EuroAstra

XI. Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé

 

 

 

2011 június 9-13 között zajlott Békéscsaba egyik legjobb vendégcsalogató rendezvénye a  XI. Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé. A szervező munka irányítói, mint korábban, Bora Imre és Csanálosi László voltak. A fesztivált Domokos László ÁSZ-elnök, Vantara Gyula Békéscsaba polgármestere és a túrizmus, gasztronómia szaktekintélyei nyitották meg.  A sörök óriási választéka, a csülkök és csülkös ételek vonzereje és a sokszínű zenei program idén több, mint 70000 látogatót vonzott. A folytatás garantált. Már szervezik a július végi Lecsófesztivált és az októberi Kolbászfesztivált.

 

 

 

2011 június 9-13 között zajlott Békéscsaba egyik legjobb vendégcsalogató rendezvénye a  XI. Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé. A szervező munka irányítói, mint korábban, Bora Imre és Csanálosi László voltak. A fesztivált Domokos László ÁSZ-elnök, Vantara Gyula Békéscsaba polgármestere és a túrizmus, gasztronómia szaktekintélyei nyitották meg.  A sörök óriási választéka, a csülkök és csülkös ételek vonzereje és a sokszínű zenei program idén több, mint 70000 látogatót vonzott. A folytatás garantált. Már szervezik a július végi Lecsófesztivált és az októberi Kolbászfesztivált.

 A résztvevők megoszlása letisztult. Csak mutatóba volt boros cég, négy pálinkás, egy pezsgős és energia-italos. Sör és csülök viszont minden mennyiségben.

 

 

 

 

Harmincöt fajta csapolt sör szerepelt, különféle ízesítéssel, különféle megjelenéssel mind színben, mind illatban, mind ízben (és árban). A hazai nagy cégek közül „csak” a Dreher maradt el, amit az érdekeltek nem bocsánatos bűnének tekintek, elsősorban a barna sörük miatt. Valamennyire kárpótolt a szintén kiváló Budweiser/Budvar barnasör.

 

 

 

 

A szűretlen búzasöröket is kedvelem. Ezek választéka lehetett volna nagyobb. Így például nagyon hiányoltam a Borsodi új búzasörét, amely még nem tudott hordós változatban jelen lenni.  A 8.5%-os Delirium Tremens (pale ale), és a többi belga (apátsági) sör is említést érdemel.

 

 

 

 

A gyümölcsízesítésű sörök nagy számban képviseltették magukat. Volt például meggy, málna, citrom, narancs, szamóca, alma. Számomra meglepő módon a legjobban fogyó meggysör nemcsak a hölgyek körében, hanem a férfiaknál is rendkívül népszerűnek bizonyult.

 

 

 

 

A pecsenyeművészek az ország minden tájáról jöttek, a helyiek mellett pesti és nyíregyházi csapatot is láttam – és kóstoltam. Az elfogyás sebessége alapján az ételek versenyében a következő sorrendet állítottam fel: káposztás csülök, csülkös bableves, főtt/sült csülök. Jól szerepelt a hagymás csülök és a gyros (!) is.

 

 

 

 

A sokszínű zenei programból nagyon sok érdemel említést.  Népszerű régiekkel és színvonalas új (általam még nem ismert) együttesekkel találkozhattam.

 

 

 

 


A nulladik napon a Tankcsapda fellépése volt az igazi kuriózum Békéscsabán. Pénteken a Hooligans és az EDDA szerepelt.  Szombatra az Apostol, Magna cum Laude és a tele sátorban talp alá valót biztosító Antonovszki Band volt a választék. Vasárnap a legtöbben, kb. 6-8 ezren látták a  Bereczki Zoltán és Szinetár Dóra párost és Fenyő Miklóst és barátait. A páros által képviselt műfaj itt is igen népszerű.

 

 

 

 

Az utolsó napon, Pünkösd hétfőn Irigy Hónaljmirigy záró koncertje követte a Dívákat: Détár Enikőt, Fésűs Nellyt, Ladinek Juditot.

 

 

 

 

A versengés is hagyományosan szerepet kapott. A csülökpörkölt főző- és a szabadtűzön készült csülkös ételek szombati versenyében az első helyen a Harruckern János Közoktatási Intézmény diákjai végeztek, a második a Baromfiudvar 2002 Kft. csapata lett, a harmadik helyért járó kupát pedig egy kabai csapat vihette haza. Mindhárom nyertes pörkölt jellegű étellel körözte le a szabadtűzieket.

 

 

 

 

A zárónap gasztronómiai attrakciója az 1100 literes óriáskondérban Benke Laci bácsi vezényletével és a Harruckern iskola tanárai, valamint gasztronómiai nobilitások közreműködésével készült szürkemarha-pörkölt volt pásztortarhonyával. Az eredményt a közönség – mérsékelt áron – bekebelezte.

Hecks Ferenc

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük