elnöke szerint: "A krónikus betegségben szenvedők legfontosabb emberi joga a gyors és pontos diagnózishoz jutás.

Ezért hívjuk most Európa polgárait, szervezeteit és intézményeit: tegyünk együtt meg mindent azért, hogy a coeliakiás betegeket az első tünetek megjelenését követően minél rövidebb időn belül diagnosztizálják.

Az elmaradó vagy késői diagnózis következményei olyan súlyos betegségek lehetnek, mint a csontritkulás, a depresszió, a meddőség, az ismétlődő vetélések vagy bizonyos rosszindulatú daganatos elváltozások. Ezért is nagyon fontos, hogy a diagnózist követően a beteg fogadja el és tanulja meg a gluténmentes diétát, és ne fogyasszon többé glutén tartalmú élelmiszert."

Az öndiagnózis veszélyes!

Ha valaki úgy érzi, hogy tünetei a glutén tartalmú ételek fogyasztását követően jelentkeznek, keressen fel egy gasztroenterológiai szakrendelést, ahol a szükséges vizsgálatokat elvégzik. A coeliakia diagnosztikai tesztjeivel kimutatható, hogy a szervezet hogyan reagál a gluténra, ezért fontos, hogy a vizsgálatok lezárásáig a gluténtartalmú ételek fogyasztását NE hagyják abba. Ellenkező esetben sem a vérvizsgálatokat, sem a vékonybél biopsziát nem tudják eredményesen elvégezni.


Ha a betegségről, a diagnózisról és a gluténmentes diétáról többet szeretne megtudni, keresse fel a www.liszterzekeny.hu honlapot, vagy kérdezze szakembereiket az egyesulet@liszterzekeny.hu e-mail címen, az AOECS-ről pedig a www.aoecs.org honlapon tájékozódhatnak.

 

A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete idén a "2016 Új Gluténmentes Terméke" díj kiosztásával teszi emlékezetessé a Coeliakia Nemzetközi Napját. A díjat az egyesület 25. születésnapja alkalmából alapítottuk, és az a legfeljebb 2 éve forgalomba hozott gluténmentes élelmiszer nyerheti el.

Az idén első alkalommal meghirdetett versenybe 9 gyártó 16 innovatív, új gluténmentes terméket nevezett be, amelyek közül egyesületünk tagjainak szavazatai választották ki az ide díj nyertesét.

Az díjkiosztásra sajtónyilvános eseményen kerül sor, ahol átadásra kerül az idei „Coeliakiásokért-díj" is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük