2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Történészek

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/99105"><img class="image image-preview" src="/files/images/aaa_13.jpg" border="0" width="236" height="379" /></a></span>1945. május 9.-én a Harmadik Birodalom feltétel nélkül megadta magát, a II. Világháború befejeződött. Május kilencedike a Győzelem Napja. A fiatalabb korosztályok szerencsére már csak arra emlékeznek, hogy a tankönyv szerint volt valamilyen háború, de hogy ki nyerte meg, abban már megoszlanak a vélemények. Ezért felkértem néhány nemzetközi hírű történészt, fejtse ki a véleményét, melyik országnak köszönhető a győzelem.

aaa 131945. május 9.-én a Harmadik Birodalom feltétel nélkül megadta magát, a II. Világháború befejeződött. Május kilencedike a Győzelem Napja. A fiatalabb korosztályok szerencsére már csak arra emlékeznek, hogy a tankönyv szerint volt valamilyen háború, de hogy ki nyerte meg, abban már megoszlanak a vélemények. Ezért felkértem néhány nemzetközi hírű történészt, fejtse ki a véleményét, melyik országnak köszönhető a győzelem.

aaa 131945. május 9.-én a Harmadik Birodalom feltétel nélkül megadta magát, a II. Világháború befejeződött. Május kilencedike a Győzelem Napja. A fiatalabb korosztályok szerencsére már csak arra emlékeznek, hogy a tankönyv szerint volt valamilyen háború, de hogy ki nyerte meg, abban már megoszlanak a vélemények. Ezért felkértem néhány nemzetközi hírű történészt, fejtse ki a véleményét, melyik országnak köszönhető a győzelem.

   Igor Davidovics Panangin, Nagy Honvédő Háború Kutató Intézet, Szt. Pétervár:  A kérdés feltevése sértő, provokatív, tudománytalan. A II. Világháborút természetesen a Szovjetunió nyerte meg. Beengedtük a német hadosztályokat egészen Moszkváig, a menetelésben legyengültek, majd Berlinig üldöztük csapataikat. Az amerikaiak szállítottak ugyan néhány puskatöltényt, teherautó pótgumit és riasztópisztolyt, de részükről ez úgyszólván jelképes gesztus volt. Csakúgy mint az a körülmény, hogy az angolok átdobtak pár katonát Észak-Franciaországba. Ezek tébláboltak Calais és Párizs között, miközben a franciák statisztáltak nekik. Eközben a szovjet hadvezetés egyik csapást a másik után mérte a németekre, akik végül is feladták a reménytelen küzdelmet.

   George Vallant, négycsillagos tábornok, a történelemtudományok doktora, a Veteránok Egyesületének elnöke, Pleasantville: A kérdés feltevése sértő, provokatív, tudománytalan. A II. Világháborút természetesen az Amerikai Egyesült Államok nyerte meg. Az igazsághoz tartozik, hogy a Szovjetunió valóban részt vett a kisebb csatákban néhány kozák lovasezreddel és három kerékpáros dandárral. A kemény téli hónapok megtörték a németek harci szellemét, de ehhez a Vörös Hadseregnek semmi köze nem volt. A tőkés piacgazdaság fölénye, az amerikai és az angol fejlett haditechnika nélkül a kozákok még ma is harcolnának a Wehrmachttal a Csendes Óceán partján.

   Hans Klug-Anziehen, filozófus, az Universität Heidelberg professzora:  A kérdés feltevése sértő, provokatív, tudománytalan. A II. Világháborút természetesen Németország nyerte meg. A harcok megszüntetése után rövid idő alatt a világ egyik legfejlettebb, leggazdagabb országa lettünk. Nézzék meg az állítólagos győzteseket, mindegyik gazdasági, társadalmi, identitási problémákkal küszködik, miközben mi a leggyorsabban növekvő gazdasággal rendelkezünk. Néhány távolkeleti miniállamot kivéve.

   Vittorio Grazie bíboros, pápai kamarás, eredetileg történelem tanár, Vatikán: A kérdés feltevése sértő, provokatív, tudománytalan. Titkos levéltári anyagok és korabeli dokumentumok tanulmányozásával arra a következtetésre jutottunk, hogy a győztes katonák milliói, nemzetiségüktől függetlenül a szabadságukért, életükért, hitükért küzdöttek. Vagyis kereszténydemokraták voltak a szó eredeti értelmében. Ők nyerték meg a végső csatát. Dícsértessék a Jézus Krisztus!

   Ifjabb Pusztaszeri Ellák, Fiatal Történészek Köre, Budapest: A kérdés feltevése sértő, provokatív, tudománytalan. A II. Világháborút természetesen a fiatalok nyerték meg, akik lelkesen fordultak szembe az öregekkel, barbársággal, bürokráciával, akár puszta kézzel is az ágyúkkal szemben. Röviden összefoglalva, az nyerte meg, aki túlélte. Még rövidebben, mi nyertük meg!

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.