Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tíz kiemelkedő népművésznek adta át a Népművészet Mestere díjakat 2013. augusztus 18-án Budapesten, a Mesterségek Ünnepén. A kitüntetést idén hatvanadik alkalommal osztották ki.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tíz kiemelkedő népművésznek adta át a Népművészet Mestere díjakat 2013. augusztus 18-án Budapesten, a Mesterségek Ünnepén. A kitüntetést idén hatvanadik alkalommal osztották ki.

Idén ünnepeljük a Népművészet Mestere díj létrejöttének 60. évfordulóját. Az 1953-ban alapított állami kitüntetés eredeti célja szerint a környezetében élő és alkotó autentikus népművészek munkásságát, életművét ismeri el. Világviszonylatban Magyarország az elsők között gondoskodott a helyben élő és működő kiemelkedő tehetségű alkotók megbecsüléséről, támogatásáról.

Az UNESCO szellemi kulturális örökség egyezménye szellemében létrehozott nemzeti jegyzékre az elsők között, 2009-ben került fel a Népművészet Mestere díj kitüntetettjeinek tudása és tevékenysége. A négy kategóriában odaítélt díjat mára több mint 500 tárgyalkotó, zenész, mesemondó, énekes és táncos nyerte el.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Mesterségek Ünnepén, augusztus 18-án a következő népművészeket tüntette ki:

Bagdi Lajosné Matkó Mária hímző, népi iparművész, Debrecen
Bárány Antalné Strehó Margit mesemondó, Varsány
Dobiné Vass Júlia fazekas, Nádudvar
Hajda György Zsigmond faműves-restaurátor, népi iparművész, Cserkút
Haris Mária szövő, népi iparművész, Budapest
Karácsony Lázás furulyás, Gyimesbükk (Románia)
Kovács Szabolcs festettbútor-készítő, Mezőkövesd
Simon János táncos, énekes, Csenger
Szabó Teréz táncos, énekes, Mezőkölpény (Románia)
Takács Anna énekes, Búza (Románia)

A képen: Balról jobbra Bagdi Lajosné Matkó Mária hímző, népi iparművész, Bárány Antalné Strehó Margit mesemondó, Dobiné Vass Júlia fazekas, Hajda György Zsigmond faműves-restaurátor, népi iparművész, Haris Mária szövő, népi iparművész, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter, Karácsony Lázás furulyás, Kovács Szabolcs festettbútor-készítő, Simon János táncos, énekes, Szabó Teréz táncos, énekes és Takács Anna énekes.

 MTI Fotó: Szigetváry Zsolt 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük