2024.április.30. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kiszolgáltatunk és verünk, avagy szolgálunk és védünk:Multinacionális rendőrséget akar az EU-ban Franciaország

2 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/15437"><img class="image thumbnail" src="/files/images/rendor.thumbnail.jpg" border="0" width="81" height="100" /></a></span>A jelenlegi soros elnökséget betöltő Franciaország a tagállamok rendőreiből álló közös rendőrőrsök létrehozását javasolja az unió legfontosabb turisztikai célpontjaiban. A külföldi turisták az őket ért kisebb atrocitások esetén ide fordulhatnának. </p><p>

rendor.thumbnailA jelenlegi soros elnökséget betöltő Franciaország a tagállamok rendőreiből álló közös rendőrőrsök létrehozását javasolja az unió legfontosabb turisztikai célpontjaiban. A külföldi turisták az őket ért kisebb atrocitások esetén ide fordulhatnának.

rendor.thumbnailA jelenlegi soros elnökséget betöltő Franciaország a tagállamok rendőreiből álló közös rendőrőrsök létrehozását javasolja az unió legfontosabb turisztikai célpontjaiban. A külföldi turisták az őket ért kisebb atrocitások esetén ide fordulhatnának.

A nagyobb sportrendezvények idején alkalmazott gyakorlathoz hasonlóan ez például azt jelentené, hogy Prágában a cseh rendőrök mellett német rendőrök látnák el az országba érkező német turisták védelmét.

A javaslatot 2008. július 7.-én a francia belügyminiszter, Michele Alliot-Marie ismertette a bel- és igazságügyi együttműködéssel foglalkozó Tanács informális ülésén Cannes-ban.

A Euronews értesülései szerint a pápa szeptemberi lourdes-i látogatása során Franciaország tesztelni kívánja a kezdeményezést, amikor a pápai látogatáshoz időzítve olasz és francia rendőrök fognak állomásozni Párizsban, Versailles-ban és Nizzában.

A javaslat ellentmondásos fogadtatásban részesült a tagállamok körében, ugyanis a határokat átlépő rendőri együttműködés hagyományosan az EU egyik legérzékenyebb kérdésének számít.

Az ír igazságügyi miniszter, Dermot Ahern szerint a javaslat megoldást jelenthet azokra a problémákra, melyekkel a nyári vakáció során az ír nagykövetségeknek kell szembenézniük, emellett azonban felhívta a figyelmet a külföldre látogató rendőrök hatáskörének gondos rendezésére. Ivan Langer cseh belügyminiszter üdvözölte a javaslatot, mivel Csehország korábban már tíz rendőrt küldött a horvát üdülőterületekre a cseh állampolgárok védelmére.

William Hague brit árnyék-külügyminiszter azonban kétségét fejezte ki a tervezettel kapcsolatban a Daily Telegraphnak adott nyilatkozatában. A politikus véleménye szerint az erőszakos bűncselekmények növekvő száma miatt kimerített rendőri erőforrások „uniós szintű bevetése" ugyanis aligha lehet megvalósítható.

A javaslatot ért kritikák ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy az ideiglenesen létrehozott multinacionális rendőrség hosszú távon a nemzeti és külföldi rendőrök hatáskörének összeütközését eredményezheti.

 

EUvonal

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.