2024.július.16. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Madzsong

2 perc olvasás

Izgalmas krimit láthattunk tegnap a tévében „Személycsere” címmel, Peter Falk alias Columbo főszereplésével. A gyanúsítottat vizslatva rámutat egy nagy dobozra. Mi van benne? – kérdezi. Madzsong, hangzik a válasz. Nem tudtam mi fán terem, utánanéztem.

    Kínai dominónak is hívják, logikai táblajáték. A császári dinasztiák idején kizárólag csak az uralkodó udvarában játszhatták. Azután az egész országban elterjedt, majd Európában és az Egyesült Államokban is népszerű lett. A madzsong négyszemélyes kombinációs játék, talán a bridzs, vagy a römi boldog őse. Kínában a madzsong nem csak játék, használják arra is, hogy felmérjék egy új munkatárs, vőlegény vagy üzleti partner eszességét, ügyességét.

  madzsong_kep.jpg A játékkészlet 144 kőnek vagy cserépnek nevezett elemből áll. Nem egyenrangúak, vannak közöttük közönségesek és különlegesek (honőrök). Szükségesek még eredményjelző zsetonok (keskeny, lapos rudacskák) négy különböző értékben (2, 10, 100 és 500 pont), továbbá egy figyelmeztető táblácska és 4 szokványos dobókocka.

   A négy játékos az égtájaknak megfelelően az északi, déli, keleti, nyugati neveket kapja és 13-13 követ. Az első kitesz egy követ, a második mellé teheti, vagy felveszi, esetleg húz egy másikat, kockát vet, saját kövei rajzolatának megfelelően. Így rakosgatnak szigorú szabályok szerint, amit nem részletezek, mert nem is értem pontosan. Még „kínai falat” is ki lehet rakni.

   Egy játék akkor ér véget, ha egy játékos összeállít egy madzsongot, vagy ha elfogynak a húzható kövek..A madzsongos játékos nem fizet, viszont madzsongja értékét az elszámolás szerint minden játékostól megkapja és győz.

   Ha nincs madzsongos, akkor mindenki mindenkivel elszámol: megkapja az összes többi játékostól a kövei értékét. A játszma akkor ér véget, amikor megszámolják, kinek van a legtöbb pénze (eredményjelző rudacskája), őt hirdetik ki nyertesnek.

   Kérem az Olvasót, nehogy ezen a végletekig leegyszerűsített módon próbáljon meg játszani. Hosszas előtanulmányok és már gyakorlott játékosok megfigyelése lehet az út a megértéséhez.

   De megéri. A kínaiak 70-80 éves korukig dolgoznak. A madzsong szerintük az agy memóriáért felelős területeit dolgoztatja meg.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.