Megújuló szolgáltatási színvonallal, több mint száz új munkahellyel újra a MÁV-START üzemelteti a nemzetközi étkezőkocsikat. A MÁV-START Zrt. 2014. június 1-jétől maga üzemelteti a nemzetközi járataiban közlekedő étkezőkocsikat, valamint júliustól balatoni vonatokon is újraindítja a szolgáltatást.

 

Megújuló szolgáltatási színvonallal, több mint száz új munkahellyel újra a MÁV-START üzemelteti a nemzetközi étkezőkocsikat. A MÁV-START Zrt. 2014. június 1-jétől maga üzemelteti a nemzetközi járataiban közlekedő étkezőkocsikat, valamint júliustól balatoni vonatokon is újraindítja a szolgáltatást.

 

A vasúttársaság megújult kínálattal és alacsonyabb árakkal várja az utasokat, egyúttal több mint száz új munkahelyet is teremt. Ungvári Csaba, a MÁVSTART Zrt. vezérigazgatója a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban a 2014. június 4- én nyílt Utasellátó kiállításon jelentette be mindezt.

2014. június 1-én, vasárnap hajnalban indult az első saját étkezőkocsis vonat Hamburgba, s a napokban Budapestről már mindegyik MÁV-START étkezőkocsi saját üzemeltetésben, megújulva indult – és indul a jövőben is útnak. Időszaktól függően ez napi 21-22 étkezőkocsis vonatot jelent.

A szolgáltatást az elmúlt években külső vállalkozó végezte, a szerződés lejártát követően döntött úgy a vasúttársaság, hogy saját üzemeltetésbe veszi ezeket a kocsikat, és megújítja a kínálatot, valamint kedvezőbb árakat kínál. Az étkezőkocsikkal Ausztriába, Csehországba, Romániába, Németországba, valamint újdonságként Horvátországba, Szlovákiába menő vonatokon találkozhat az utazóközönség. Június 13-ától a bolgár tengerpartra is közlekedik MÁV-START étkezőkocsi. Továbbá július 1-től a Balaton déli és északi partjára tartó egyes vonatokon indul újra belföldi viszonylaton a fedélzeti utasellátás.

Jelentősen megújult kínálat, emelt minőség a jellemző. Egy-egy étkezőkocsiban mostantól egyszerre 10-18 féle étel közül választhatnak az utasok. Az étlap jelentősen megújult, a választék kialakításakor az adott országok étkezési szokásait is figyelembe vették a szakemberek, a menüben megtalálhatóak a klasszikus utasellátós ételek, – mint a paprikás csirkemell galuskával vagy a gulyásleves, bolognai spagetti – de a cézár saláta, a majorannás jércemell, a borókabogyós marhasült is a kínálat része. Gondoltak az édességet kedvelőkre is: a császármorzsa mellett brownie és zserbó is választható.

Az étkezőkocsi szolgáltatás saját üzemeltetését több hónapos munka előzte meg: a Keleti pályaudvaron raktárhelyiségek újultak meg, a 25 étkezőkocsit új eszközökkel szerelték fel. Lecserélték az étkészleteket, poharakat, asztalterítőket, a konyhák is megszépültek, sok kocsiban a régi berendezéseket felváltották új sütők, grillezők, hűtők.

A szolgáltatás saját kézbe vételével 104 új munkahelyet is teremtett a vasúttársaság, alapvetően szakács és felszolgáló (utazó személyzet), valamint „földi kiszolgáló" (raktáros, pénztáros stb.) munkakörökben. A vasúttársaság maga végzi a kocsik karbantartását, valamint a raktározási, beszerzési, logisztikai tevékenységet is. Mindez jól illeszkedik a MÁVcsoport azon stratégiájába, mely szerint saját fejlesztései, munkaszervezése révén számos korábban külső fél által végzett munkát házon belül old meg, erősítve a vasutas munkahelyeket.

A 66 éves Utasellátó múltját idéző kiállítás nyílt a Közlekedési Múzeumban. Csoki rolád, „sztaniolba" csomagolt csemege, csatos üveges üdítő, Herendi, Hollóházi logózott porcelánok  – ki ne emlékezne rájuk? Ma már több évtizedes vasúti utazásos emlékek. A MÁV-START  májusban hirdette meg az utazóközönség körében az Utasellátó ereklyék megmentését célzó  programját, egyebek közt a felhívásra beérkezett tárgyakból is kerültek a tárlat anyagába.

A gyűjtemény bemutatja a korai hálókocsikat, azt, hogy a II. világháború után hogyan indult  el az Utasellátó szolgáltatás. Azok, akik a sok eredeti tárgy és dokumentum szemlélésébe  belefáradnak, megpihenhetnek a kiállításban berendezett büfékocsi ülésein,  „kinézhetnek a  vonat ablakán" is, vagy megnézhetik, milyen volt a vetett ágy egy hálókocsiban.  A vitrinekben mindezeken túl különböző büfé, étkező és hálókocsi H0-ás modellek is láthatók.  A kiállítás 2014. augusztus 20-ig várja a látogatókat a Közlekedési Múzeumban.

 

http://www.mmkm.hu/index.php/hu/kozlekedesimuzeum

http://mav-start.hu/utasellato/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük