2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az Év Pincészete 2016-ban ismét Tokajon — “Nem tudtam, hogy ezt megpályáztuk”

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><em><span class="inline inline-left"><a href="/node/106394"><img class="image image-preview" src="/files/images/DSC03379.JPG" border="0" width="473" height="356" /></a></span></em>A világörökségi tokaji borvidéken található  bodrogkisfaludiPatricius Borház lett a nyertes az <strong>Év Pincészete 2016</strong> meghívásos megmérettetésen. A hét történelmi első osztályú dűlő gazdagságát ötvöző 85 hektáros birtok központja Bodrogkisfaludon, a Várhegy-dűlőben épült fel annak az uradalmi présház átalakításával, amely már az 1867-ben megjelent Tokaj-Hegyalja Albumban is szerepelt. Ehhez csatlakozik ma már egy organikus stílusban épült, modern, gravitációs rendszerű borászat is, tökéletesen tükrözve a hagyományok és a korszerű modernitás együttélését a világörökségi tájban.</p> <p>

A világörökségi tokaji borvidéken található  bodrogkisfaludiPatricius Borház lett a nyertes az Év Pincészete 2016 meghívásos megmérettetésen. A hét történelmi első osztályú dűlő gazdagságát ötvöző 85 hektáros birtok központja Bodrogkisfaludon, a Várhegy-dűlőben épült fel annak az uradalmi présház átalakításával, amely már az 1867-ben megjelent Tokaj-Hegyalja Albumban is szerepelt. Ehhez csatlakozik ma már egy organikus stílusban épült, modern, gravitációs rendszerű borászat is, tökéletesen tükrözve a hagyományok és a korszerű modernitás együttélését a világörökségi tájban.

A világörökségi tokaji borvidéken található  bodrogkisfaludiPatricius Borház lett a nyertes az Év Pincészete 2016 meghívásos megmérettetésen. A hét történelmi első osztályú dűlő gazdagságát ötvöző 85 hektáros birtok központja Bodrogkisfaludon, a Várhegy-dűlőben épült fel annak az uradalmi présház átalakításával, amely már az 1867-ben megjelent Tokaj-Hegyalja Albumban is szerepelt. Ehhez csatlakozik ma már egy organikus stílusban épült, modern, gravitációs rendszerű borászat is, tökéletesen tükrözve a hagyományok és a korszerű modernitás együttélését a világörökségi tájban.

A 2002 óta folyó verseny lebonyolítói, szervezői között találjuk a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát, a Magyar Bor Akadémiát és a Magyar Szőlő-és Bortermelők Szövetségét. A viadalon résztvevőinek igen kemény feltételeknek kell megfelelniük, hiszen egy olyan bortermelő gazdasági társaság kollektív teljesítményét kell nyújtania, amely nemcsak  az országban hanem külföldön is a magyar bor, a  borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítéséért tevékenykedett, illetve huzamosabb ideje már eredményesen, díjazott bortermékekkel vett részt.
Az október 20.-i díjátadó ünnepségen Patricius Borháznak a Várhegy dűlőn lévő tájbaillő pincészetéhez közeledve elhaladunk Ekler Dezső Makovecz tervezte épülete mellett – , a Tokaj Disznókő Szőlőbirtok 2005-ban volt az év pincészete. A tokaji borvidék hírét ez a borgazdaság "csak" öregbíteni tudna, mivel a 2002 óta folyó versenyen előtte már elnyerte Év Pincészete címet egy tokaji székhelyi kúria, a Tokaj Oremus Kft 2003-ban.

Ez a díj elismerés a vállalásnak, a tehetségnek, megmutatva azt, hogy ezt a nagyon nehéz hivatást és munkát  csak így szabad csinálni – emelte  ki köszöntő beszédében Régli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti  Tanácsa elnöke, aki Madaras István készítette kitüntetés plakettjét nyújtotta át a Patricius Borháznak. Hangsúlyozta, hogy ehhez hasonló példák segítenek aborásznak emberpróbáló munkájában, és megerősítik újra és újra, hogy a magyar borban mekkora potenciál létezik. Ehhez elengedhetetlenek az ünnepek, a beszélgetések is.

A grófok, például a Széchenyiek, Rákócziak hagyományára építkezést emelte az oklevelet átadó Szőke Sándor, a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetségének alelnöke , maga is borász, kiemelve az igényesen kialakított Borház szépségét. Majd dr. Zelnik József, a Magyar Borakadémia alelnöke "vezényelt tisztelgést"a teljesítményért, mielőtt a vándordíjat nyújtotta volna át. Kiemelte, hogy már a Faustban is szerepel a Tokaji bor, de ennek ellenére ma ott tartunk, hogy  megkellene tanítani újra, miért is éljen megint a Tokaji bor. Az alkímista Paracelzus  aranyat szeretett volna csinálni. És neki sikerült azt a lelki aranyat előállítani, amitől emelkedik a szívünk. Ő tudja,a tokaji bor, akárcsak egy nemes elixír, csodákra képes. (Ezt még be kell bizonyítanunk a TB-nek is, mert különben nemigazán kaphatunk a körzeti orvosunktól receptre felírva igazán használó "gyógyszert".) Ma is divatos kellene lenni, mint akkoriban, hogy legyen birtokunk Tokajban, mint ahogy a nemes – a szó bővebb értelmében- Kékessy birtok vállalt ebben nagy szerepet.

"Nem tudtam, hogy ezt megpályáztuk", mondta a tulajdonos, Kékessy Dezső. Majd az ünnepség úgy folytatódik hogy minden egyes alkalmazottat előre kérnek jönni, és Molnár Péter birtokigazgató megköszöni nekik a gondos, a megfelelő alázattal végzett munkát, hiszen együtt érték el ezt a kivételes teljesítményt. Egy kis történelmi betekintést is nyújt: a borvidék első megemlítése egy 1329-es szőlőtermesztésről szóló dokumentum, sőt vagy jó négyszáz évvel később Bél Mátyás is leírta a borvidéket.
Történelmi örökségen nyugvó Patricius borház közel húsz év munkájával közel negyven kitüntetést kapott.

"Valljuk, hogy a bor minőségét alapvetően meghatározza a szőlő minősége, ezért igyekszünk a termőhelyben lévő potenciált a lehető legalaposabban kiaknázni. Ennek egyik kulcseleme a termés mennyiségének korlátozása, mely a metszés, a hajtásválogatás és a zöld szüret és a terméstöbblet nyári leválogatása útján történik. A feldolgozás után dűlőszelektáltan pincéinkbe kerülő tételekből gondos borászati munkával neveljük borainkat, amelyek követik dűlőink gazdag adottságait. A termőhelyek sokszínűsége, az alapkőzet, a talaj és a mikroklíma változatossága a borokban jól nyomon követhető. Az egyes tételek házasításakor a komplexitás, a harmónia elérése a fő szempont, kiváló évjáratokban a legkiemelkedőbb dűlők termését dűlőszelektáltan hozzuk forgalomba"  – – tudjuk meg Geri Ádám kereskedelmi marketing vezetőtől.

Mennyi munka, mennyi esztendei várakozás kell egy pohárka élvezetért! De megéri. Nekünk, a fogyasztóknak, hiszen nincs olyan köztük, aki ne emelne kalapot Tokaj előtt, és az ott dolgozóknak, hiszen meg tudnak állni egy kis ünneplésre, eszemecserére, "csapatépítésre",  ha nem is túl gyakran…

Bodrog Beáta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük