2024.május.24. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Aki a kultúrára áldoz, a jövőbe fektet be

6 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/23353"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/oklev1.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span>Az Oktatási és Kulturális Minisztérium 2008-ban is meghirdetette pályázatát a „<em>Kultúra Magyar Városa 2009"</em> cím elnyerésére, a Külügyminisztérium, a Magyar Turizmus Zrt., a Megyei Jogú Városok Szövetsége, valamint a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségével együttműködésben. A címmel azon városok önkormányzatát ismerik el, amelyek a kulturális, művészeti életüket kiemelkedően fejlesztik, támogatják, kulturális értékeiket példaértékűen mutatják be. </p><p>

oklev1.thumbnailAz Oktatási és Kulturális Minisztérium 2008-ban is meghirdetette pályázatát a „Kultúra Magyar Városa 2009" cím elnyerésére, a Külügyminisztérium, a Magyar Turizmus Zrt., a Megyei Jogú Városok Szövetsége, valamint a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségével együttműködésben. A címmel azon városok önkormányzatát ismerik el, amelyek a kulturális, művészeti életüket kiemelkedően fejlesztik, támogatják, kulturális értékeiket példaértékűen mutatják be.

oklev1.thumbnailAz Oktatási és Kulturális Minisztérium 2008-ban is meghirdetette pályázatát a „Kultúra Magyar Városa 2009" cím elnyerésére, a Külügyminisztérium, a Magyar Turizmus Zrt., a Megyei Jogú Városok Szövetsége, valamint a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetségével együttműködésben. A címmel azon városok önkormányzatát ismerik el, amelyek a kulturális, művészeti életüket kiemelkedően fejlesztik, támogatják, kulturális értékeiket példaértékűen mutatják be.

vpop.thumbnailMintegy helyettesítőjeként mindkét város önállóan is neves fúvószenekarának, a díjkiosztásra érkezőket a VPOP zenekara fogadta. A Kultúra Magyar Városa díjat ezúttal negyedik alkalommal adták át, a címre 2005 óta évente egy alkalommal, lakosságszám szerint 3 kategóriában – megyei jogú városok, 10 000 lakos feletti, 10 000 lakos alatti városok – pályázhatnak az önkormányzatok. A döntésnél figyelembe veszik a város kulturális aktivitását, a városfejlesztési tervek kulturális elemeit, az ide kapcsolódó beruházásokat, a kortárs művészet és kreatív ipar szerepét, teljesítményeit, a város külső-belső kapcsolatait, kulturális turisztikai helyzetképét (pl. fesztiválok, turisztikai programok), a turisztikai infrastruktúra meglétét, állapotát, valamint a fenntartható fejlesztések és az esélyegyenlőség meglétét.

drkoncz.thumbnailA Magyar Kulturális Alapítvány elnöke, dr. Koncz Gábor szerint kiemelkedően fontos ez az esemény. Nagy jót tett a két ünnepelt, a mindig „diákszívű" Szombathely és a „Tagore-szívű" Balatonfüred, hogy a város mindennapi életének középpontjába a kultúrát állította. A 2009. év bővelkedik évfordulókban, így mindkét városnak számos lehetősége lesz a díj által rájuk irányuló figyelem minél teljesebb körű kihasználására. Idén ugyanis két kategóriában ítélte oda a szakmai zsűri a díjakat: a megyei jogú városok kategóriában Szombathelynek, a 10 000 lakos feletti kategóriában Balatonfürednek.

schneider 3.thumbnailDr. Schneider Márta kulturális szakállamtitkár is úgy látja: nagy jelentősége van, hogy a díjátadás most éppen a Kulturális Turizmus Évében történik. A „Kultúra Magyar Városa" címet eddig Kecskemét, Keszthely, Vasvár (2005), Székesfehérvár és Sárospatak (2006), valamint Miskolc, Gyula és Tokaj (2008) nyerte el. A cél kezdetben az volt, hogy a városok munkáját ismerjék el, de közben átalakult egy gondolkodási mód elismerésévé. A kultúra ugyanis erős városépítő tényező. A bírálók nemcsak adatokra voltak kíváncsiak. Sokkal inkább arra, mi az, amitől jobb, kellemesebb lesz az emberek élete?

