A Hungarikum Bizottság 2014. június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján tartotta a „Büszkeségeink a Hungarikumok" elnevezésű rendezvényét, melynek célja kiemelkedő nemzeti értékeink bemutatása és népszerűsítése volt. Hungarikumainkkal ismerkedhettünk a Nyugati téren.

 

A Hungarikum Bizottság 2014. június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján tartotta a „Büszkeségeink a Hungarikumok" elnevezésű rendezvényét, melynek célja kiemelkedő nemzeti értékeink bemutatása és népszerűsítése volt. Hungarikumainkkal ismerkedhettünk a Nyugati téren.

 

A nyugati téri bevásárlóközpont előtt zajlott eseményen többek között a hungarikum címet elnyert magyar operett képviseletében a Budapesti Operettszínház előadói, és a 100 Tagú Cigányzenekar művészei is felléptek, valamint Pál István "Szalonna" és bandája, a Fölszállott a páva döntős táncosaival.

 

A Hungarikumok Gyűjteménye május 16-án hét új taggal bővült, amelynek köszönhetően már 41 hungarikummal büszkélkedhetünk. Az ingyenes rendezvényre látogatók megismerkedhettek valamennyi hungarikummal. Így például a solymászattal, Puskás Ferenc életművével, a Kürt Adatmentéssel, a klasszikus magyar nótával, de a Gyulai kolbász vagy a Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény történetével is.
Az egész napos eseményen az érdeklődők megtekinthették Hrivnák Tünde (By Me) divattervező népművészeti elemeket felvonultató – népi motívumok a modern korban – divatbemutatóját, amelyen a kalocsai és a matyó motívumoké a főszerep.

 

A Hungarikum Bizottság Titkárságának munkatársaitól az érdeklődők mindent megtudhattak nemzeti értékeinkről, a hungarikummá válás folyamatáról, a Hungarikum kvízt kitöltőkre pedig nyeremények vártak. A látogatók különféle kolbászokat kóstolhattak és green box fotózáson is részt vehettek.

A rendezvény fő célkitűzése volt, hogy a fiatalabb korosztály is megismerje páratlan nemzeti kincseinket. Kiváló minőségű ételeink és italaink, csodálatos természeti környezetünk, páratlanul gazdag kulturális örökségünk és a nagy magyar elmék világra szóló teljesítménye olyan sikertörténet, amelyre méltán lehetünk büszkék mindannyian, országhatáron innen és túl, szerte a nagyvilágban.

 

A kiemelt Nemzeti Értékek listáján jelenleg 107 tétel szerepel:

Agrár- és élelmiszergazdaság             67

Egészség és életmód                          4

Épített környezet                                –

Ipari és műszaki megoldások             6

Kulturális örökség                              24

Sport                                                  1

Természeti környezet                         2

Turizmus és vendéglátás                    3

 

http://hungarikum.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük