2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hitachi- és Albacomp-válasz a kérdésre, hogyan tovább?

8 perc olvasás
<p align="left"><span class="inline inline-left"><a href="/node/23345"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/P2170662.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>Szorosabb stratégiai együttműködésre törekszik a Hitachi Data Systems és az Albacomp  2009-ben, a válság évében. Erről szólt a közös tájékoztatón <em>Egervári  Dénes,</em>  az Albacomp Zrt.műszaki vezérigazgató-helyettese és  <em>Horváth Balázs,</em> a Hitachi magyarországi képviseletének vezetője  2009.február 17-én.</p><p align="left">

p2170662.thumbnailSzorosabb stratégiai együttműködésre törekszik a Hitachi Data Systems és az Albacomp  2009-ben, a válság évében. Erről szólt a közös tájékoztatón Egervári  Dénes,  az Albacomp Zrt.műszaki vezérigazgató-helyettese és  Horváth Balázs, a Hitachi magyarországi képviseletének vezetője  2009.február 17-én.

p2170662.thumbnailSzorosabb stratégiai együttműködésre törekszik a Hitachi Data Systems és az Albacomp  2009-ben, a válság évében. Erről szólt a közös tájékoztatón Egervári  Dénes,  az Albacomp Zrt.műszaki vezérigazgató-helyettese és  Horváth Balázs, a Hitachi magyarországi képviseletének vezetője  2009.február 17-én.

Egervári Dénes szerint megfigyelhető, Magyarországon ma az ügyfelek a tárolórendszereket nem csak általános fejlesztési céljaik megvalósítására, de rendszereik konszolidálása végett is vásárolják. A gazdasági recesszió felülírta a korábbi elképzeléseket, de van mód a vállalati költségek csökkentésére.

p2170663.thumbnailA vállalatok vezetői előtt felmerül a kérdés, menekülni vagy kitörni? Költségcsökkentésre van szükség, mindenáron.Ez lehet leépítés, ezt követő pánik és csőd.A kitörés módja; optimalizálás-átszervezés, konszolidáció, ez jelenti a kitörést.

Az Albacomp Zrt. a gazdaságos rendszerek üzemeltetésének híve.  A gazdasági válság hatékony rendszerek üzemeltetésére ösztönzi a nagyvállalatokat, ennek egyik útja az alkalmazás és infrastruktúra konszolidáció, a tárolórendszerek konszolidációja, kihelyezett üzemeltetés és adat-kiszervezés révén.

p2170664.thumbnailAz erőforrások optimalizálása (a konszolidáció) jelentős megtakarításokra ad lehetőséget, ennek során a sokféle gyártótól származó, szétaprózott tárolórendszereket, hardvereket, alkalmazásokat az ügyfelek gazdaságosabbá tehetik.  Az Albacomp platformfüggetlen rendszerintegrátorként határozza meg magát, üzemeltet és konszolidál.

Manapság a döntéshozók olyan üzleti tervekben gondolkodnak, melyekben az üzemeltetési költségek csökkentésével a befektetés 12-16 hónap alatt megtérül,  az ilyesfajta csökkentésre pedig a Hitachi Data Systems rendszerek kifejezetten alkalmasak, mivel közép-kategóriás termékekben felső kategóriás szolgáltatásokkal rendelkezik, gazdaságos, energia takarékos technológiáját más gyártók is használják, kedvező TCO mellett.

p2170665.thumbnailEz a meggondolás vezette a magyar céget a Hitachi Data Systems-szel (HDS) való stratégiai partnerkapcsolat kiépítésére.  A két cég együttműködése révén az Albacomp olyan teljeskörű háttértároló infrastruktúrát képes kiépíteni ügyfelei számára,  mellyel azok az üzemeltetési költségeket csökkenthetik, így jelentős teljesítményjavulást tudnak elérni.Ennek megfelelően, magasabb szinten folytatja az egy évvel ezelőtt kezdett együttműködést az Albacomp és a Hitachi Data Systems (HDS). A székesfehérvári vállalat jelenleg is dolgozik egy 100 ezer dollár értékű HDS- alapú tárolórendszer tervezésén és építésén egy hazai nagyvállalatnál, és folyamatban van egy másik, ennél is nagyobb értékű projekt megvalósítása. Az Albacomp műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta: „Ma a döntéshozók nyitottak azokra az üzleti tervekre, ahol kimutatható, hogy az üzemeltetési költségek csökkenése révén 12-16 hónap alatt megtérül a befektetés, az üzemeltetési költségek csökkentésére pedig kifejezetten alkalmasak a Hitachi Data Systems rendszerek." Horváth Balázs, a Hitachi Data Systems területi igazgatója szerint már egy 20-50 fős cég – vagy akár 5-10 fős is, ha speciális alkalmazásokkal foglalkozik (CAD, CAM) – előnyt tud kovácsolni egy háttértároló infrastruktúrából. Mint mondta, a HDS legfőbb célja az üzemeltetési költségek csökkentése.

p2170666.thumbnailAz Albacomp-vezető rámutatott, cége jelenleg is dolgozik egy 100 ezer dollár értékű tároló rendszer tervezésén és építésén egy hazai nagyvállalatnál, s folyamatban van egy másik, ennél is nagyobb értékű projekt megvalósítása, igazolva  a Hitachi Data Systems-szel másfél éve kezdett együttműködés eredményességét.

A HDS disztribuciós modelljében Magyarországon az Albacomp kitüntetett szerepet tölt be kizárólagos SMS disztrivútorként, 2007 januártól Gold TrueNorth HDS partner, szerviz partner.  Az idevágó termékek;  Hitachi Simple Modular Storage (SMS),  Hitachi Adaptable Modular Storage (AMS).

p2170668.thumbnailHorváth Balázs  Hitachi igazgató rámutatott, a HDS háttértároló termékválasztéka bármely vállalat-típus igényét lefedi, hiszen a belépőszintű, néhány ezer dolláros eszközöktől kezdve, a nagyvállalati háttértárolókig minden fajta infrastrukturális beruházásra tud megoldást nyújtani.

