2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

„Kattints rá, Nagyi!©”- tanfolyamok eddigi mérlege – avagy az idősek is netképessé válnak

5 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/13775"><img class="image thumbnail" src="/files/images/nagyi.thumbnail_0.jpg" border="0" alt="www.nagyi.bmknet.hu" title="www.nagyi.bmknet.hu" width="100" height="33" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.nagyi.bmknet.hu/">www.nagyi.bmknet.hu</a> </strong></span></span>Napjainkban rengeteg eszköz áll rendelkezésünkre, hogy kapcsolatot teremthessünk akár egészen távol élő embertársainkkal. Azt hihetnénk, a telekommunikáció és az internet korában nehéz elszigetelten, kapcsolatokban szűkölködve élni. A társadalom egy jelentős része azonban nem élvezheti ki az internet és az új infokommunikációs eszközök nyújtotta előnyöket - és éppen azokról az emberekről van szó, akiket súlyosan fenyeget az elmagányosodás veszélye: a nyugdíjasokról. <br />

www.nagyi.bmknet.huwww.nagyi.bmknet.hu Napjainkban rengeteg eszköz áll rendelkezésünkre, hogy kapcsolatot teremthessünk akár egészen távol élő embertársainkkal. Azt hihetnénk, a telekommunikáció és az internet korában nehéz elszigetelten, kapcsolatokban szűkölködve élni. A társadalom egy jelentős része azonban nem élvezheti ki az internet és az új infokommunikációs eszközök nyújtotta előnyöket – és éppen azokról az emberekről van szó, akiket súlyosan fenyeget az elmagányosodás veszélye: a nyugdíjasokról.

www.nagyi.bmknet.huwww.nagyi.bmknet.hu Napjainkban rengeteg eszköz áll rendelkezésünkre, hogy kapcsolatot teremthessünk akár egészen távol élő embertársainkkal. Azt hihetnénk, a telekommunikáció és az internet korában nehéz elszigetelten, kapcsolatokban szűkölködve élni. A társadalom egy jelentős része azonban nem élvezheti ki az internet és az új infokommunikációs eszközök nyújtotta előnyöket – és éppen azokról az emberekről van szó, akiket súlyosan fenyeget az elmagányosodás veszélye: a nyugdíjasokról.

A Budapesti Művelődési Központ 2003 óta próbál számukra segítséget nyújtani az idősek internetoktatási programjával, a „Kattints rá, Nagyi!©" tanfolyammal, hogy a világháló ne misztikus, mumusszerű „lényként" éljen a nagyi-korúak tudatában, hanem eszköz legyen, amivel kapcsolatokat teremthetnek vagy éppen ügyeket intézhetnek.
A tanfolyam 2007-től a UPC Magyarország Kft. támogatásával országos mozgalommá bővülhetett: a netnagyi-kurzus jóvoltából az idei „első félévben" Budapesten 6 helyszínen, a fővároson kívül pedig 14 településen (többek között Szombathelyen, Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán és Veszprémben) ülhettek számítógép elé a korral lépést tartani vágyó idősek. Országszerte júniusig közel 800 időskorú ismerkedhetett meg a világhálóval, és év végéig további, több mint 700 nyugdíjas végezheti el a közkedvelt kurzust.

A tanfolyamon a számítógép bekapcsolásától sajátíthatják el az internetezés fortélyait a résztvevők: a 25 órás kurzus végén egy virtuális unokától kapott e-mail tartalmazza a játékos vizsgafeladatokat, melyeknek elvégzésével frissen szerzett tudományukat letesztelhetik. Az időskorúakat a technika iránti érdeklődésen kívül a közösség is csábítja az iskolapadba – Vértesszőlösön például a Szőlőhegyen jó hangulatú mulatsággal ünnepelték a sikeres vizsgát a résztvevők, Tégláson pedig egy osztálytalálkozó megszervezéséhez használta fel az egyik „öregdiák" internetes ismereteit.

Általános tapasztalat, hogy egy-egy tanfolyam végzett tanulói később is összejárnak, ha máshol nem, hát a világháló számtalan agórájának egyikén. Az interneten szerzett kapcsolatok megőrzése és bővítése, a térbeli korlátok legyőzése és a világra való nyitottság hívta életre a Budapesti Művelődési Központban az „Ezüstnet – Internetező Idősek Országos Egyesületét" (www.ezustnet.hu), melynek alapítói maguk is „Kattints rá, Nagyi!©"-tanfolyamot végzett nyugdíjasok.

A kurzusok egytől-egyig „teltházzal" indultak, problémát inkább a túljelentkezés okozott: az érdeklődés és az igény az újfajta, rengeteg lehetőséget kínáló ismeretek elsajátítására az ezüstkorúak részéről érthető módon óriási. Nem pusztán arról van itt szó, hogy a nagyszülők maguk is szeretnék megtekinteni vagy megosztani az unokáról készült digitális fotókat, vagy e-mailt írni a távolba szakadt rokonnak-barátnak; a korosztály az online ügyintézésre sokkal inkább rászorul, mint azok, akik kényelmi szempontoktól vezérelve menedzselik ügyes-bajos dolgaikat az interneten. Gondoljunk csak arra, hogy hány, sorbanállás vagy utazás közben bekövetkezett rosszullétet „spórolhat" a web az idős felhasználóknak!

Haladóbb netnagyiknak egyébként már a webkamera használata vagy az internetes bevásárlás sem okoz problémát, bebizonyítva azt, amit eddig is sejtettünk: a világháló nemcsak határtalan, hanem korhatároktól is mentes!

A „Kattints rá, Nagyi!©" program abban az európai elismerésben is részesült, hogy Magyarországon elsőként csatlakozhatott az Európai Bizottság által a leszakadók, a hátrányos helyzetű csoportok (idősek, munkanélküliek, fogyatékkal élők) felzárkóztatására „e-Inclusion, be part of it!" programjához, melyet itthon az Inforum „e-Befogadás – légy a részese!" címmel bonyolít le.

2008-ban a következő helyszíneken indultak/indulnak „Kattints rá, Nagyi!©"-tanfolyamok:

Budapest IV.: Ady Endre Művelődési Központ
Budapest IX.: Ferencvárosi Művelődési Központ és Intézményei
Budapest XI, Újbuda: Budapesti Művelődési Központ
Budapest XVIII.: Kondor Béla Közösségi Ház
Budapest, XVIII.: Nagycsaládosok Szent Lőrinc Egyesülete
Budapest XX.: Csili Művelődési Központ
Debrecen: Vasutas Egyetértés Művelődési Központ
Dunaújváros: Pannon Oktatási Központ
Eger: Heves Megyei Önkormányzat Pedagógiai Szakmai és Közművelődési Szolgáltató Intézménye
Miskolc: Görömbölyi Művelődési Központ
Nagykanizsa: Halis István Városi Könyvtár
Nyíregyháza: VOKE Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár
Onga: Ongai Kulturális Egyesület
Pétfürdő: Közösségi Ház és Könyvtár
Salgótarján: Madách Imre Gimnázium és Szakközépiskola
Székesfehérvár: HM Honvéd Kulturális és Szolgáltató Kht. székesfehérvári Intézménye
Szombathely: Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ
Téglás: Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény
Veszprém: HM Honvéd Kulturális Szolgáltató Kht. Veszprémi Intézménye
Vértesszőlős: Művelődési Ház

 www.nagyi.bmknet.hu
A tanfolyamok szeptembertől folytatódnak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.