A parlament 2008. július 9.-én elfogadta azt a javaslatot, amely szerint a 2009 júniusi európai választások után az EP-frakciók létrehozásához legalább 7 tagországból, legkevesebb 25 képviselő kell majd. Most 20 és 6 a két kulcsszám.

 

A parlament 2008. július 9.-én elfogadta azt a javaslatot, amely szerint a 2009 júniusi európai választások után az EP-frakciók létrehozásához legalább 7 tagországból, legkevesebb 25 képviselő kell majd. Most 20 és 6 a két kulcsszám.

Jelenleg az EP-ben a frakcióalakítást minimum 20 fő kezdeményezheti, úgy, hogy legalább a tagállamok ötödét képviseljék, vagyis a 27 tagállamot figyelembe véve legkevesebb 6 országból kell verbuválni a frakciótagokat.

Egy elfogadott módosítás értelmében a küszöb alá csúszó frakciók – az EP elnöke és a frakcióvezetők értekezletének egyetértésével – folytathatják működésüket, feltéve, hogy a csoport továbbra is képviseli a tagállamok egyötödét, és a frakciót legalább egy éve létrehozták.

A jelentés plenáris vitájában az Európai Néppárt vezérszónokaként szólalt fel Szájer József. A képviselő szólt arról, hogy támogatja a frakcióalakításhoz szükséges minimális képviselői létszám felemelését, az ugyanis szerinte „erősebb parlamenthez vezet". A politikus ugyanakkor támogatná, hogy a minimumlétszámot ne konkrét létszámhoz, hanem százalékos arányként határozzák meg.

2007 januárjában, miután elérte a 20 főt a szélsőjobboldali képviselők száma az EP-ben, külön frakciót tudtak alakítani Identitás, Hagyomány, Szuverenitás (ITS) néven, ekkor ugyanis a Nagy-Románia Párt öt és a bolgár Ataka (Roham) párt egy tagja belépett a politikai csoportba. A frakció még 2007 novemberében felbomlott, miután több képviselő elhagyta a frakciót. A mostani változatás a hasonlóan instabil csoportosulások kialakulását akadályozhatja meg.

Képviselőcsoportok az EP-ben

  • A képviselők képviselőcsoportokban üléseznek, amelyekbe politikai – és nem nemzeti – hovatartozásuk alapján tömörülnek.
  • Az Európai Parlamentben jelenleg 7 képviselőcsoport működik.
  • Valamennyi képviselőcsoport belső szervezeti formában működik, elnököt (egyes képviselőcsoportok két társelnököt), elnökséget és titkárságot választ.
  • A plenáris ülésteremben az üléshelyeket a politikai hovatartozás alapján osztják fel a képviselők között, balról jobb felé haladva, a képviselőcsoportok elnökeinek beleegyezésével.
  • Képviselőcsoport létrehozásához legalább 20 képviselő szükséges, akiknek a tagállamok legalább egyötödét kell képviselniük. Egyszerre több képviselőcsoporthoz tartozni tilos.
  • Vannak képviselők, akik egyik képviselőcsoportnak sem tagjai, ők a független képviselők közé tartoznak.
  • A plenáris ülésen történő minden szavazást megelőzően a képviselőcsoportok megvizsgálják a parlamenti bizottságok által előterjesztett jelentéseket, és módosító javaslatokat nyújtanak be.
  • A képviselőcsoport által elfogadott álláspont kialakítása a csoporton belüli megegyezéssel történik, annak egyetlen tagja számára sem lehet a szavazást kötelezővé tenni.

Forrás: http://www.europarl.europa.eu/

EUvonal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük