2024.április.30. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Bizottság előkészíti a terepet a repülés során történő mobiltelefon-használat európai bevezetése számára

7 perc olvasás
<p><a name="Heading7" title="Heading7"></a><span class="inline left"><a href="/node/1562"><img class="image thumbnail" src="/files/images/eufiatalok.thumbnail.gif" border="0" width="100" height="63" /></a></span>Az Európai Bizottság a mai napon a páneurópai mobilhírközlési szolgáltatások légi járműveken való használata feltételeinek összehangolását célzó szabályozást vezetett be. E szolgáltatások lehetővé teszik, hogy mind az üzletemberek, mind más utasok saját mobiltelefonjukkal telefonáljanak és váltsanak üzeneteket miközben repülőgépen utaznak Európa felett Ez azt jelenti, hogy az európai légi utasok 90%-a - akik már most is a légi járművek fedélzetére viszik mobiltelefonjaikat - a repülés közben is elérhető marad.</p><p>

eufiatalok.thumbnailAz Európai Bizottság a mai napon a páneurópai mobilhírközlési szolgáltatások légi járműveken való használata feltételeinek összehangolását célzó szabályozást vezetett be. E szolgáltatások lehetővé teszik, hogy mind az üzletemberek, mind más utasok saját mobiltelefonjukkal telefonáljanak és váltsanak üzeneteket miközben repülőgépen utaznak Európa felett Ez azt jelenti, hogy az európai légi utasok 90%-a – akik már most is a légi járművek fedélzetére viszik mobiltelefonjaikat – a repülés közben is elérhető marad.

eufiatalok.thumbnailAz Európai Bizottság a mai napon a páneurópai mobilhírközlési szolgáltatások légi járműveken való használata feltételeinek összehangolását célzó szabályozást vezetett be. E szolgáltatások lehetővé teszik, hogy mind az üzletemberek, mind más utasok saját mobiltelefonjukkal telefonáljanak és váltsanak üzeneteket miközben repülőgépen utaznak Európa felett Ez azt jelenti, hogy az európai légi utasok 90%-a – akik már most is a légi járművek fedélzetére viszik mobiltelefonjaikat – a repülés közben is elérhető marad.

„A páneurópai távközlési szolgáltatások, mint amilyen a légi járműveken hozzáférhető mobil telefónia is, egész Európában történő üzemeltetéséhez központi szabályozásra van szükség. Ez az oka a Bizottság mai lépésének. A teljes európai légteret kellett egy aktussal szabályozni ahhoz, hogy ez az új szolgáltatás megvalósulhasson." – fejtette ki Viviane Reding a Bizottság információs társadalomért felelős biztosa. „Azt várjuk, hogy az üzemeltetők árkínálatukban átláthatóak és innovatívak lesznek. A légi járműveken hozzáférhető mobiltelefónia nagy érdeklődésre számot tartó új szolgáltatás lehet azon utazó üzletemberek számára, akiknek helytől, időtől függetlenül elérhetőnek kell lenniük. Ha azonban a szolgáltatás igénybevevői sokkolóan magas telefonszámlákat kapnak kézhez, a szolgáltatás nem fog elterjedni." Felkérem a légitársaságokat és a szolgáltatókat, hogy a légi járművek fedélzetén olyan feltételeket biztosítsanak, amelyek lehetővé teszik, hogy a légi járműveken hozzáférhető hírközlési szolgáltatásokat igénybe vevők ne zavarják utastársaikat.

A Bizottság mai napon bejelentett intézkedései összhangba hozzák a mobiltelefonok légi járműveken való használatának műszaki és engedélyezési követelményeit. Az utasok telefonjai egy fedélzeti cellás hálózatra csatlakoznak, amely a földi hálózathoz műholdon keresztül kapcsolódik. A rendszer ugyanakkor megakadályozza, hogy a telefonok közvetlenül a földi mobilhálózatokra csatlakozzanak. Mindez lehetővé teszi, hogy az átviteli teljesítményszint elég alacsony maradjon ahhoz, hogy a mobiltelefonok használata ne befolyásolja a légi jármű berendezéseinek működési biztonságát, illetve a földi telepítésű mobilhálózatok rendeltetésszerű működését.

A légi járműveken hozzáférhető mobilhírközlési szolgáltatások biztonságos elterjedéséhez szükséges műszaki követelményrendszer összehangolása lehetővé fogja tenni, hogy a bejegyzés helye szerinti tagállam által a légitársaságoknak kiadott nemzeti engedélyeket az egész EU területén elismerjék. Így például a Franciaországban vagy Spanyolországban bejegyzett légi jármű akkor is nyújthat – kiegészítő engedélyezési eljárások nélkül – mobilhírközlési szolgáltatásokat utasainak, ha éppen Németország vagy Magyarország felett halad.

