2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Diákhitel Központ Zrt. ellenőrzését fejezte be az ÁSZ

4 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/66113"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image12_54.jpg" border="0" width="214" height="204" /></a></span>A Diákhitel Központ Zrt. 2011 és 2013 közötti működése szabályszerűségének ellenőrzése során az Állami Számvevőszék megállapította, hogy a társaság pénzügyi szabályozottsága és a belső kontrollrendszere kisebb hiányosságoktól eltekintve megfelelő volt, vagyongazdálkodása, valamint a tulajdonosi ellenőrzés megvalósítása pedig teljes mértékben megfelelt az előírásoknak.

image12 54A Diákhitel Központ Zrt. 2011 és 2013 közötti működése szabályszerűségének ellenőrzése során az Állami Számvevőszék megállapította, hogy a társaság pénzügyi szabályozottsága és a belső kontrollrendszere kisebb hiányosságoktól eltekintve megfelelő volt, vagyongazdálkodása, valamint a tulajdonosi ellenőrzés megvalósítása pedig teljes mértékben megfelelt az előírásoknak.

image12 54A Diákhitel Központ Zrt. 2011 és 2013 közötti működése szabályszerűségének ellenőrzése során az Állami Számvevőszék megállapította, hogy a társaság pénzügyi szabályozottsága és a belső kontrollrendszere kisebb hiányosságoktól eltekintve megfelelő volt, vagyongazdálkodása, valamint a tulajdonosi ellenőrzés megvalósítása pedig teljes mértékben megfelelt az előírásoknak.

A Diákhitel Központ Zrt. feladata a hallgatói hitelrendszer működtetése és a hallgatói hitelek folyósítása, amely a felsőoktatás finanszírozásának részét képezi. A finanszírozás érdekében bevont források visszafizetésének biztosítására az állam készfizető kezességet vállalt, amely mint potenciális költségvetési kiadás az államadósság alakulását több évre szólóan befolyásolhatja, és a hiányon keresztül közvetett módon gyakorolt hatást a központi alrendszer adósságára is. A társaság vagyona 2011 és 2013 között 248 355 millió Ft-ról 287 593 millió Ft-ra nőtt, a kihelyezett diákhitelek állománya 2013. év végére 272 873 millió Ft-ra emelkedett.

 

A társaság a vagyonával a jogszabályoknak és a tulajdonosi elvárásoknak megfelelően gazdálkodott. A bevételek és ráfordítások elszámolása a számviteli törvénynek és az ellenőrzött időszakban hatályos számviteli politikáknak megfelelt. A társaság a vagyonnal való gazdálkodás belső szabályzatait a jogszabályi előírásokkal összhangban elkészítette, azokban a feladatai és működése jellegéből adódó sajátosságokat figyelembe vette. Az éves beszámolók mérlegeiben kimutatott vagyon értékét leltárral alátámasztotta. A tulajdonosi joggyakorló által előírt, a vagyonnal kapcsolatos adatszolgáltatási és beszámolási kötelezettségének eleget tett. A kockázati céltartalék képzési kötelezettség belső szabályozásából 2011-2012-ben kimaradt az alkalmazott biztosítási modellhez használt számítások megállapítási módja, de a szabályozási hiányosság ellenére a céltartalék képzése, felhasználása és elszámolása szabályszerű volt.

A Diákhitel Központ Zrt. a hitelrendszer működtetésének szabályozási hátterét, a működtetést támogató informatikai rendszereket kialakította, a rendszerek működését szabályozta. 2013-tól teljes körűen gondoskodott az általa kezelt adatok biztonságáról, rendelkezésre állásáról és sértetlenségéről. A Felügyelőbizottság és a független könyvvizsgáló, valamint a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB Zrt.) tevékenységén keresztül a tulajdonosi ellenőrzés hozzájárult a szabályszerű feladatellátáshoz, pénzügyi- és vagyongazdálkodáshoz. A társaság az éves beszámolóját könyvvizsgálóval ellenőriztette, a jóváhagyott beszámolókat közzétette.

 

A társaságnál a belső ellenőrzés szervezetét kialakították, a függetlenségét biztosították, szabályozásáról a belső irányítási eszközök egymásra épülő rendszerében gondoskodtak. Az intézkedési tervek készítését és kiadását az ellenőrzött szervezeti egység vezetője helyett a belső ellenőr végezte, aki ezzel a hatáskörét túllépte, a beszámolók összeállítása során pedig a belső ellenőrzési szabályzatban rögzített határidőket és a benyújtás rendjét nem tartotta be.
Az ellenőrzés megállapításai alapján az ÁSZ a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatójának fogalmazott meg javaslatokat, amelyek alapján intézkedési tervet kell készítenie.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.