2024.április.30. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Sunbelt megjelenés előtt leplezte le az első Mac OS X ál-antivírust

2 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/18837"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Image5.thumbnail_3.jpg" border="0" alt="A hamis oldal egyelőre elérhető" title="A hamis oldal egyelőre elérhető" width="100" height="61" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A hamis oldal egyelőre elérhető</strong></span></span> <p>Az amerikai Sunbelt Software folyamatosan böngészi az internetet, olyan káros alkalmazások, illetve azok fejlesztői után kutatva, amelyek megfertőzhetik a számítógépeket, adatokat lophatnak a felhasználótól, illetve illegális tevékenységre „kényszerítik" azokat a gépeket, amelyekre feltelepülnek. </p><p>

 a hamis oldal egyelőre elérhetőA hamis oldal egyelőre elérhető

Az amerikai Sunbelt Software folyamatosan böngészi az internetet, olyan káros alkalmazások, illetve azok fejlesztői után kutatva, amelyek megfertőzhetik a számítógépeket, adatokat lophatnak a felhasználótól, illetve illegális tevékenységre „kényszerítik" azokat a gépeket, amelyekre feltelepülnek.

 a hamis oldal egyelőre elérhetőA hamis oldal egyelőre elérhető

Az amerikai Sunbelt Software folyamatosan böngészi az internetet, olyan káros alkalmazások, illetve azok fejlesztői után kutatva, amelyek megfertőzhetik a számítógépeket, adatokat lophatnak a felhasználótól, illetve illegális tevékenységre „kényszerítik" azokat a gépeket, amelyekre feltelepülnek.

Tegnap (2008 október 17-én)  a Sunbelt kutatói a MacGuard (http://www.macguard.net/) honlapjára lettek figyelmesek, amely egy Apple termékekre, illetve operációs rendszerekre szánt biztonsági programot kínál. Maga a szoftver teljes vírus- és kémprogram védelmet ígér a Macintosh felhasználók számára. A honlap tüzetesebb vizsgálata alapján azonban minden bizonnyal egy hamis biztonsági programmal állunk szemben, amely minden bizonnyal a Windowsra már létező WiniGuard „rokona". Noha az oldal letölthető szoftvert ígér, a program még nem érhető el.

„A felfedezés egyrészt a számítógépes védekezés egyik új irányát jelöli ki: a biztonsági programok fejlesztőinek a viselkedéselemző algoritmusok finomítása mellett az új kártevőket terjesztő honlapokat is folyamatosan figyelniük kell, mert csupán proaktív megközelítéssel hasonló trójai alkalmazásokat lehetetlen felismerni. Ráadásul ma még mindig él az a téves nézet, hogy az Apple szoftvereit és operációs rendszerét használva elkerülhető a vírus és kémprogram fertőzés, amikor láthatjuk, hogy trójai alkalmazásokat bárki készíthet." – mondja Bódis Ákos, a Sunbelt Software magyarországi képviseletének ügyvezető igazgatója.

A hamis program honlapja megtévesztésig hasonlít egy valódi biztonsági szoftver portáljára, s a gyanútlan felhasználó könnyen téves biztonsági hitbe ringatná: a telepítés után teljes a védelem a Macintoshon. A Sunbelt szerint csak a megbízható forrásból származó védelmi szoftvereket érdemes telepíteni, különben nagyobb kárt okozunk magunknak, mintha nem csináltunk volna semmit.

A honlap látogatása jelenleg még nem veszélyes, de később valószínűleg letölthetővé válik a kémprogram, vagy a megnövekedett forgalmat kihasználva a honlap biztonsági réseken keresztül Windows-os vírusokat is megpróbálhat terjeszteni, ezért a látogatását nem ajánljuk.

http://sunbeltblog.blogspot.com/2008/10/new-mac-rogue.html

http://www.macguard.net/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.