2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Kassára hív Márai

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/55394"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Kassa.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="93" /></a></span> Marseille mellett Kassa lesz Európa kulturális fővárosa 2013-ban. A terveket a Szlovák Intézet Budapesten és a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal Budapesti Képviselete (SACR) együttesen szervezett média-konferencián mutatta be.

kassa.thumbnail Marseille mellett Kassa lesz Európa kulturális fővárosa 2013-ban. A terveket a Szlovák Intézet Budapesten és a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal Budapesti Képviselete (SACR) együttesen szervezett média-konferencián mutatta be.

kassa.thumbnail Marseille mellett Kassa lesz Európa kulturális fővárosa 2013-ban. A terveket a Szlovák Intézet Budapesten és a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal Budapesti Képviselete (SACR) együttesen szervezett média-konferencián mutatta be.

marai.thumbnail Most még arról folyik a vita, hogy előbb Márai tagadta meg Szlovákiát vagy Szlovákia tagadta meg Márait, egy biztos: műveiből a rendszerváltásig egy sem jelent meg szlovákul! A kulturális fővárossá válás előkészületeként viszont „felfedezték" Márait. Plakátokon hirdetik, hogy ő „a város írója". Az elkövetkező két évben, jelképesen éppen 13 könyvét szándékozik megjelentetni a pozsonyi Kalligram Kiadó. Gáspár Péter szobrászművész 2004-ben felállított szobra rendkívül sikeresnek bizonyult, szinte kötelező látnivaló lett. Az emberek szívesen fényképeztetik magukat, amint éppen az íróval beszélgetnek. Kassának sajátos hangulata van, egyesek szerint Közép-Európában ez az utolsó „polgári város".

ondova.thumbnail Egy új kultúr-turisztikai terméket – „Márai Sándor nyomában" – mutattak be a meghívott újságíróknak. Kétségkívül ez egy olyan ötlet, mely erős vonzerőt jelenthet, és nem csak a magyar látogatókat csábítja majd Kassára, hiszen „A gyertyák csonkig égnek" című kötetét már legalább ötven nyelvre fordították le. A két „Márai Sándor Emlékkörútnak" köszönhetően az érdeklődők Kassán és Budapesten is ellátogathatnak az író kedvenc helyeire és felfedezhetik az egyes helyszínekhez kötődő legendákat, mondta el Flóra Ondóvá Reiter, a Kassa 2013 munkatársa, és meghívta az érdeklődőket a felújított Márai Emlékszobába, ahol egy interaktív kiállítás és egy új – Márai Sándor életéről szóló – dokumentumfilm várja az odalátogatókat.

germuska.thumbnail A kulturális főváros jelmondatával: Use the City – Használd a várost! – elsősorban a fiatalokat kívánják megszólítani, emelte ki Péter Germuška, a turizmusért és vidékfejlesztésért felelős manager. A 2011-es Jégkorong Világbajnokság igazolta: Kassa képes nagyszámú vendég fogadására, kulturált elszállásolására. Most olyan életteret kívánnak létrehozni, ami nem csak a látogatóknak, de az ott élőknek is érdekes. Előzményei is vannak. Már harmadszor szervezték meg az egyhónapos nyári rendezvénysorozatot a „Nyár a parkban" fesztivált, amely filmekben, koncertekben, családi programokban bővelkedik a nyári szünidő során. A vasárnap ilyenkor a gyerekeké, nekik szóló eseményekkel van tele a város.

kassa 1 0.thumbnail A sorból kiemelkedik a Fehér éjszaka (Nuit Blanche), amit a Nemzetközi Maratón-futás előestéjén rendeznek meg. A Kassai Maratón Európa legrégebbi hagyományú Maratón-futása külön rangot ad az eseménynek. Ez egy óriási alkalom a kortárs-művészet felvonultatására. Az idén a rendezvény több mint ötvenezer érdeklődőt vonzott Kassáról és környékéről és ez a szám főként a modern, interaktív fény- és hangjátékokkal bővelkedő bemutatóknak köszönhető. A látványt a vendégek hozzák létre, ha valamit megérintenek, bekapcsolnak, a fények változnak. Az egészéves kulturális programkínálat mellett a szimfonikus zene kedvelőinek a Konvergenciák rendezvénysorozatot, illetve a főként fiataloknak szánt köztéri fesztivált ajánlotta Péter Germuška.

rakoczi 0.thumbnail Nem elhanyagolható szempont, hogy Magyarországról rengetegen csak azért utaznak Kassára, hogy elzarándokoljanak II. Rákóczi Ferenc sírjához. A Márai-szoba felújításával most egy újabb ilyen hely keletkezett, ahová illő elmenni. Igaz, az emlékszoba jelenleg még nem múzeumként működik, csak előzetes bejelentésre látogatható, de a Kulturális Főváros idejére ez valószínűleg változni fog. Noha az emlékszobának megközelítőleg két és fél – háromezer látogatója volt eddig évente, arra számítanak, hogy 2014 végéig a nyolcvanezret is meghaladhatják az érkezők. Az egész évre tervezett, színes kulturális programok sokasága a magyar vendégek számát is bizonyára megsokszorozza majd. Az előadásokon igen sok külföldi művész lép fel, Norvégiától Mexikóig érkeznek a neves előadók.

sudzina.thumbnail Ján Sudzina, a Kassa 2013 non-profit szervezet igazgatója szerint Kassa 2013-ban akkor lesz sikeres, ha a várost ténylegesen „használni fogjuk" és ebbe belekapcsolódik a lakosság, életkorra és szociális hátterére való tekintet nélkül, csakúgy, mint az odalátogató, akik kölcsönösen megértik egymást és a várost. Ezért az évnek van egy másik jelmondata is: „True people, true city, true story – igazi emberek, igazi város, igazi történet". Rejtett értelme, hogy mivel Kassát még nem árasztották el a turisták, az érkezőknek lehetőségük van hiteles képet kapni arról, amit Márai polgári városnak nevezett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.