2024.július.23. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Könyv: megjelent Demszky Gábor Keleti éden – Szamizdat apámnak c. kötete

2 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/21568"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Keleti%20eden_noran4.thumbnail.JPG" border="0" width="68" height="100" /></a></span>  <p>A szerző maga szociografikus családtörténetnek nevezi munkáját, az olvasó tényeken alapuló kalandregénynek is tekintheti.  </p><p>

keleti%20eden noran4.thumbnail 

A szerző maga szociografikus családtörténetnek nevezi munkáját, az olvasó tényeken alapuló kalandregénynek is tekintheti. 

keleti%20eden noran4.thumbnail 

A szerző maga szociografikus családtörténetnek nevezi munkáját, az olvasó tényeken alapuló kalandregénynek is tekintheti. 

Konrád György szavai a könyvről:

Az anyag, kisemberek vadkeleti kalandozása a múlt század forradalmas elején magában is regényes:

hogyan vetődnek felvidéki soknemzetiségű szerencse- és igazságkeresők kirgizföldre. Az ember azt hiszi, hogy meglovagolja a történelmet, de leginkább csak vele packáznak a vak erők, közben azonban itt-ott némi boldogság is akad. Ifjúkora óta ismerem a szerzőt, és tudom, hogy sok arca van, egyik az idealista és éles szemű vagány, az akció embere, aki meg tudja jegyezni a személyeket és az adatokat, és íme az alapos, gondos és invenciózus könyvíró, aki tud az ő különös felmenőire testvéri megértéssel nézni, és akkurátusan megszerkeszti a jegyzetapparátust. Hogy földalatti kiadó, polgármester, távlovagló, a szebbik nem csodálója, hagyján, de hogy még egy olyan bonyolult esetnek, mint amilyen ő, a nagyapja, a bácsikái és a nénikéi együtt is ilyen türelmes és empatikus tanulmányozója legyen, örömteljes elismerésre késztet.

Halda Alíz írja:

„A történet egyediségén túl (…) szépen, arányosan keveredik benne a történelem és az egyes emberek személyes sorsa…."

A könyvhöz mellékelt, egyszerűsített családfán ilyen nemzetiségeket találunk;  gorálok, szászok, lengyelek, franciák, dunai svábok, elzászi németek.  Térkép illusztrálja a szereplők életútját a „Nagy Októberi Szocialista Forradalom" és a polgárháború idején Oroszország és Európa érintett vidékein…

Részlet az Előszóból:

„Honnan vagyunk, miből vagyunk, honnan jövünk – engem, amióta az írásba belefogtam, nap mint nap az foglalkoztat, hogy felfedezzem, és hitelesen elmondjam a történetemet, azt a kusza vonalat a múlt ködében is követve, amely az ősök sárban és ködben puhán eltűnő lábnyomához vezet. Az idő előrehaladtával természetesen változik magához a történethez való viszonyom. A gyarapodó anyagból engem leginkább a többszörös identitás, az új hitek keletkezése és elmúlása, azok a szerteágazások és összekeveredések, hétköznapi drámák érdekelnek, amelyeken tragikus nyomot hagyott a szlovák vészkorszak éppen úgy, mint a szovjet kommunizmus hazugsággépezete."

keleti%20eden noran4.thumbnail

Bp. 2008

Noran Kiadó,

170×240 mm,

ISBN 978-963-283-003-2

304 oldal, 

ára: 3.600 Ft

A kötet megvásárolható az Alexandra Könyváruházakban

H.L.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.