Az Év Pincészete 2016-ban ismét Tokajon — „Nem tudtam, hogy ezt megpályáztuk”
5 perc olvasás
A világörökségi tokaji borvidéken található bodrogkisfaludiPatricius Borház lett a nyertes az Év Pincészete 2016 meghívásos megmérettetésen. A hét történelmi első osztályú dűlő gazdagságát ötvöző 85 hektáros birtok központja Bodrogkisfaludon, a Várhegy-dűlőben épült fel annak az uradalmi présház átalakításával, amely már az 1867-ben megjelent Tokaj-Hegyalja Albumban is szerepelt. Ehhez csatlakozik ma már egy organikus stílusban épült, modern, gravitációs rendszerű borászat is, tökéletesen tükrözve a hagyományok és a korszerű modernitás együttélését a világörökségi tájban.
A világörökségi tokaji borvidéken található bodrogkisfaludiPatricius Borház lett a nyertes az Év Pincészete 2016 meghívásos megmérettetésen. A hét történelmi első osztályú dűlő gazdagságát ötvöző 85 hektáros birtok központja Bodrogkisfaludon, a Várhegy-dűlőben épült fel annak az uradalmi présház átalakításával, amely már az 1867-ben megjelent Tokaj-Hegyalja Albumban is szerepelt. Ehhez csatlakozik ma már egy organikus stílusban épült, modern, gravitációs rendszerű borászat is, tökéletesen tükrözve a hagyományok és a korszerű modernitás együttélését a világörökségi tájban.
A 2002 óta folyó verseny lebonyolítói, szervezői között találjuk a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát, a Magyar Bor Akadémiát és a Magyar Szőlő-és Bortermelők Szövetségét. A viadalon résztvevőinek igen kemény feltételeknek kell megfelelniük, hiszen egy olyan bortermelő gazdasági társaság kollektív teljesítményét kell nyújtania, amely nemcsak az országban hanem külföldön is a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítéséért tevékenykedett, illetve huzamosabb ideje már eredményesen, díjazott bortermékekkel vett részt.
Az október 20.-i díjátadó ünnepségen Patricius Borháznak a Várhegy dűlőn lévő tájbaillő pincészetéhez közeledve elhaladunk Ekler Dezső Makovecz tervezte épülete mellett – , a Tokaj Disznókő Szőlőbirtok 2005-ban volt az év pincészete. A tokaji borvidék hírét ez a borgazdaság "csak" öregbíteni tudna, mivel a 2002 óta folyó versenyen előtte már elnyerte Év Pincészete címet egy tokaji székhelyi kúria, a Tokaj Oremus Kft 2003-ban.
Ez a díj elismerés a vállalásnak, a tehetségnek, megmutatva azt, hogy ezt a nagyon nehéz hivatást és munkát csak így szabad csinálni – emelte ki köszöntő beszédében Régli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnöke, aki Madaras István készítette kitüntetés plakettjét nyújtotta át a Patricius Borháznak. Hangsúlyozta, hogy ehhez hasonló példák segítenek aborásznak emberpróbáló munkájában, és megerősítik újra és újra, hogy a magyar borban mekkora potenciál létezik. Ehhez elengedhetetlenek az ünnepek, a beszélgetések is.
A grófok, például a Széchenyiek, Rákócziak hagyományára építkezést emelte az oklevelet átadó Szőke Sándor, a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetségének alelnöke , maga is borász, kiemelve az igényesen kialakított Borház szépségét. Majd dr. Zelnik József, a Magyar Borakadémia alelnöke "vezényelt tisztelgést"a teljesítményért, mielőtt a vándordíjat nyújtotta volna át. Kiemelte, hogy már a Faustban is szerepel a Tokaji bor, de ennek ellenére ma ott tartunk, hogy megkellene tanítani újra, miért is éljen megint a Tokaji bor. Az alkímista Paracelzus aranyat szeretett volna csinálni. És neki sikerült azt a lelki aranyat előállítani, amitől emelkedik a szívünk. Ő tudja,a tokaji bor, akárcsak egy nemes elixír, csodákra képes. (Ezt még be kell bizonyítanunk a TB-nek is, mert különben nemigazán kaphatunk a körzeti orvosunktól receptre felírva igazán használó "gyógyszert".) Ma is divatos kellene lenni, mint akkoriban, hogy legyen birtokunk Tokajban, mint ahogy a nemes – a szó bővebb értelmében- Kékessy birtok vállalt ebben nagy szerepet.
"Nem tudtam, hogy ezt megpályáztuk", mondta a tulajdonos, Kékessy Dezső. Majd az ünnepség úgy folytatódik hogy minden egyes alkalmazottat előre kérnek jönni, és Molnár Péter birtokigazgató megköszöni nekik a gondos, a megfelelő alázattal végzett munkát, hiszen együtt érték el ezt a kivételes teljesítményt. Egy kis történelmi betekintést is nyújt: a borvidék első megemlítése egy 1329-es szőlőtermesztésről szóló dokumentum, sőt vagy jó négyszáz évvel később Bél Mátyás is leírta a borvidéket.
Történelmi örökségen nyugvó Patricius borház közel húsz év munkájával közel negyven kitüntetést kapott.
"Valljuk, hogy a bor minőségét alapvetően meghatározza a szőlő minősége, ezért igyekszünk a termőhelyben lévő potenciált a lehető legalaposabban kiaknázni. Ennek egyik kulcseleme a termés mennyiségének korlátozása, mely a metszés, a hajtásválogatás és a zöld szüret és a terméstöbblet nyári leválogatása útján történik. A feldolgozás után dűlőszelektáltan pincéinkbe kerülő tételekből gondos borászati munkával neveljük borainkat, amelyek követik dűlőink gazdag adottságait. A termőhelyek sokszínűsége, az alapkőzet, a talaj és a mikroklíma változatossága a borokban jól nyomon követhető. Az egyes tételek házasításakor a komplexitás, a harmónia elérése a fő szempont, kiváló évjáratokban a legkiemelkedőbb dűlők termését dűlőszelektáltan hozzuk forgalomba" – – tudjuk meg Geri Ádám kereskedelmi marketing vezetőtől.
Mennyi munka, mennyi esztendei várakozás kell egy pohárka élvezetért! De megéri. Nekünk, a fogyasztóknak, hiszen nincs olyan köztük, aki ne emelne kalapot Tokaj előtt, és az ott dolgozóknak, hiszen meg tudnak állni egy kis ünneplésre, eszemecserére, "csapatépítésre", ha nem is túl gyakran…
Bodrog Beáta