2024.április.30. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Székács Gergely “Szín-Terek”

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/96448"><img class="image image-preview" src="/files/images/székács.preview.jpg" border="0" width="474" height="365" /></a></span>2015. November 20-án nyílik Székács Gergely "Szín-Terek" című kiállítása a NextArt Galériában. A megnyitó "Akkusztik Session" keretében Rácz Adorján (Blooming Blue), Székelyhidi Zsófia (Blooming Blue), és Zwickl Ábel (Hello Hurricane) lép fel. A kiállítás 2016. Január 2-ig tekinthető meg.</p> <p> 

székács.preview2015. November 20-án nyílik Székács Gergely "Szín-Terek" című kiállítása a NextArt Galériában. A megnyitó "Akkusztik Session" keretében Rácz Adorján (Blooming Blue), Székelyhidi Zsófia (Blooming Blue), és Zwickl Ábel (Hello Hurricane) lép fel. A kiállítás 2016. Január 2-ig tekinthető meg.

 

székács.preview2015. November 20-án nyílik Székács Gergely "Szín-Terek" című kiállítása a NextArt Galériában. A megnyitó "Akkusztik Session" keretében Rácz Adorján (Blooming Blue), Székelyhidi Zsófia (Blooming Blue), és Zwickl Ábel (Hello Hurricane) lép fel. A kiállítás 2016. Január 2-ig tekinthető meg.

 

Letisztult és konstruktív térábrázolást látunk Székács Gergely kompozícióin – csendes, harmonikus időtlenséggel felruházva; bravúros kolorittal megjelenített, minden felesleges gesztustól megszabadított meditatív szín-terek tűnnek elő a képeken. A kiállításon látható „szin-tér" -sorozat munkáin az emberi jelenléttől megfosztott belső terek metafizikus hangulatot árasztanak. Az ábrázolt téma (asztalitenisz sportcsarnok) valójában festészeti alkalom az alkotó számára, hogy homogén tér-idő egységet sugalló, szuggesztív térbenyomásokat közvetítsen segítségükkel.

 

Székács a narratíva minimumra redukálásával az abszolút értelemben vett teret engedi érvényesülni, amelynek eredményeként sajátos karakterű harmónia áll elő. A színes síkfelületekből összetett tárgyak feloldódnak, és megnyílnak a befogadó tekintet előtt, ahol a megjelenített dolgok egymáshoz, valamint a fizikai tér egészéhez való viszonya jelöli ki a kép saját terét. A sík színmező, a forma az uralkodó elem – az ürességtől kongó terekből elvont emberi egzisztencia hiánya abszolút érvényre tör. A tárgyakat színfelületek képviselik, amelyek az üresség és az elvont térpoétika hatására csaknem absztrakt összetevőknek hatnak. Székács Gergely festészeti kísérleteinek következménye a figurális összetevőkből álló, metafizikus hangulatú kép, amely valami saját magán túlit reprezentál.

 

 „Az emberek jelenlététől megfosztva ábrázolom a teret, mert célom a látvány egyéb részleteinek bemutatása. Ilyen módon egyfajta kiüresedettség-érzés, illetve csönd keletkezik a képeken. A látvány e magányos csönd hatására átalakul, és a tér a saját adottságai és karaktere folytán érvényesül. A „szín-tér" kifejezést ebben az esetben kifejezetten találónak gondolom, mert munkáimon a fények, árnyékok és reflexek színei kapják a legnagyobb hangsúlyt. Az egymás mellé kerülő mezők és sávok színei hol harmóniát fejeznek ki hol pedig éles ellentétbe kerülnek egymással." (Székács Gergely)

 

2015. November 20. 19:00

Székács Gergely "Szín-Terek"

NextArt Galéria

Budapest, Aulich utca 4-6.

 

http://nextartgaleria.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.