2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Bűn és bűnhődés 2050-ben

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/99068"><img class="image image-preview" src="/files/images/aaa_1.png" border="0" width="256" height="256" /></a></span>-  Hölgyeim és uraim! Mint ismeretes, harminc évvel ezelőtt, 2020-ban Magyarország lakossága torkig lett a sok lopással, garázdasággal, gyilkossággal, sikkasztással, korrupcióval, áfacsalással, és a többi bűncselekménnyel.

aaa 1–  Hölgyeim és uraim! Mint ismeretes, harminc évvel ezelőtt, 2020-ban Magyarország lakossága torkig lett a sok lopással, garázdasággal, gyilkossággal, sikkasztással, korrupcióval, áfacsalással, és a többi bűncselekménnyel.

aaa 1–  Hölgyeim és uraim! Mint ismeretes, harminc évvel ezelőtt, 2020-ban Magyarország lakossága torkig lett a sok lopással, garázdasággal, gyilkossággal, sikkasztással, korrupcióval, áfacsalással, és a többi bűncselekménnyel.

Honfitársaink féltek a bűnelkövetőktől akik egyetlen pillantás alatt tönkretehették az életüket, vagy lenyúlják egy élet során összekuporgatott vagyonkájukat. Ezért ettől kezdve követelni kezdték a büntetések szigorítását, a tettesek bezárását, hogy ne folytathassák bűnöző életmódjukat. 2025-ben megszűnt a próbára bocsátás, felfüggesztett büntetés, pénzbüntetés, ügyészi figyelmeztetés és hasonló szankciók, amelyek kiszabása után a bűnelkövető emelt fővel, mosolyogva hagyta el a tárgyalótermet. Na, ezt is megúsztam, megjegyzéssel. Persze folyamatosan emelkedett a cellákban lakók száma. 2030-ban a helyhiány pótlására elkezdtünk nagy számban kisebb börtönöket építeni, de ez sem oldotta meg a kérdést. 2040-ben privatizáltuk a fegyintézeteket, de a zsúfoltság továbbra is megmaradt, már a lázadásoktól kellett félnünk. Most, hölgyeim és uraim, elkészült az ország egyetlen, százezer bűnöző befogadására alkalmas  szigorított fegyháza. Itt áll önök előtt.

–  És ezt meg is tetszik mutatni nekünk, börtönparancsnok úr?

–  De meg ám! Hozzánk még ártatlan ember be nem tette a lábát, önök az elsők. Lépjenek be bátran. A száztonnás, hidraulikus és pneumatikus elven működő kaput megnyitom. Az épület gyűrű alakú, ez az első gyűrű, lépjenek be. Ha kérdésük van, bátran tegyék fel.

–  Mekkora az épület átmérője?

–  Két kilométer. A falak két méteres vastagságban övezik körül, magasságuk négy méter. Ha valaki, akár kívülről, akár belülről, megközelíti a gyűrűt, megszólalnak a riasztó szirénák. Innen tényleg lehetetlen megszökni. De lépjünk tovább az udvarra. Körben száz darab hatemeletes épület, itt vannak a műhelyek, ahol a rabok dolgoznak. Továbbá a szerszám- és anyagraktárak, a börtönparancsnokság irodái, rádió- és tévéközpont, orvosi szobák, kórtermek, éttermek. Az elítéltek három műszakban dolgoznak, fémtömegcikket, háztartási kisgépet, kakaóbiztos számítógépet gyártanak. Az ajtók lézersugárra működnek, a személyzet ujjlenyomatával nyithatók, zárhatók.

-Ez hogyan lehetséges?

-Nézzék, a gombokra helyezem a középső és a mutatóujjamat, a berendezés összehasonlítja az ujjlenyomatomat és az ajtó nyílik. De lépjünk tovább hölgyeim és uraim, következnek a központi börtönépületek. Szintén köralakban. Huszonöt darab húsz emeletes épület, szintenként negyven ötszemélyes cella. Éppen százezer fő részére. Minden cellában fürdőszoba, teakonyha, számítógép, színes televízió. És ipari kamera. Éjjel-nappal figyeli a személyzet a történéseket. Az ablakok rácsozata háromcentis, rozsdamente acélból készült, kézi erővel megbontani lehetetlen. A cellaajtókon három biztonsági zár van.. Egy wertheimzár, egy mágneses zár és egy számkombinációs zár, véletlenszerű időközökben váltott számokkal.

–  És az összekötő folyosók, lépcsőházak?

–  Húsz méterenként dupla rácsos ajtó, fotocellás zárakkal. De nem szaporítom a szót, ez a világ legbiztosabb börtöne a biztonságtechnika jelenleg elérhető legmagasabb színvonalán.

– Bocsásson meg parancsnok úr, de a lapok megírták, hogy az elmúlt negyedévben kétszáz rab megszökött innen. Hogy lehetséges ez ilyen technikai felkészültség mellett?

–  Ja, ez teljesen más kérdés. Az érdekvédelmi civil szervezetek kiharcolták, hogy amelyik rab egy éven át jól viselkedik és jól dolgozik, két nap eltávozást kap, hogy szeretteit meglátogassa, így segítve elő a visszailleszkedést a társadalomba. Nos, az említett időszakban kétszáz eltávozottunk volt, ezekből mindössze tizenhárom jött vissza. De rajta vannak az országos körözési listán és a rendőrség forró nyomkövetéssel, teljes erővel nyomoz.

–  Köszönjük, parancsnok úr, a látogatás nagyon tanulságos volt. És most kérem, engedjen ki bennünket.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.