2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Kincs lesz a csend

7 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/13768"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Biz-05-271.thumbnail.jpg" border="0" alt="Parlament Idegenforgalmi Bizottság 2008. 05. 27.-i ülése" title="Parlament Idegenforgalmi Bizottság 2008. 05. 27.-i ülése" width="100" height="75" /></a></span> </strong>Négy beszámolót vitatott meg és egy törvényjavaslat módosító indítványairól tárgyalt az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottsága. Ennek során különösen a „Vizek Éve" kampányról szóló ismertetés váltott ki fokozott érdeklődést.</p><p>

 

parlament idegenforgalmi bizottság 2008. 05. 27.-i ülése Négy beszámolót vitatott meg és egy törvényjavaslat módosító indítványairól tárgyalt az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottsága. Ennek során különösen a „Vizek Éve" kampányról szóló ismertetés váltott ki fokozott érdeklődést.

 

parlament idegenforgalmi bizottság 2008. 05. 27.-i ülése Négy beszámolót vitatott meg és egy törvényjavaslat módosító indítványairól tárgyalt az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottsága. Ennek során különösen a „Vizek Éve" kampányról szóló ismertetés váltott ki fokozott érdeklődést.

drrona 111.thumbnail A Magyar Turizmus Zrt. belföldi marketingkommunikációjának központi témája 2008-ban a „Vizek Éve", amelynek keretén belül tavasszal és ősszel hazánk egyedülálló egészségturisztikai kínálatának népszerűsítésére, nyáron pedig a magyarországi élővizek által kínált lehetőségekre helyezi a hangsúlyt – tájékoztatta a képviselőket dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója. Már harmadik éve adnak központi témát egy-egy évnek és ez erősebben hívja fel a lakosság figyelmét, jobban veszik igénybe a kapcsolódó ajánlatokat.

A Zrt. 2007 decemberében felmérést végzett a magyar lakosság körében a különböző vízhez kötődő utazásokkal kapcsolatos attitűdök, utazási szokások és utazási tervek megismerése érdekében. A megkérdezettek többsége szívesen venne részt többnapos belföldi vízparti utazáson, szereti a halételeket, és érdeklődést mutat a vizek, vízpartok élővilága iránt is. Túlnyomó többségük szerint Magyarország gyógyfürdői világhírűek és a hazai termál- és gyógyvizek számos betegséget orvosolnak, miközben a vizek és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások alkalmasak a betegségmegelőzésre is. A strandfürdőkről és az aquaparkokról is kedvező képet alkottak a felmérésben részt vevők: többségük szerint aquaparkba járni divatos dolog és jó kikapcsolódást jelent az egész családnak. Belföldi utazások során pedig szívesen ellátogatnak a helyi fürdőbe is.

A tematikus kampány keretében 2008 egyes hónapjaiban más-más régió kerül a középpontba. A Magyar Turizmus Zrt. valamennyi marketingeszközét a kampányév szolgálatába állítja. Kiemelt szerep jut az egyedi arculattal elkészített http://www.vizekeve.hu/ honlapnak, amelyen a Vizek Éve programjaival, akcióival, illetve az ország egészségturisztikai kínálatával kapcsolatos minden tudnivaló megtalálható.

A képviselők a beszámolóval kapcsolatban számos kérdést tettek fel. Hogyan kapcsolódik a program a Vásárhelyi-tervhez, gondolkodnak-e azon, hogy a programot több évre előre adják meg, összehangolják-e a terveket más minisztériumokkal?

A vezérigazgató válaszában kitért arra, hogy a terv készítésekor figyelembe vettek minden olyan hatást, amivel a program összekapcsolható. Ahol arra lehetőség van, a saját eszközeikkel is támogatják a helyi kezdeményezéseket. A közönség körében roppant népszerű „vizes" olimpikon fiúk után rövidesen a lányok is megjelennek majd a plakátokon. Igen fontos a hatékonyság mérése. Tavaly, a „Zöldturizmus" évében sokkal többen keresték fel a nemzeti parkokat, mint korábban. Idén a 3 = 4 akció kifejezetten arra szolgál, hogy a hétköznapokon növelje a szállodák kihasználtságát. Ma már két évre előre tervezik a tematikát; 2009 a „Kulturális Turizmus Éve" lesz és elkezdték a szakmai körökből gyűjteni a javaslatokat 2010-re vonatkozóan. A továbbiakban a tervezést 3 évre kívánják kiterjeszteni. A jövő évi terveket már egyeztették a kulturális tárcával, hasonlóan szoros az együttműködés az Egészségüggyel, a gyógyszolgáltatásokra vonatkozóan.

