2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

XVI. Benedek pápa beszéde a FAO konferencia résztvevőihez

3 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/13777"><img class="image thumbnail" src="/files/images/fao.thumbnail.jpg" border="0" alt="FAO konresszus - Róma 2008 Junius 3-5" title="FAO konresszus - Róma 2008 Junius 3-5" width="100" height="67" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>FAO kongresszus - Róma 2008 Junius 3-5</strong></span></span> A pápa Tarcisio Bertone bíborost, vatikáni államtitkárt kérte meg, hogy különleges figyelemmel kísérje a konferenciát, amely június 3. és 5. között tartja ülését Rómában. A Szentatya a bíboros államtitkáron keresztül beszédet intézett a nemzetközi szervezethez.<br />

fao konresszus - róma 2008 junius 3-5FAO kongresszus – Róma 2008 Junius 3-5 A pápa Tarcisio Bertone bíborost, vatikáni államtitkárt kérte meg, hogy különleges figyelemmel kísérje a konferenciát, amely június 3. és 5. között tartja ülését Rómában. A Szentatya a bíboros államtitkáron keresztül beszédet intézett a nemzetközi szervezethez.

fao konresszus - róma 2008 junius 3-5FAO kongresszus – Róma 2008 Junius 3-5 A pápa Tarcisio Bertone bíborost, vatikáni államtitkárt kérte meg, hogy különleges figyelemmel kísérje a konferenciát, amely június 3. és 5. között tartja ülését Rómában. A Szentatya a bíboros államtitkáron keresztül beszédet intézett a nemzetközi szervezethez.

A piacok növekvő globalizálása nem mindig kedvez az élelmiszerbiztonságnak. A strukturális korlátok mellett a termelőrendszereket gyakran protekcionista politika és a nyereségvágy befolyásolja, amely egész népességeket a fejlődési folyamatok peremére szorítanak. Ezért ismételten le kell szögezni, hogy az éhség és az alultápláltság elfogadhatatlan egy olyan világban, amely valójában rendelkezik megfelelő termelési szinttel, elegendő erőforrásokkal és ismeretekkel ahhoz, hogy véget vessen az ehhez hasonló drámáknak és következményeinek. Ma a nagy kihívást az jelenti, hogy nemcsak a gazdasági és kereskedelmi érdekeket kell globalizálni, hanem azt is, amit a szolidaritás megkíván.

tarcisio bertone bíboros, vatikáni államtitkár felolvassa a pápai beszédet a kongresszusonTarcisio Bertone bíboros, vatikáni államtitkár felolvassa a pápai beszédet a kongresszusonA Szentatya elismeréssel szólt a FAO és a főigazgató kezdeményezéséről, amellyel ismét felhívta a nemzetközi közösség figyelmét mindarra, ami akadályozza az éhség elleni küzdelmet. A világszervezet egyúttal hatékony, egységes és összehangolt cselekvésre hív.

A pápa arra szólította fel a FAO konferencia résztvevőit, hogy egyre átláthatóbban működjenek együtt azokkal a szervezetekkel, amelyek csökkenteni kívánják a gazdagok és szegények közötti fokozódó különbséget. Országos szinten pedig strukturális reformokra van szükség az elmaradottság leküzdésére, hiszen közvetlenül ebből fakad az éhség és az alultápláltság. Ezek azonban nem mostoha természeti csapások következményei. A pusztán technikai vagy gazdasági szempontok nem kerülhetnek előtérbe az igazságosság kötelességével szemben, amellyel az éhezőknek tartozunk. Az élelemhez való elsődleges jog szorosan kapcsolódik az emberi élet védelméhez, amely az emberi jogok épületének szilárd és sérthetetlen alapja.

az elnökségAz elnökségA jelenlegi helyzetben, amikor az élelmiszerbiztonságot a mezőgazdasági termékek drágulása fenyegeti, új stratégiákat kell kidolgozni a szegénység elleni küzdelmet illetően. A pápa felemelte szavát a kistermelők érdekében: biztosítani kell, hogy ők is teret kapjanak a gazdasági életben. A mezőgazdasági termelés növekedésével egyidejűleg biztosítsák a termékek tényleges elosztását. Ismét fel kell fedezni a földművelő család értékét. Ez olyan életforma, amelyben a termelési módszerek apáról fiúra szállnak, és amely egyben nevelést, kultúrát és vallásosságot is jelent.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.