Palóc gasztronómia — Hollókői Húsvéti fesztivál 2015. április 4-6.
Hollókő húsvétkor nem csak a szemet gyönyörködteti: a gazdag programválaszték mellett a színpompás falu elképesztően finom, kimondottan a húsvéthoz, a hagyományokhoz és a palóc gasztronómiáihoz kapcsolódó finomságokkal készül az ünnepre. Nem véletlenül, hiszen a régióban a kistermelők ínyenc portékákkal vannak jelen a piacon. A hollókői napok a hedonistáknak is kiváló alkalmat jelentenek, hogy áldozzanak a kulinária oltárán.
Hollókő húsvétkor nem csak a szemet gyönyörködteti: a gazdag programválaszték mellett a színpompás falu elképesztően finom, kimondottan a húsvéthoz, a hagyományokhoz és a palóc gasztronómiáihoz kapcsolódó finomságokkal készül az ünnepre. Nem véletlenül, hiszen a régióban a kistermelők ínyenc portékákkal vannak jelen a piacon. A hollókői napok a hedonistáknak is kiváló alkalmat jelentenek, hogy áldozzanak a kulinária oltárán.
Gazduram Sajtboltjába húsvétkor Horváth Gyöngyi és László sajtkészítő költözik. A meseszerű házikók portáján várják a húsvéti fesztivál résztvevőit és vendégeit. A Hollókői Gasztroudvar is itt kínálja helyi termékeit, húsvéti ínyencségeit. A vásárban ezen kívül természetesen kapható lesz házi méz, péksütemények, lekvárok, szörpök, kenyérlángos és mindenféle finomság.
A La Fiesta Party Service újragondolta a fesztiválgasztronómiát. A mindenhol kapható fesztivál-egyenételek helyett olyan kreatív menüsort állít össze főleg helyi, hagyományos ételekhez használt, magas minőségű alapanyagokból, amiben visszaköszönnek a tradicionális palóc ízek, receptek. Az ételek nyersanyagául szolgáló alapanyagokat nagy gondossággal válogatják. Szeretnék megmutatni, hogy egyszerű alapanyagokból is nagyszerű ételeket és ízeket lehet varázsolni – ahogyan tették ezt Hollókőn mindig is a régi időkben. Hoznak házi császárt, füstölt kenőmájast és csülköt tormával, a helyszínen szeletelve kínálják a húsvéti sonkát, de lesz csülkös pacal, slambuc és többek közt birkagulyás is. Hétfőn a fazékba kerülnek a húsvéti nyuszik: vadas nyúlragu és isteni juhtúrós sztrapacska is szerepel a kínálatban. Az édességek kedvelői válogathatnak a nagyboldogi rózsafánk, a házi baracklekváros nagymama-féle császármorzsa, a hagyományos tejes pite és aludt-tejes prósza közt.
Kerekes Sándort a magazinok gasztronómiai rovataiból ismerhetik. Az idei év egyik legnagyobb felfedezettje az elmúlt tíz évben séfként tevékenykedett, decemberben azonban megnyitotta Budapesten a Radnóti Miklós utcában a kizárólag csúcsminőségű, kizárólag magyar termékeket árusító üzletét "Őshonos Delikát" néven. Mangalicából és szürkemarhából készült, hagyományos és különleges ízesítésű szalámik, áfonyás-borókás szarvaskolbász, balzsamecet, magolajok és megannyi prémium kategóriás magyar áru sorakozik az üzlet polcain. Kerekes úr célja, hogy minél több emberrel megismertesse ezeket a hiteles, őszinte, kiváló termékeket – melyek ráadásul itthon készültek.
Aki húsvétkor kimozdul otthonról, megmenekül a készülődéstől, a konyhában eltöltött napoktól és a vendéglátástól. Jöjjön el Hollókőre és nem marad ki a hagyományos húsvéti gasztronómiai élvezetekből. Kiránduljon, élje át a húsvét hangulatát, élvezze a látványos programokat, a még látványosabb Ófalut és kóstoljon a palócok ünnepi asztaláról! Itt a tavasz, és a húsvét a legjobb alkalom arra, hogy beszélgessünk, helyi ízeket kóstoljunk és új energiákkal töltődjünk fel – mindezt csodálatosan egyedi környezetében, az egyik legjelesebb, hagyományos ünnepen!