2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Networks 2008 – Véget ért a távközlési szakemberek csúcstalálkozója

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/18370"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Image1.thumbnail_65.jpg" border="0" width="100" height="52" /></a></span> <p>2008. október 2.-án véget ért az infokommunikációval foglalkozó szakemberek idei egyik legjelentősebb nemzetközi konferenciája, a Networks 2008. A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke (BME-TMIT) közös szervezésében megrendezett öt napos szakmai, tudományos rendezvény a 13. volt a Networks konferenciák sorában. </p><p> 

 image1.thumbnail 65

2008. október 2.-án véget ért az infokommunikációval foglalkozó szakemberek idei egyik legjelentősebb nemzetközi konferenciája, a Networks 2008. A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke (BME-TMIT) közös szervezésében megrendezett öt napos szakmai, tudományos rendezvény a 13. volt a Networks konferenciák sorában.

 

 image1.thumbnail 65

2008. október 2.-án véget ért az infokommunikációval foglalkozó szakemberek idei egyik legjelentősebb nemzetközi konferenciája, a Networks 2008. A Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke (BME-TMIT) közös szervezésében megrendezett öt napos szakmai, tudományos rendezvény a 13. volt a Networks konferenciák sorában.

 

A sorozat Párizsból indult 1980-ban és járt már az USA-ban, Japánban és Indiában is, mégis Budapest az első város, amelyik másodszor nyerte el a rendezés jogát. Most, a zárszó elhangzása után elmondható: a két szervező ismét bebizonyította, hogy mind szakmai téren, mind a szervezési feladatok terén képes arra, hogy egy ilyen szintű nemzetközi konferenciát is sikerrel bonyolítson le. A konferencia zárásaként ismerkedjünk meg a siker mérőszámaival.

A 2006-ban Új-Delhiben Budapestnek ítélt konferencia megszervezése már 2007 elején megkezdődött, hiszen az előadások benyújtására vonatkozó felhívást jó időben ki kellett adni, hogy bőségesen legyen idő ezek elbírálására, kiválasztására. A felhívásra összesen 117 előadás érkezett, ezek elbírálását több mint kétszáz hazai és külföldi szakember végezte oly módon, hogy mindegyik előadást legalább négy bíráló véleményezte. A rendezvény Technikai Programbizottsága végül 90 előadást fogadott el, melyek összesen 21 szekcióban hangzottak el a konferencián. A szerzők összesen 26 országot képviseltek, a legtöbb előadás magyar, japán, egyesült államokbeli, német, kanadai, spanyol és angol szerzőktől származott. A technikai előadások bírálatával párhuzamosan folyt a plenáris ülések kiemelt előadóinak – a keynote speaker-eknek – a kiválasztása, felkérése. Összesen négy plenáris szekció volt a rendezvényen, s ezekre a távközlési szakma meghatározó személyeit sikerült Budapestre invitálni. A három napos konferenciát két olyan bevezető nap előzte meg, ahol összesen 11 darab három órás időtartamú, a szakmai ismereteket elmélyítő előadás – szaknyelven tutorial – hangzott el, melyre a szervezők a konferencia regisztrált résztvevői mellett ingyenesen engedték be az egyetemi hallgatókat. Az összesen öt napos rendezvényre 30 országból 261 szakember jelentkezett, ezen kívül még 74-en regisztráltak a tutorialokon való ingyenes részvételre, ez összességében 335 résztvevőt jelent.

A konferencia Nemzetközi Szervező Bizottsága a záró plenáris ülésen adta át a legjobb előadók díját, a „Best Paper Award"-ot is. Ezt a megtisztelő címet a spanyol Andrea Blanco Redondo, a francia Olivier Renais és az amerikai Mohamed El-Sayed nyerte el.

A konferencia záróbeszédében Dr. Sallai Gyula, a Networks 2008 elnöke kiemelte, hogy a konferencia jelmondata, a „Convergence in Progress" (a konvergencia folyamatban) jól kirajzolódott, de a konferencia ennél is többet adott, jelszava akár a „Convergence in Practice" (a konvergencia a gyakorlatban) is lehetett volna. Sok olyan előadás hangzott el, melyeknek már a távközlés, informatika és média konvergenciájának, illetve a fix-mobil konvergenciának gyakorlati eredményeit ismertették. Sallai bejelentette azt is, hogy a Nemzetközi Szervező Bizottság döntése alapján a Networks 2010 rendezési jogát Varsó nyerte el.

http://www.networks2008.org/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.