2024.július.16. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Eljegyzési gyűrű

3 perc olvasás

gyuru.jpgNagy fába vágtam a fejszémet. Olyan ékszerről szeretnék írni, amely soha nem volt a kezemben, nem is láttam, csak fényképről. Eljegyzési gyűrűről van szó, nem is akármelyikről, Diana hercegnő eljegyzési gyűrűjéről. De először néhány szót az eljegyzésről.

   Az eljegyzés, a házasságra való ígéret, a házasság előszobája. Régebben fontosabb szerepe volt, manapság kevésbé meghatározó a jelentősége. Eljegyzés nélkül is lehet házasságra lépni, de az arisztokrácia, az uralkodó házak tagjai körében elengedhetetlen. A walesi herceg 1981. február 24-én eljegyzési szertartás keretében jegyajándékot adott Diana Spencernek, az angolszász hagyományok szerint ékköveset. Ez volt a világ leghíresebb és legértékesebb eljegyzési gyűrűje.

   Ez a páratlan ékszer 18-karátos fehér-aranyból készült, 14 gyémánt és egy zafírkő díszíti. Az ékkövek, elsősorban a gyémántok nagyságát, karátértékét kétféle módon határozzák meg. Megmérhetik a súlyát, ez adja a legpontosabb értéket, 1 karát = 0,2 gramm. Ha a követ már befoglalták, természetesen nem lehet megmérni. Ekkor az átmérőjét veszik figyelembe, amely csak megközelítőleg adja meg a karát-értéket. A képről úgy vélem 0,5 karátos, briliáns csiszolású gyémántok lehetnek.

   A briliáns a gyémánt egyik csiszolási formája. Van még ovális-, lapos-, táblás-, örvény-, lépcsős-, pajzs-, vállap-, hollandi rózsa- és más csiszolási formák is, de a briliáns csiszolás a legszebb. És a legértékesebb. A briliáns értékét még a színe (fehér, rózsaszín, zöld, halványsárga) és tisztasága (zárványok), valamint a csiszolás pontossága határozza meg. A hercegnő eljegyzési gyűrűjének briliánsai a csiszolás mesterművei.

   A zafírkő sötétkék színét a vas- és titán nyomelemektől kapja. (A kék zafír a tisztaság és a hűség jelképe.) Sokan féldrágakőnek vélik, pedig a drágakő minden tulajdonságával rendelkezik. 5-6 karátosra becsülöm.

   A hercegnő halála után fia, Vilmos herceg örökölte meg az ékszert, ezzel jegyezte el 2010-ben Kate Middletont. A gyűrű azóta is ott ragyog Katalin hercegné ujján. Az ékszer másolata világszerte kelendő, ám a brit királyi udvar hivatalos ajándékboltjai három éve már nem árusíthatják. Ezt maga Katalin hercegné tiltotta meg arra hivatkozva, hogy a gyűrűnek mély személyes jelentősége van Vilmos herceg és az ő számára

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.