2024.július.16. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az Elefánt

3 perc olvasás

elefant.jpgA rendszerváltás első kormánya 1990. május 23-án alakult meg és röviddel utána 1990. július 2-án jelent meg a Kurír c. napilap, amely egyedülálló volt a maga nemében. Ezzel átalakította a magyar sajtót, egy olyan műfajt meghonosítva, amely azelőtt hiányzott a hazai választékból. Látszatra valaki a Kurírt bulvár lapnak vélhette, pedig valójában harcos, a szabadság és a demokrácia eszméje mellett elkötelezett, közéleti kérdésekkel foglalkozó napilap volt, csak éppen bulvár stílusban. A stílust a szakma klasszikus bulvárnak nevezte. Ez volt az első, és mindmáig az egyetlen országos napilap (hosszú ideig naponta kétszer, reggel és délután jelent meg, rikkancsok is árulták), amely rengeteg képpel dolgozott. Alapelv volt, hogy még egy parlamenti tudósításnak is érdekesnek, színesnek, olvasmányosnak kell lennie, miközben lényegre törő és elemző. A közéleti kérdések mellett nívós, a kultúrával, képzőművészettel, színikritikával, zenével foglalkozó rovatok is megjelentek. A Szücs Gábor főszerkesztő által alapított lapot sok különlegesség és sajátosság jellemezte.

   A lapnak szombatonként megjelent Krenner István és Föld S. Péter szerkesztésével egy nyolcoldalas szatirikus melléklete, az Elefánt. Keveréke a vicclapnak, társadalmi problémákkal foglalkozó szatíráknak, a közélet humoros oldalának, karikatúráknak. Elnevezésekor a szerkesztők valószínűleg Slamowil Mrozek lengyel író, meséket parodizáló „Az elefánt” című elbeszéléskötetére gondolhattak, amely lengyel irodalmi díjat nyert és nemzetközi hírnevet is szerzett írójának.

   Az Elefánt új műfajokat is teremtett. Gátlás nékül használt fel tréfás írásaihoz közgazdasági, közigazgatási, jogi, pénzügyi, témájú dokumentumokat, könyv és vers részleteket, fizikai, matematikai képletek kiforgatott változatait, grafikont, táblázatot, híres festmények reprodukcióit. A nyolc ujságoldal, tehát igen terjedekmes lapmelléklet, valójában önálló lap, legalább negyven fotót, rajzot, dokumentumot tartalmazott. Akkoriban jött be egy új technológia: számítógépre lehetett vinni képeket a tévéből. Ehhez professzionális videókon keresztül több kül- és belföldi csatornát is vettek a lapkészítők éjjel-nappal. Az Elefánt alkalmazott először photoshop technikát, amely ma már minden számítógép tartozéka, akkor különlegesség volt és programja egy vagyonba került.

   Az írások a politikai intézményrendszer működéséhez kötődtek, a fotók és karikatúrák a közélet demokratikus alapokon történő újjászerveződésével, az új politikai pártokkal, kormányok és képviselőik parlamenti munkájával, valamint az államhatalomhoz kapcsolódó intézményrendszer tevékenységéhez.

   Elefánt. Élt 8 évet (1990-1998). Ne nyugodjék békében. Ma is igény lenne hasonlóra.

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.