2024.április.30. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Demszky Gábor Nagy Testvért akar a közlekedési vállalatokból csinálni

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/3923"><img class="image thumbnail" src="/files/images/bigbrother.thumbnail_0.jpg" border="0" alt="Figyelük és regisztrálunk Téged!" title="Figyelük és regisztrálunk Téged!" width="78" height="100" /></a><span style="width: 76px" class="caption"><strong>Figyelünk és regisztrálunk Téged!</strong></span></span> <p>Jelenleg a BKV-t egyre inkább az izomagyú kigyúrt BKV Hatóság jellemzi, annak okán, hogy a bevételek hiányát, nem az elégtelen szolgáltatásban, hanem a nem fizetõ utasokban látja a BKV új vezetése.

 figyelük és regisztrálunk téged!Figyelünk és regisztrálunk Téged!

Jelenleg a BKV-t egyre inkább az izomagyú kigyúrt BKV Hatóság jellemzi, annak okán, hogy a bevételek hiányát, nem az elégtelen szolgáltatásban, hanem a nem fizetõ utasokban látja a BKV új vezetése.

 figyelük és regisztrálunk téged!Figyelünk és regisztrálunk Téged!

Jelenleg a BKV-t egyre inkább az izomagyú kigyúrt BKV Hatóság jellemzi, annak okán, hogy a bevételek hiányát, nem az elégtelen szolgáltatásban, hanem a nem fizetõ utasokban látja a BKV új vezetése. Most folyik az a tender, ahol a BKV ellenõrõket nagyrészt felváltó õrzõ-védõ(sic!) társaságokat pályáztatják az új ellenõri feladatokra.  Bilincset, fegyverviselést, letartóztatási jogot, rendõregyenruhát, hatósági jökört. Ez hallatszik a BKV háza tájáról.

Demszky Gábor tegnap a városkörnyéki járatok sajtótájékoztatóján elhangzott, milyen lesz az az új elektronikus jegyrendszer, amely Demszky Gábor elképzelése szerint talán már a jövõ esztendõben megjelenne a járatokon. Az természetes, hogy a minimális peremfeltétel ebben az lesz: az utasnak, ha fizet mindenképpen többet kell fizetni, mert ennek a rendszernek a fenntartási költségeit is ki kell gazdálkodnia. Meg a bevételbõl átengedett hasznot.

Melyek az új rendszer jellemzõi:

  1. Messzirõl azaz kb fél-egy méter távolságból leolvasható RFID kontaktus nélküli kártyák.
  2. Minden beléptetési ponton – busz, villamos valamint az állomások leolvasókkal.
  3. Minden kártyához külön feltölthetõ egyenleg – kilométer és szolgáltatásarányos fizetéssel.
  4. Nem csak menetjegy, hanem egyéb intelligens fizetési eszköz-kártya -ecash -funkciókkal.

Nos akkor nézzük a veszélyeket, hangsúlyozzuk, ezek ellen nincsen semmilyen garancia, mert tudjuk ilyen esetekben a törvény semmit sem garantál:

  1. A rendszerban nagyon rövid idõn belül személyre szólóadatbázis képzõdik. Azaz minimálisan az, hogy az xy ID hez milyen utazások tartoznak. De feltöltés vagy bérletvásárlás esetében ezek könnyen nevesithetõek. Ezek az adatok ha csak a pénzügyi megõrzési idõt vesszük, akkor is legalább öt esztendeig a hatóság rendelkezésére állnak.
  2. Az egyes emberek mozgása nagyon pontosan, akár másodpercre pontosan is online követhetõ.
  3. Az embernél ilyenkor biztos van egy olyan , az õ tudta nélkül megszólítható azonosító, amely alapján ha a nevesítés megtörtént az ember tudta nélkül egyszerûen azonosítható.- Nem paranoia, ilyen már van Budapesten. Az egyik belvárosi kerület kötelezõen RFID chippel látta el a kutyákat, és ennek lekérdezéséhez szükséges eszközzel a közterület felügyelõ járõröket. De azt is megteheti, hogy keritéssel lezárt közpark bejáratába tesz ilyen olvasokat, hogy aki beviszi a kutyáját (mondjuk a tilalom ellenére)  mire hazamegy már a büntetés is várja.
  4. A liftes csalás nem zárja ki. Sõt. (Ennek lényege: más kártyáját mondjuk egy ingyenes utazásra jogosító nyugdíjasét használja, és akkor kakukk). Ez eredményes lehet, mert ezzel párhuzamosan a kigyúrt ellenõrök kényszerítõ rendszere nem tartható fenn. Ami az ilyen kártyák illegális kereskedelmét fogja maga után hozni.

A jelenlegi rendszerben – az õszre tervezett, rendõrökre tudatosan hasonlító egyenruha ügyében egy Alkotmánybírósághoz intézett beadvány szinte garantált.

Nagyon furcsa, hogy az egyre nagyobb beszedési költségekkel járó megoldásokon gondolkodik a Fõváros vezetése. A helyett, hogy a fõváros belsõ kerületeinek lezárása mellett az ingyenes tömegközlekedést helyezné a fejlesztés középpontjába. Ez talán a töredékébe kerülhetne a jelenlegi rendszernek.

Demszky Gábor beszédében egy egységes mindenre alkalmas kártyarendszert vizionált. Amibe a multik beszállnak, mert ez az érdekük és sokat hoz majd a konyhára. De az állatpolgárok érdekeit ki nézi? Megjegyzendõ a rendszám leolvasáson alapuló díjfizetési rendszerek szinte pontosan ugyanerre tökéletesen alkalmasak, miként a GoBox jellegû autopályás rendszerek is. De csak akkor adnak igazán értékelhetõ adatokat, ha a dijfizetési rendszert szinte minden autóközlekedére alkalmas útra kiterjesztik. Sajnos Magyarország ezt a totális kontroll útját választotta.

Valószínûleg nem csak saját ötlete volt, mert a jövö évi adótörvényekben újra megjelent a házipénztár adó, és egyáltalán a készpézforgalom – mivel azt nem tudja az Állami Sarchivatal ellenörizni – diszkriminálása, agyon adóztatása. Az egyéni vállalkozók VÁNYA körbe tolása is jórészt ezt szolgálja, mert itt már nekik is lesz házipénztáruk…

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.