Füreden jelentős intézmény a Fordítóház, ahol műfordítók százai dolgoztak már idáig is. Megújult a Jókai-emlékház és új, városi múzeum is nyílik. Évek óta itt rendezik meg a Salvatore Quasimodo költőversenyt, ami szintén hírét viszi a városnak.

Szombathely már majdnem kétezer éve város, van tehát ott mit védeni. Felújították a főteret és méltán híres eseménye a Savaria Karnevál. Újdonság a színháza, a Weöres Sándor Színházban néhány héttel ezelőtt tartották a legelső előadást és a Szt. Márton Napokat is remekül használják ki a város érdekében.

Az államtitkár asszony bejelentette: Az elismerést elnyert városoknak az OKM 1-1 millió forintot ajánlott fel, a Magyar Turizmus Zrt. pedig a Kulturális Turizmus Évének keretében valamennyi kommunikációs csatornáján keresztül egész éven át népszerűsíti a városok turisztikai kínálatát.

drkovacs 11.thumbnail Dr. Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár véleménye szerint is egyre értékesebb jelensége közéletünknek a „Kultúra Magyar Városa" mozgalom. A kultúra a turizmus mozgató rugói között talán mindjárt a második legfontosabb tényezőnek tekinthető. A kultúrához köthető turisztikai attrakciók fejlesztésére 2007-08-ban 15 milliárd forintot fordítottak és a díjazott városok szerepe ennek tükrében még inkább felértékelődik. Példamutatóvá válnak más városok számára is. Ezért a támogatás része lesz az MT Zrt. honlapjain való megjelenési lehetőség, a városok kiadványainak rendszeres eljuttatása az országos Tourinform hálózat irodáinak, valamint megjelenés az MT Zrt. részvételével zajló belföldi Utazás Kiállításon, illetve külföldi turisztikai vásárokon. A Társaság egy nagyközönségi játékot is tervez a két város népszerűsítésére, amelynek részleteit a városokkal történő későbbi egyeztetés alapján dolgozza ki.

niklaia 7.thumbnail A Magyar Turizmus Zrt. elnöke, Niklai Ákos, a nemzeti turisztikai marketingszervezet nevében köszöntötte a díjazottakat. A kulturális rendezvények nemcsak a belföldi, hanem – igen jelentős mértékben – a külföldi turisták számára is erős vonzerőt képeznek. Az MT Zrt. a Magyar Televízióban naponta jelentkező „Itthon otthon van" című turisztikai programajánlóban folyamatosan beszámol a városokban zajló eseményekről, programokról. A havonta, több százezer példányban megjelenő „Itthon otthon van" című turisztikai mellékletben és az öt alkalommal megjelenő Exit különszámban pedig szintén folyamatos megjelenést tesz lehetővé Szombathelynek és Balatonfürednek.

boka1.thumbnail Balatonfüred polgármestere, dr. Bóka István elmondta: már sok évvel ezelőtt elhatározták, hogy Füred a kultúra és a művészetek városa legyen – visszanyúlva a múlthoz, őrizve a hagyományokat, de egyben tovább is fejlesztve azokat. A városban már a XIX. Században nagy dolgok történtek. A gyógyvíznek köszönhetően megnőtt a látogatottság, itt jött létre az ország első kőszínháza és erre az időszakra tehető az első állandó bál kezdete is. Az Anna-bált rövidesen már a kétszázadik alkalommal rendezik meg! A kultúra igen jó üzleti befektetés, egyre több embert csábít a városba.

ipkovich.thumbnail Szombathelyen tudatosan fejlesztették kulturális lehetőségeiket, mert aki a kultúrára áldoz, a jövőbe fektet be – jelentette ki dr. Ipkovich György polgármester a díj átvételekor. A város 2043-ban lesz kétezer éves, de a fennmaradt töredékek, mozaikok mit sem érnek, ha nem társul hozzájuk tartalom. Még az idén elkezdik az Isis-szentély felújítását – elképzelni sem lehet jobb helyet a Varázsfuvola előadására! A polgármester ajánlatot tett Balatonfürednek: lépjenek fel együtt, hívják meg az országot a közös értékek bemutatására! Felül lehet emelkedni a napi politikai küzdelmeken, mert vannak olyan célok, amelyek megvalósításért össze lehet fogni!

A díjátadó ünnepség a két várost képviselő művészek előadásával zárult.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.