2024.április.30. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Több villamosvonalon csökkenhet a menetidő

4 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/49984"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_22.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="81" /></a></span>A Fővárosi Közgyűlés Dr. György István főpolgármester-helyettes előterjesztésére, és idén először a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szakmai előkészítése nyomán az idei költségvetéséből emelt összegű, közel 11 milliárd Ft beruházási támogatást biztosít a BKV Zrt. részére. Az összeg 680 millió Ft-tal meghaladja a tavalyi, 10,3 milliárd Ft-os keretet és minden eddiginél jelentősebb éves keret az elmúlt húsz év drámai műszaki lemaradásának behozására, melyet az uniós források kiegészítenek.

images 22.thumbnailA Fővárosi Közgyűlés Dr. György István főpolgármester-helyettes előterjesztésére, és idén először a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szakmai előkészítése nyomán az idei költségvetéséből emelt összegű, közel 11 milliárd Ft beruházási támogatást biztosít a BKV Zrt. részére. Az összeg 680 millió Ft-tal meghaladja a tavalyi, 10,3 milliárd Ft-os keretet és minden eddiginél jelentősebb éves keret az elmúlt húsz év drámai műszaki lemaradásának behozására, melyet az uniós források kiegészítenek.

images 22.thumbnailA Fővárosi Közgyűlés Dr. György István főpolgármester-helyettes előterjesztésére, és idén először a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szakmai előkészítése nyomán az idei költségvetéséből emelt összegű, közel 11 milliárd Ft beruházási támogatást biztosít a BKV Zrt. részére. Az összeg 680 millió Ft-tal meghaladja a tavalyi, 10,3 milliárd Ft-os keretet és minden eddiginél jelentősebb éves keret az elmúlt húsz év drámai műszaki lemaradásának behozására, melyet az uniós források kiegészítenek.

A prioritások is változnak: az elmúlt évekhez képest jelentősen több forrás jut a villamospályák felújítására.

 A villamospályákon a BKK számára igen fontos cél a kritikus sebességkorlátozást igénylő pályaállapotok kijavítása, a menetidő csökkentése, ezért a beruházási tervben minden korábbinál nagyobb hangsúlyt kapott javaslatunkra a villamospályák felújítása. Az idei évben ezért vágányzárral járó, a menetidő csökkentését célzó pályafelújítási munkák lesznek a 2-es, 18-as, 19-es, 28-as, 37-es, 41-es, 50-es, 51-es, 52-es, 59-es, 62-es és 69-es villamosvonalak egyes, rossz állapotú szakaszain, ezzel mintegy 9500 méter kritikus állapotú villamospálya felújítása valósulhat meg.

A javítási munkák elvégzésével nemcsak a műszaki hibaforrási kockázatok, de a sebességkorlátozások is megszűnnek, így az utasok az említett vonalakon gyorsabban érhetik el úticéljaikat. Mindemellett egyes szakaszokon a közúti közlekedés feltételei is javulnak, mivel a pályajavítási program olyan szakaszokat is érint, amelyeket a villamos és a közúti forgalom közösen használ és amelyek karbantartása évek óta megoldatlan volt. A felújítási munkák a szükséges közbeszerzési eljárások lezárásának függvényében, ütemezetten, idén nyáron, ősszel, illetve jövő tavasszal kezdődhetnek meg.

A Gubacsi út külső szakaszán május elején befejeződött az 51-es vonalon a nagypaneles vágányok cseréje, és a Hentes utcánál új megállóhelyi peronok kiépítése. A 2-es villamos vonalán a Boráros téri ívek, a 18-as, 19-es, és 41-es villamosok közös szakaszán a Szent Gellért rakparti vágányok, valamint a Farkasrétre közlekedő 59-es villamos rossz állapotú, Kiss János altábornagy utca – Márton Áron tér szakaszának felújítása történik meg. A felújítási program érinti a 18-as villamos krisztinavárosi Alagút utca – Orvos lépcső, a 28-37-es villamosok kőbányai Élessarok – Jászberényi út szakaszát, az 50-es villamos teljes vonalán a rossz állapotú útjárókat, az 52-es villamos közúti forgalom által jelentősen igénybevett pesterzsébeti egyes vonalszakaszait, valamint a 62-69-es villamosok Kolozsvár utcai szakaszát. A felsorolt hálózatrészeken a megsüllyedt vágányok, a rossz állapotú, régi sínek miatti sebességkorlátozások a javítások elvégzésével feloldhatóak lesznek, és érezhetően csökken majd a villamosok menetideje. Jelenleg döntően a felújítások, javítások műszaki előkészítő munkái folynak.

A tényleges kivitelezési munkák megkezdésére a szükséges közbeszerzési eljárások lefolytatása után – azok lezárultának függvényében idén nyáron, ősszel, illetve jövő tavasszal – kerülhet sor. Egyes, korábban már előkészített munkák azonban már a kivitelezés szintjén is hamarabb megkezdődnek. A BKK bízik abban, hogy az érintett vonalakon közlekedő utasaink elégedettségére szolgálnak a várható menetidő-csökkenések, komfortnövelő intézkedések, a vágányzárak okozta átmeneti kellemetlenségek miatt pedig utasaink megértését kérjük.

A beruházási támogatás teljes egészében a közösségi közlekedés műszaki eszközeinek állapotjavítására kerül felhasználásra. Ezen belül kiemelt hangsúlyt kap a kötöttpályás infrastruktúra, a villamos- és HÉV-pályák leginkább elhasználódott részeinek cseréje, továbbá villamos és trolibusz járművek felújítása, javítása. A beruházási forrásokból kerül sor a már bejelentett használt trolibuszok beszerzésére, a használt autóbuszok rövidesen lezáruló beszerzésének finanszírozására, az utastájékoztatási rendszer fejlesztésére is. A 2-es metró szerelvényein szükséges beavatkozás külön forrásból, nem a 11 milliárdos keretből történik.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.