2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Technikai érdekességek

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p>   <span class="inline inline-left"><a href="/node/99125"><img class="image image-preview" src="/files/images/index_670.jpg" border="0" width="297" height="170" /></a></span>A földrengés erősségének mérésére szolgáló Richter-skála egymást követő mérőszáma 32-szeres szorzót jelent. Vagyis egy hatos erősségű rengés ereje a harminckétszerese az ötös erősségűnek. Bár 10 a maximum, a becslések szerint egy kilences rengés teljesen elpusztítaná a Földet.

   A földrengés erősségének mérésére szolgáló Richter-skála egymást követő mérőszáma 32-szeres szorzót jelent. Vagyis egy hatos erősségű rengés ereje a harminckétszerese az ötös erősségűnek. Bár 10 a maximum, a becslések szerint egy kilences rengés teljesen elpusztítaná a Földet.

   A földrengés erősségének mérésére szolgáló Richter-skála egymást követő mérőszáma 32-szeres szorzót jelent. Vagyis egy hatos erősségű rengés ereje a harminckétszerese az ötös erősségűnek. Bár 10 a maximum, a becslések szerint egy kilences rengés teljesen elpusztítaná a Földet.

   A milánói Brera Múzeumban található korabeli írásokból kiderül, hogy Leonardo da Vinci nem tudományos vagy művészi teljesítményére volt a legbüszkébb, hanem arra, hogy puszta kézzel képes volt egy két centiméter átmérőjű vasrudat U-alakúra hajlítani.

  A lézersugarat az amerikai Harold Maiman fejlesztette ki 1960-ban. Egy ideig a sugár erejét Gillette-ben mérték, ami azt mutatta, hogy a sugár hány Gillette borotvapengét volt képes átlyukasztani.

   A Pentagon híres ötszögletű épületében kétszer annyi mellékhelyiség van,
mint amennyit a dolgozói létszám indokolna. Ennek oka az, hogy a múlt század negyvenes éveiben, amikor épült, még érvényben volt egy virginiai törvény, amely szerint külön WC-t kellett építeni a néger és külön a fehér bőrű alkalmazottaknak.

   A világtörténelem leghosszabb műsormegszakítását a BBC követte el. Egy Miki egér rajzfilmet szakítottak félbe azzal a hírrel, hogy kitört a második világháború. Hat év múlva aztán ott folytatták a félbeszakadt rajzfilmet, pontosan attól a ponttól, ahol 1939. szeptember elsején abbahagyták.

   Az USA államok közötti autópályáit úgy építették, hogy minden 5 mérföld
útból legalább 1 mérföld egyenes legyen. Ezek az egyenes útszakaszok
repülőgép leszállópályaként használhatók háború, tömeges karambol, vagy egyéb vészhelyzet esetén

   A távíró-berendezést Samuel Morse találta fel 1838-ban. A készülékek tesztelésére a "quick brown fox jumps over the lazy dog" (gyors barna róka átugrik a lusta kutya fölött) mondatot használták, mivel ez tartalmazza az angol ABC összes betűjét.

   A számítástechnikai szlengben a hibák jelölésére használt "bug" (bogár) szó eredete 1945-re nyúlik vissza. A Harvard egyetemen található számítógép meghibásodott, és a hibakeresés során egy programozó lány molylepkét talált az áramkörök között, amit aztán eltávolított . Azóta, ha hibásan működik egy számítógép, azt mondják, hogy bug van benne.

Láng Róbert

                                   

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.