2024.július.17. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Borba döntjük a Budai Várat öt napra

5 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/43144"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/a69.thumbnail.jpg" border="0" width="69" height="100" /></a></span> <p>2010. szeptember 8-án kinyitja kapuit a Budai Várban a 19. Budavári Borfesztivál. A fesztivált szervező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. 19 éve tartó célkitűzése megismertetni az érdeklődőkkel a legkiválóbb magyar borokat, a világ nemes borait. </p><p> 

 a69.thumbnail

2010. szeptember 8-án kinyitja kapuit a Budai Várban a 19. Budavári Borfesztivál. A fesztivált szervező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. 19 éve tartó célkitűzése megismertetni az érdeklődőkkel a legkiválóbb magyar borokat, a világ nemes borait.

 

 a69.thumbnail

2010. szeptember 8-án kinyitja kapuit a Budai Várban a 19. Budavári Borfesztivál. A fesztivált szervező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. 19 éve tartó célkitűzése megismertetni az érdeklődőkkel a legkiválóbb magyar borokat, a világ nemes borait.

 

Személyes találkozásra hívni a borászokat és borkedvelő barátokkal, mosolyt csalni az emberek arcára és felejthetetlen élményt nyújtani mindenkinek. A borünnep népszerűsége vitathatatlan. „A Magyar Turizmus ZRt. kimutatása szerint a Budavári Borfesztiválunk az összes hazai fesztivált tekintve az első tíz legismertebb közé tartozik, míg az Index.hu által végzett internetes szavazás, a borfesztiválok között a legnépszerűbbnek mutatja, meggyőző előnnyel, hiszen a követők első csoportjánál kétszer, míg a másodiknál háromszor többen voksoltak rendezvényünkre. Ez siker! Nagyon boldoggá tesz, mert ez mérhető visszaigazolása annak, hogy az évek során elvégzett sok munka eredményt hozott, „a Borfesztivál" sikerrel tölti be küldetését a magyar borkultúra fejlesztésében. Öröm és elégtétel, mert az eredmények azt is jelzik, hogy a közönség, a borfogyasztók már nem csak a borok között ismerik fel az értéket, az állandó és kiszámítható minőséget – ebben a Budavári Borfesztivál is sokat segített! -, hanem a rendezvények között is! – nyilatkozta Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő-és Borkultúra Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója.

a%20(1)41.thumbnail A 19. alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál a szentendrei szüreti sokadalommal kezdődött szeptember 4-5-én. 6-7-én a Magyar Kultúra Alapítvány Székházában a Boregyetemmel folytatódott, amit túlzás nélkül nevezhetünk úgy is, hogy műértő szórakozás magas szinten. A programsorozat 8-án a Magyar Nemzeti Galériában Szalay Zoltán fotókiállításával –  (F)elszállott a páva – Múltidéző képek a 70-es évek hagyományőrző Magyarországáról – folytatódik, majd a Borkiállítás és Vásárral csúcsosodik ki a központi rendezvény. Szeptember 17-én a Borfesztivál gálakoncertje a Művészetek Palotájában idén a magyar nemzeti romantika legendás nagyjai előtt tiszteleg. A szeptember 17-i jótékonysági borárverésen a hazai borászok kiváló borai kerülnek kalapács alá, és a befolyt összeg ebben az évben is a Magyar Máltai Szeretetszolgálat céljait segíti. Az elmúlt évben három millió forint gyűlt össze a Borárverésen, amelyet a Máltai Szeretetszolgálat fordított nemes célokra.

a%20(2)35.thumbnailA budai vár teraszai ünnepi forgatagán 15 ország több mint 200 borászata és két színpadon közel hatvan kulturális produkció várja a látogatókat. A hazai nedűk mellett neves borkereskedők és a vendégrégió jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül. A borkínálatban ott lesznek a hazai és a rangos nemzetközi versenyeken érmeket, díjakat nyert borok, valamint készítőik, akik szívesen válaszolnak az érdeklődők kérdéseikre. Díszvendég a Kárpát-medence magyar borászata. A jó borokat jó ételek kísérik: rengeteg ínyenc falat várja a vendégeket, grill- és bográcsételek, balatoni pisztráng, fogas, kemencében sült finomságok, birkagulyás, nagyétkűeket embörös rétes, töki pompos, az édesszájúakat ropogós rétesek, kürtőskalács, szilvalekváros prósza, valamint péksütemények, szendvicsek, juh-, kecske-, tehénsajtok, és a Katona-kantin (Falatbár).

Idén is nagyszerű látványosság lesz a mintegy 800 főt megmozgató Szüreti felvonulás szeptember 11-én 13 órakor. A menetet a vendégrégió hagyományőrzői, a magyarországi borvidékek elöljárói, borrendjei, borbarát egyesületei, valamint a borrégiókat képviselő néptánc együttesek tagjai alkotják. Útvonaluk: Szentháromság tér – Táncsics Mihály utca – Bécsi Kapu tér – Kapisztrán tér – Tóth Árpád sétány – Szentháromság tér – Tárnok utca – Dísz tér – Szent György utca – Koldus kapu – Hunyadi udvar – Fesztiválszínpad.

A Borkiállítás és Vásár idején és helyszínén különleges ajánlat a Borfesztivál vendégeinek a Borbíráló tréning! Nem kell messzire menniük, csak a VinAgora sátorig azoknak, akik szeretnének megismerkedni a világ első borbíráló informatikai rendszerével, és akik szakemberek segítségével egy órára borbírává válhatnak.

A fesztivál két színpadán naponta 17 órától zárásig minden igényt kielégítő zenei programokat hallgathatunk. Nyitókoncert a Hooligens-szel, jazznap a Hot Jazz Banddel, Benkó Dixieland Banddel, Jazzsteps-szel. A szívet melengető muzsikáról a Ghymes, a Csík zenekar, az Etnofon és még sok ismert együttes gondoskodik. Szombaton népzenei és néptáncgála, vasárnap a cigányzene virtuózai kápráztatják el a közönséget. A Borfesztiválon érdemes felkeresni a Jaffa Kiadó standját, ahol közismert borászaink Lőrincz György, Heimann Zoltán és Szepsy István dedikálják a róluk szóló riportkönyveket. És végül ne feledjék el kézbe venni és hazavinni a szépen kivitelezett, megújult formájú Borünnep programfüzetet, melyben a részletes napi bontású műsorok mellett sok érdekes olvasnivalót találunk.

„A bor olyan, mint a zene. Nem kell zeneszerzőnek lenni ahhoz, hogy élményeket, érzelmeket váltson ki abból, aki belekóstol." – mondta Orosz Zoltán harmónikaművész, a Borfesztivál fesztiválszínpadának egyik legnépszerűbb előadója. Ha eljön a 19. Budavári Borfesztiválra, meggyőződhet arról, hogy borvidékeink változatos borkínálattal és hagyományos vendégszeretettel várják a borbarátokat. A Budavári Borfesztivál programjairól, szolgáltatásairól, érdekességeiről, a színpadi fellépőkről minden fontos információ megtalálható a Borfesztivál megújult honlapján a http://www.aborfesztivál.hu-n/.

Összeállította: Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.