A HDS kifejezett iparág-specifikus megoldásokkal rendelkezik, akár egy számlázási rendszert veszünk alapul, akár egy Microsoft vagy vállalatirányítási rendszert, ezen gyártókkal szorosan együttműködve a HDS teljeskörű megoldásokkal tud szolgálni.Jól megtervezett háttértároló hálózati infrastruktúrával jelentős összegeket lehet megtakarítani.   Speciális alkalmazásokkal (CAD, CAM) foglalkozó 20-50 fős, vagy  akár 5-10 fős vállalat is előnyt tud kovácsolni a kialakított háttértároló infrastruktúrából.

p2170669.thumbnailA Hitachi Data Systems a két cég stratégiai céljainak egybeesése miatt választotta az Albacomp Zrt.-ét partnerének. Olyan nagy rendszerintegrátorra van szüksége, mely terméksorába úgy tudja beemelni a HDS megoldásait, hogy ügyfeleinek infrastruktúráját a lehető legrugalmasabbá alakíthassa.  (Magyarországon a belépő-szintű HDS tároló rendszerek vonatkozásában a kizárólagos disztribútor az Albacomp, a közép kategóriában az Albacomp mellett az  MHM Computer szerepel még.)

Jelenleg az Albacomp teljes forgalmának több mint 35 százalékát érintik a tároló rendszerekkel (akár Hitachi, Sun, HP, vagy IBM) is integrált megoldások értékesítése, adatmenedzsmentje, kihelyezett üzemeltetése, konszolidációja, kiszervezési szolgáltatások.A közepes kategóriájú tároló rendszerek alkalmazása szélesedik (tároló-virtualizáció, "thin provisioning", flash lemez alapú technológiák).

A HDS messzemenően támogatja az Albacomp IT, illetve tároló rendszer kiszervezési szolgáltatását, egyértelműen az üzemeltetési költségek csökkentése mellett voksol,  újabb rendszereiben olyan technológiákat használ, melyek kevesebb áramot igényelnek működésükhöz, ezáltal kevesebb hűtést is igényelnek, ill. menedzselésük is egyszerűbb.  Ezek a megoldások több tárolási funkciót látnak el egyetlen kezelői felületről.

Horváth Balázs, a Hitachi sikereiről szólva friss hírt ismertetett;  7,5 millárd font-nyi, 20 évre szóló szerződést írt alá a cég az Egyesült Királyságban 1.400 mozdony szállítására, ami 12.500 munkahelyet teremt Nagy-Britanniában.

2008. november- 2009. február során az informatikai beruházások csúsztak, a beszerzésnél a döntési kritériumok megváltoztak.  Az ügyfelek nagyobb figyelmet fordítanak az üzemeltetési költségek iránt,  több helyen átszervezték az informatikát (redundáns pozíciók megszüntetésével).

Jelenleg a legnagyobb kihívást a meglevő IT infrastruktúra flexibilis üzemeltetése jelenti, ennek sorába tartozik az oktatás megszervezése és a feladatok kiszervezése.

A döntési szempontok változásával meg kell vizsgálni, melyek azok a paraméterek, melyek sérülése mindenképpen elkerülendő.  Ezek;  az adatbiztonság (pl. bankoknál, telekommunikációs cégeknél és a kormányzatnál), a rendelkezésre állás, és a szolgáltatási szintek folytonossága.

A veszélyeztetett paraméterek közé tartozik ma; az adatmenezsment, az adatok visszaálíthatósága, megosztása.Gondot jelentenek az elszigetelt rendszerek és a strukturálatlan adatok.

A struktúrálatlan adathalmaz megnehezíti az adatbesorolást, az adatok menedzselhetőségét (sérül ily módon az adatvédelem, rendelkezésre állás és visszaállíthatóság), megnövekszik az adminisztrációs költség.A nem struktúrált adatok az üzlet számára nehezen hozzáférhetők, adatvesztés esélye megnő,  nehezen tervezhető a növekedés (az infrastruktúrát nem erre méretezték).

Szolgáltatási szerződések megkötésekor a fenti kritériumokat kell figyelemmel kísérni.

A gondok feloldására a Hitachi ügyfeleit olyan storage rendszerekkel, funkcionalitásokkal segíti, melyek az egyszerűsített menedzsmentet támogatják, költséget csökkentenek (thin provisioning, storage virtualizáció, flash based technology).  Más gyártókkal való szorosabb együttműködésre törekszik, (pl.  virtualizációban a VMware-rel működik együtt), partnereit támogatja a háttértár menedzsment kiszervezésben.

Az Albacomp Zrt.  a magyarországi informatikai piac hosszú múltra visszatekintő vállalata, teljes körű megoldást kínál az informatikai eszközök és szolgáltatások területén.

A székesfehérvári székhelyű vállalat a legnagyobb magyar tulajdonban lévő PC- és noteszgép-összeszerelő üzemmel rendelkezik, a hazai rendszerintegrátor cégek élmezőnyének tagja.

A vállalat fejlesztő és konzultációs csapatával, saját gyártású szervereivel, érintőképernyős termináljaival, asztali számítógépeivel és országos szervizhálózatával van jelen a hazai és a nemzetközi informatikai piacon. Az Albacomp oktatás-üzletága országos hatáskörrel működik.

http://www.albacomp.hu/

http://www.guardian.co.uk/uk/2009/feb/16/letters-high-speed-rail

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.