2011 október 6-án, csütörtökön 14 órakor nyitja meg kapuit az V. Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál, ahol 26 kiállító nemes pálinkáival, igazi kolbászkülönlegességekkel, valamint a vendégnemzet Oroszország ízeivel és vodkáinak bőséges választékával találkozhatnak a látogatók.
2011 október 6-án, csütörtökön 14 órakor nyitja meg kapuit az V. Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál, ahol 26 kiállító nemes pálinkáival, igazi kolbászkülönlegességekkel, valamint a vendégnemzet Oroszország ízeivel és vodkáinak bőséges választékával találkozhatnak a látogatók.
2011 október 6-án, csütörtökön 14 órakor nyitja meg kapuit az V. Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál, ahol 26 kiállító nemes pálinkáival, igazi kolbászkülönlegességekkel, valamint a vendégnemzet Oroszország ízeivel és vodkáinak bőséges választékával találkozhatnak a látogatók.
A neves cukrászok által 2007 óta minden évben megalkotott és komoly szaktekintélyekből összeállított zsűri elé tárt Országtorta ötletéből kiindulva az Almárium Bisztró neves séfek összefogásával idén először megalkotta a Fesztiválra az Országkolbászt. A szürkemarha- és mangalica hússal töltött étel egyedi fűszerezéssel készült, amelyben sültpaprika-mozaikként jelenik meg a piros paprika. A finomság mellé a látogatók helyben sütött köles cipót és házilag készített sárgabarackos mustárt kapnak.
A budapesti Aranykaviár séfje, Nyíri Sándor, Szása lesz a Budavári Pálinka – és Kolbászfesztivál orosz házigazdája, aki számos eredeti orosz vodkát és tradicionális orosz nemzeti ételt kínál október 6-9. között. Szása véleménye szerint a jó vodkánál nem számít a mennyiség.
A vendégek a legnépszerűbb orosz ételek közül válogathatnak. A házigazda, Szása szerint ezek a fogások minden orosz család asztalán terítékre kerülnek a hétköznapok során, s, ha ezeket megkóstolja a magyar közönség, egy kis ízelítőt kap a nemzet gasztronómiájából.
„A legegyszerűbb ételeket kínáljuk majd, így pelmenyit, piroskit és csiburékit." – részletezte Szása. De nemcsak ínycsiklandozó falatokat, hanem a legfinomabb orosz vodkákat is megízlelhetik a látogatók.
„Az orosz vodkák kóstolásánál elsődleges szempont, hogy a párlat lágy és sima ízű legyen, de ízlés szerint lehet majd válogatni különféle erősségű és lágyságú italok közül. S bár sokan mélyhűtött formában szeretik a vodkát, az ízek 6-8 fokon érezhetők leginkább" – mondta Szása, aki hozzátette, a fogyasztásnak mennyiségi szabályai nincsenek, az oroszok étkezés előtt, közben és után is vodkát isznak, s úgy tartják ez a gyógymód mindenre."
Nem vagyok igazán gyakorló szakács, és gondolom, mások sem nagyon ismerik a Szása által említett egyszerű ételeket. Szerény tudásom szerint mindegyik tésztás étel. A pelmenyinél tésztából kis karikákat szaggatnak, belerakják a megfűszerezett darált húst, és forró vízben kifőzik. Tálaláskor diónyi vaj kerül a tányérra, és melegen merik rá a tésztát, majd kevés ecettel meglocsolják. A piroski húsos töltelékes kelt tészta, a csiburéki szintén tészta alapú.
Az orosz ízek mellett a magyar kolbászok és pálinkák bőséges tárhaza várja a látogatókat az október 6-án nyitó gasztronómiai fesztiválon.
Csütörtök délutántól vasárnap éjfélig minőségi ízek, minőségi zenével a Budai Várban.
Az Oroszlános udvarral kibővült területen huszonhat pálinkás- és hat kolbászos stand várja az ínyenceket. Korábbi írásomban már említettem, hogy a rendezvényt egy alkalommal ingyenesen látogathatják meg azok, akik a fesztivál előtt aktiválták a pálinkafesztiválos OTP MaestroÒ PayPassTM kártyájukat.
Lantai József