Az Európai Bizottság az egyik első ténylegesen páneurópai távközlési szolgáltatást érintő szabályjavaslatainak kidolgozása során szem előtt tartotta egyfelől a légi utasok azon igényét, hogy mobiltelefonjaikat a repülés során is használhassák, másfelől az iparág érdekeit, amely ki akarja elégíteni ezt az igényt. A légi járműveken hozzáférhető mobilhírközlési szolgáltatásokat néhány országban (Franciaország és Ausztrália) már tesztelték, amelynek nyomán számos távközlési szolgáltató és légitársaság tervezi a szolgáltatás beindítását 2008 során, ezzel a mindennapi élet egyik olyan ritka helyzetében is lehetővé téve az elérhetőséget ahol ez eddig csak igen korlátozott mértékben állt rendelkezésre.

Az Egyesült Királyság távközlési szabályozó hatósága, az OFCOM március 26-án bejelentette, hogy az egységes európai megközelítéssel összhangban lehetővé teszi a légitársaságok számára, hogy légi járműveiken mobilhírközlési szolgáltatásokat nyújtsanak (www.ofcom.org.uk/consult/condocs/mca/statement).

Háttér

A légi járműveken hozzáférhető mobilhírközlési szolgáltatások a páneurópai távközlési szolgáltatások körébe tartoznak. A mai napon a Bizottság két intézkedést fogadott el:

  • Az engedélyezés összehangolt szabályozására irányuló bizottsági ajánlást, amely ösztönözni fogja a légi járműveken hozzáférhető mobilhírközlési szolgáltatások nemzeti engedélyeinek kölcsönös elismerését.
  • A légi járműveken hozzáférhető mobilhírközlési szolgáltatások EU-n belüli használatához szükséges fedélzeti berendezések összehangolt műszaki paramétereinek meghatározásáról szóló bizottsági határozatot, amely lehetővé teszi, hogy a tagállamok egymás légi járműveken hozzáférhető mobilhírközlési szolgáltatásokra vonatkozó engedélyeit a földi mobilhálózatainak működésére jelentett kockázat nélkül ismerhessék el.

Ezeken túlmenően a repülésbiztonságot szolgálják a mobiltelefonok légi járműveken való használatát lehetővé tevő berendezésekre vonatkozó légialkalmassági tanúsítási eljárások, amelyeket az egész EU területén az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség, illetve polgári légiközlekedési hatóságok végeznek az adott technológia utastéren belüli biztonságos használata érdekében. A mobiltelefonok légi járműveken való használatához kapcsolódó védelmi megfontolások kezelésére az illetékes nemzeti igazságügyi és belügyi hatóságok révén nyílik mód.

A többek között a mobiltelefonok légi járműveken való használatára vonatkozó árképzést is magában foglaló kereskedelmi megfontolásokkal egyelőre nem foglalkoznak az Európai Bizottság által ma hozott intézkedések, tekintettel arra, hogy pillanatnyilag a kialakulóban lévő szolgáltatásokról van szó. Az EU barangolásra vonatkozó rendelete (lásd IP/07/870), amelyet ez év vége előtt felülvizsgálnak, csak a földi telepítésű hálózatok barangolásával foglalkozik. A légi járműveken hozzáférhető mobilhírközlési szolgáltatások költségeinek csökkentéséről tehát elsősorban a szolgáltató dönthet. Az Európai Bizottság azonban szorosan figyelemmel fogja kísérni a fogyasztókra kiszabott árak alakulását és átláthatóságát.

2007 augusztusában a Bizottság már nyújtott be olyan javaslatot (IP/07/1243), amely egy másik páneurópai alkalmazást, a mobil műholdas szolgáltatásokat támogató összehangolt szabályozásra vonatkozott. Ez is azt tükrözi, hogy az Európában zajló technológiai és gazdasági fejlődés fényében növekszik a páneurópai szolgáltatások iránti kereslet. Mindazonáltal az EU legutóbb 2002-ben felülvizsgált távközlési szabályozása nem tartotta a lépést a fejlődés ütemével. Ezért az EU távközlési szabályozásának reformjára irányuló, 2007. november 13-án benyújtott bizottsági javaslatok egy valóban integrált egységes távközlési piac kialakítását támogatják.(IP/07/1677). Ezeket jelenleg az Európai Parlament és a Tanács tárgyalja. A reform lehetővé teszi, hogy a tagállamok és a nemzeti szabályozó hatóságok szorosabb együttműködésben végezzék a transznacionális vagy páneurópai szolgáltatások Európai Unióban történő útjára indításához szükséges szabályozási feltételek koordinációját.

A Bizottság most kibocsátott határozatainak szövegét itt találhatja

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.