rosta1.thumbnail A Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság tájékoztatóját Rosta Sándor elnök terjesztette elő. A tavalyi, 2007-es esztendő a Balatonnál „vízválasztó" volt. Beértek a korábbi kezdeményezések. A vendégösszetétel előnyösen változott: 70 % volt a hazai és 30 % a külföldi vendég – ez biztonságot nyújt a szolgáltatóknak. A fizetővendég szolgálat is „feltámadt", új, jobb minőséget kínál. A Balatonnál komoly „látens" forgalom is van, mert tízezer ingatlan van külföldi tulajdonban, ahol jelenleg követhetetlen a vendégmozgás. Az önkormányzatokra itt még sok feladat vár. Összefoglalva megállapítható, hogy elhagyták a tömegturizmus nyomorát, a víz minősége több ponton még jobb is az EU előirányzatainál. A vízimentés korszerű eszközökhöz jutott és a viharjelzés a tó medencéinél már külön-külön is működik.

godo1.thumbnailUgyancsak eredményekről számolt be a bizottság előtt Godó Lajos, a Tisza-tavi Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke is. Tavaly nemcsak megállítani sikerült a 3 éve tartó vendégforgalom csökkenést, hanem a KSH előzetes adatai szerint a 252 057 vendégéjszakával 8%-os növekedést ért el a régió a tavalyi évhez képest, 2008-ra pedig további 2-4%-os emelkedést tervez a régió marketingszervezete. A tó négy megye területén helyezkedik el, ezért az együttműködés az önkormányzatokkal rendkívül fontos. A térségben jelentős a termálvíz-kincs, amit a jövőben szeretnének még jobban kihasználni. A vendégek 74%-a magyar, átlagos tartózkodási idejük 2,8 nap. A fő utazási céljuk a vízparti üdülés, a természetjárás, kirándulás, ökoturizmus, horgászat, és jelentős mértékben megnőtt a kerékpáros turisták száma. A Tisza-tavi régióban az ökoturizmust továbbra is kiemelt termékként kell kezelni, felhasználni a természeti értékek megőrzésében úgy, hogy a látogatás feltételeinek fejlesztésével, a helyben élők bevonásával, az igénybe vett területek koncentrációjával és a gazdasági javak visszaforgatásával a környezeti terhelés növekvő vendégforgalom mellett se növekedjen.

rusznak1.thumbnailA Budapest-Közép-Dunavidéki Turisztikai Régió őrzi az ország idegenforgalmában elfoglalt pozícióját – mondta el a RIB elnöke, Rusznák István. Ugyanakkor a fejlesztésekre számos lehetőség van. A turisztikai régiók közül abszolút értékben a Budapest-Közép-Dunavidéki Régió érte el (a Balatonnal egyetemben) a legnagyobb növekedést. A külföldi vendégéjszakák száma közel 5,5 millió volt, a belföldieké pedig 1,4 millió. Ez összesen majdhogynem 6,9 millió, ami összesen 88 ezer vendégéjszakányi növekedést jelent 2006-hoz képest. Gödöllő, a Duna-kanyar, Ráckeve környékén erősödik az önkormányzatok közötti együttműködés. A turizmus jót tesz a településeknek és ezt mind több helyen ismerik fel. Jelentős előrelépés történt Budapesten is; megalakult egy turisztikai érdekegyeztető tanács.

A beszámolókat követő vita során a képviselők egyetértettek abban, hogy a vidéki területek legnagyobb értéke a béke, a nyugalom, a természeti szépség és ezt meg kell őrizni a kereskedelmi szempontokkal szemben is. Ebben a túlgépesített világban rövidesen kincs lesz a csend, a hely, ahol még élvezni lehet a reggeli madárdalt. Mérésekkel meg kell állapítani az egyes tájak terhelhetőségét. Szélesebb program-kínálattal hosszabbá lehet tenni a nyaralási szezont. Különösen fontos lenne Szentendre támogatása, mert ott jelentős kulturális értékek vannak pusztulóban.

nagy eszter -ökm A Balaton Kiemelt Üdülőkörzet Területfejlesztési Tervének elfogadásáról és a Balatoni Területrendezési Szabályzat megállapításáról szóló 2000. évi CXII. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat (T/5589. szám) tárgyalása során az Önkormányzati Minisztérium álláspontját Nagy Eszter képviselte a bizottság előtt. Az indítványok között – a korábbiakban megszokott módon – több volt, amit a minisztérium és a bizottság is támogatott, más esetekben a vélemények megoszlottak. Olyan javaslat is akadt, amit csak további, apró módosítás után találtak elfogadásra alkalmasnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.