Eljött a november és vele a koreai filmek ideje is. Immár 9. alkalommal hozza el a Koreai Kulturális Központ a koreai filmek legjavát a magyar mozikba. Barátság és árulás, szerelem és szenvedély, könnyek a nevetéstől és a szívbe markoló fájdalomtól.

 

Eljött a november és vele a koreai filmek ideje is. Immár 9. alkalommal hozza el a Koreai Kulturális Központ a koreai filmek legjavát a magyar mozikba. Barátság és árulás, szerelem és szenvedély, könnyek a nevetéstől és a szívbe markoló fájdalomtól.

 

A 2016. november 8. és 12. között megrendezésre kerülő filmfesztivál olyan érzelmek kavalkádját vonultatja fel, amelybe érdemes lesz belekeveredni! Idén Budapesten november 8. és 12. között a Sugár Mozi, november 11. és 12-én Debrecenben és Pécsett az Apolló Mozi, Szegeden pedig a Belvárosi Mozi ad helyet az eseménynek.

 

A budapesti Sugár Mozi november 8-i nyitó vetítésén 18:00 órától A királyi szabó című filmet nézheti meg a közönség. A 127 perces alkotás több mint 1000, kézzel készült hanbokot (koreai tradicionális női öltözéket) vonultat fel, címéhez méltóan királyi pompában.

A film Gongdzsin, egy fiatal, öntörvényű, korát megelőző ötletekkel rendelkező szabó munkásságát, és féltékenységből fakadó intrikákkal teli életét mutatja be. A számos közönségdíjat elnyert alkotás gyönyörű díszlettel és lenyűgöző beállításokkal szerzett világszerte új rajongókat a koreai filmnek.

 

A fesztivál öt napja alatt két-két órára újra szerelembe eshetünk, harcolhatunk az elnyomás ellen, lehetünk királynők és uralkodók; felfedezhetjük a mellettünk ülőben rejlő szépséget, felcsaphatunk vadásznak és csaló szépfiúnak is.

 

2007-et írtunk, amikor a hazai közönség meglepően hálásan fogadta az első Koreai Filmhét rendezvényét. A hat nap alatt nyolc feledhetetlen filmet izgulhattak végig a nézők, köztük Park Chan-Wook Demilitarizált övezet: JSA című, 2000-ben készült alkotását is. A rendezőt akkor már, az Oldboy című nemzetközi sikerű film kapcsán ismerték a koreai filmek iránt érdeklődők.

 

Ma, 2016-ban 20 kiemelkedő film vonul fel a programban.

Ahogyan 2014-től minden évben, most is emelik a filmfesztivál rangját a nagyvárosok vetítései: két napon át Debrecenben, Szegeden és Pécsett is várjuk a koreai film rajongóit. És – ha nem is személyesen -, Park Chan-Wook is visszatér közénk, méghozzá legújabb filmjével, a Szobalánnyal (Agassi), amely 2016-ban a Cannes-i és Torontói Filmfesztivál versenyfilmjei között mutatkozott be, mint kosztümös erotikus thriller. Tekintettel az alkotás jelentőségére, és a film magyarországi forgalmazójával, a Mozinettel kialakított remek kapcsolatra, a Szobalány a 9. Koreai Filmfesztiválon négy alkalommal is szerepel: kétszer Budapesten, a Sugár moziban, egy-egy alkalommal pedig Debrecenben és Szegeden.

 

A 9. Koreai Filmfesztivál azonban nem csak a filmekről szól. A képsorokon keresztül mesél a koreai hétköznapokról, a szokásokról, a kultúráról, az ételekről. Bemutatja a koreai emberek szép és bizarr oldalát egyaránt. Így ajánlott azoknak is, akik már régóta foglalkoznak a koreai kultúrkörrel és azoknak is, akik még csak most kóstolnak bele. Erre utal idei hívószavuk is: Keveredj bele! Ahogyan a „bibimbap", amely felvillantja a koreai kulinária sokoldalúságát, a fesztivál is megannyi ízt kombinál, amelyek közül kiválaszthatjuk magunknak a leginkább megfelelőket, hogy aztán összekeverve egy teljesen új íz-, film- és kultúra világot kapjunk.

 

A 9. Koreai Filmfesztivál jegyei 500 forintért vásárolhatók meg a Sugár Mozi és a vidéki mozik pénztáraiban egyaránt.

Nyitóelőadás időpontja: 2016. november 8., Sugár Mozi, 18:00

 

Budapesti vetítések helyszíne: Sugár Mozi, 1148, Budapest, Örs vezér tere 24.

Vidéki vetítések helyszínei:

Apolló Mozi, 4025, Debrecen, Miklós u. 1.

Belvárosi Mozi, 6724, Szeged, Vaszy Viktor tér 3.

Apolló Mozi Pécs, 7621 Pécs, Perczel M. u. 22.

 

www.koreaifilm.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük