2024.április.30. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Mi vagyunk Európa!

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/86873"><img class="image image-preview" src="/files/images/mi%20vagyunk%20(1).preview.jpg" border="0" width="470" height="288" /></a></span>2 program 30 helyszínén közel 13.500 diák és 780 pedagógus vett részt az Európai Unióhoz kapcsolódó iskolanapokon. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája és a Külgazdasági és Külügyminisztérium együttműködésében, az Európai Unió finanszírozásában megvalósuló sorozat tavasszal indult, a vetélkedők jelentős része hátrányos helyzetű kistérségekben valósult meg.</p> <p> 

mi%20vagyunk%20(1).preview2 program 30 helyszínén közel 13.500 diák és 780 pedagógus vett részt az Európai Unióhoz kapcsolódó iskolanapokon. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája és a Külgazdasági és Külügyminisztérium együttműködésében, az Európai Unió finanszírozásában megvalósuló sorozat tavasszal indult, a vetélkedők jelentős része hátrányos helyzetű kistérségekben valósult meg.

 

mi%20vagyunk%20(1).preview2 program 30 helyszínén közel 13.500 diák és 780 pedagógus vett részt az Európai Unióhoz kapcsolódó iskolanapokon. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája és a Külgazdasági és Külügyminisztérium együttműködésében, az Európai Unió finanszírozásában megvalósuló sorozat tavasszal indult, a vetélkedők jelentős része hátrányos helyzetű kistérségekben valósult meg.

 

Március és november között Bonyhádtól Hajdúböszörményig több ezer diák készült fel a vetélkedőkre olyan EUs témákból, mint a környezetvédelem, a kulturális sokszínűség vagy az EU-s jogok. Emellett plakátok, táncelőadások és uniós tudósítások készültek, hogy az iskolanapok végén a legjobb osztályok értékes nyereményeket, a győztesek pedig egy budapesti osztálykirándulást nyerjenek.

 

A program célja az volt, hogy könnyed, játékos formában ismertesse meg a középiskolásokkal az Európai Unió működését és az EU nyújtotta lehetőségeket. E célkitűzést igazolta a program keretében, 9528 fiatal részvételével készült, nem reprezentatív kutatás is. A kérdésre, hogy Magyarország mekkora nagyságrendű fejlesztési (kohéziós) támogatást kap az EU-tól a 2014-2020-as periódusban, a válaszadók döntő többsége, 46%-a az 5000 milliárd forintot jelölte meg, 21,4% még ennél is kisebb összegre, 4000 milliárd alatti támogatásra tippelt. A tényleges összeget, azaz a mintegy 7000 milliárd forintot a válaszadók mindössze 30% tudta helyesen.

 mi%20vagyunk%20(2).preview

A fiatalokat a helyszínen nemcsak a társaik és a tanáraik, hanem a program nagykövetei is bíztatták: a kaposvári vetélkedőn D. Tóth András, műsorvezető, Ajkán Kis Gergő, Európa-bajnok úszó, Szentesen Szekeres Adrien, énekesnő, Budapesten Nagy Viktor, világbajnok magyar válogatott vízilabdázó, Lentiben Polgár Odett énekesnő beszélgetett a tanulókkal az Európai Unióról és saját élményeikről.

 

A középiskolások a lehetőségeket látják az EU-ban.

Az EU munkahelyeket teremt, segít a fiataloknak külföldi tapasztalatokat szerezni, ráadásul

jóval több támogatást ad Magyarországnak, mint amit a válaszadók 70%-a először gondol.

Többek között ez derül ki a Mi vagyunk Európa! 2 program keretében készült, nem

reprezentatív kutatásból.

 

A 14 és 18 év közötti fiatalok úgy vélik, hogy az Európai Unió pozitív hatással van a mindennapi életükre. A válaszadók csaknem 60%-a vélte úgy, hogy az EU komoly segítséget nyújt a külföldi lehetőségek megteremtésében. Emellett véleményük szerint az Unió munkahelyeket is teremt. A felmérésből kiderült, hogy öt fiatalból három ismer valamilyen európai uniós fejlesztést a közvetlen környezetében, és pontosan meg is tudja azokat nevezni. Az esetek döntő többségében a közösség életét befolyásoló infrastrukturális fejlesztéseket: iskola-, óvoda-, bölcsődekorszerűsítést, könyvtár vagy művelődésiház-rekonstrukciót, tornaterem-építést, kórházfelújítást említettek, továbbá más látványos fejlesztéseket, mint például csatornázást, a terek felújítását vagy kerékpárutak építését.

 

A megkérdezettek 32%-a állította, hogy az iskolában hall az Európai Unióról. 84%-uk a televízióból szerzi értesüléseit. A fiatalok második legfőbb információforrása az internet. 32%-uk az iskolából, 31%-uk pedig újságból, valamint a rádióból (30%) tájékozódik.

A családtól, barátoktól, valamint a munkahelyen rendre 13%-5%-4% szerzi az információit. (A kérdésre több választ is megjelölhettek a válaszadók.)

 

A kérdőívek elemzését a projekt lebonyolítója, a Prime Time Marketing Kft. végezte.

 

www.mivagyunkeuropa.hu

www.facebook.com/mivagyunkeuropa

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.