2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az EU biztosítani kívánja a mozgáskorlátozottak légi utazását

3 perc olvasás
<p><strong><span class="inline left"><a href="/node/3869"><img class="image thumbnail" src="/files/images/rokkant.thumbnail.jpg" border="0" alt="rokkant" title="rokkant" width="93" height="100" /></a></span>Az unió 2077 július 26-án lépõ szabályozása értelmében a légitársaságok nem utasíthatják vissza a csökkentett mozgásképességû (mozgássérült vagy idõs) személyek jegyfoglalását az unió területérõl induló légijáratokra, és hamarosan kötelezõ lesz a repterek és a gépek teljes akadálymentesítése is. </strong></p><p>

rokkantAz unió 2077 július 26-án lépõ szabályozása értelmében a légitársaságok nem utasíthatják vissza a csökkentett mozgásképességû (mozgássérült vagy idõs) személyek jegyfoglalását az unió területérõl induló légijáratokra, és hamarosan kötelezõ lesz a repterek és a gépek teljes akadálymentesítése is.

rokkantAz unió 2077 július 26-án lépõ szabályozása értelmében a légitársaságok nem utasíthatják vissza a csökkentett mozgásképességû (mozgássérült vagy idõs) személyek jegyfoglalását az unió területérõl induló légijáratokra, és hamarosan kötelezõ lesz a repterek és a gépek teljes akadálymentesítése is.

Az unió lakosságának mintegy 10 százaléka érintett a kérdésben, ennyien vannak, akik vagy valamilyen sérülésük, vagy idõs koruk miatt nehezen közlekednek, és ez az arány az európai társadalmak elöregedése következtében folyamatosan nõ. A jelenlegi gyakorlat alapján csak nagyon kevés légitársaság biztosít ezen személyek számára olyan ingyenes szolgáltatásokat, amelyek megkönnyítik utazásukat. Ezen kíván változtatni a ma hatályba lépett intézkedés, amely egy átfogóbb rendeletcsomag elsõ része és amely a mozgáskorlátozott személyek teljes akadálymentesítését célozza a légi közlekedés területén.

A 2006 folyamán elfogadott 1107/2006-os rendelet azon elõírásai, amelyek a csökkentett mozgásképességû személyek számára a reptereken és a légi járatokon nyújtandó ingyenes segítséget írják elõ, egy év múlva lépnek életbe. Ezen lépésekkel válhat majd teljessé a mozgáskorlátozottak légi utazás során jelenleg még fennálló diszkriminációja.

A szabályozás értelmében a tagállamoknak kötelessége a rendelkezések betartásának nyomon követése, s erre a feladatra ki kell jelölniük egy ellenõrzõ hatóságot. Magyarországon ez a Polgári Légiközlekedési Hatóság lesz. Az a csökkentett mozgásképességû személy, akit sérelem ért utazása során, a repülõtér vagy a légitársaság vezetõségéhez fordulhat. Amennyiben nem kap megfelelõ segítséget, a nemzeti ellenõrzõ hatóságoktól várhatja a panasz orvoslását, a kompenzáció mértékérõl és módjáról pedig az egyes tagállamok döntenek.

A rendelet életbe lépését megelõzõen több fapados légitársaság jelezte, hogy a szabályozás miatt komoly költségnövekedéssel kell számolniuk, amit az utasok a repülõjegyek árában is megérezhetnek majd. A légitársaságok – praktikus okokra hivatkozva – azt is kérték, hogy korlátozzák az egyazon járattal szállítható mozgássérültek számát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.