2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Megbízható segítség

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} table.MsoTableGrid {mso-style-name:"Rácsos táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; border:solid windowtext 1.0pt; mso-border-alt:solid windowtext .5pt; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-border-insideh:.5pt solid windowtext; mso-border-insidev:.5pt solid windowtext; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/55419"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/etterem.thumbnail.gif" border="0" width="63" height="100" /></a></span>Az Alexandra Kiadó 2008-banjelentette meg az első Étteremkalauzt. A kiadvány színvonalát jelzi, hogy az idén már az is rangot jelentett, ha egy étterem egyáltalán szerepel a Kalauzban.

etterem.thumbnailAz Alexandra Kiadó 2008-banjelentette meg az első Étteremkalauzt. A kiadvány színvonalát jelzi, hogy az idén már az is rangot jelentett, ha egy étterem egyáltalán szerepel a Kalauzban.

etterem.thumbnailAz Alexandra Kiadó 2008-banjelentette meg az első Étteremkalauzt. A kiadvány színvonalát jelzi, hogy az idén már az is rangot jelentett, ha egy étterem egyáltalán szerepel a Kalauzban.

jelek 0.thumbnail Bár a könyv szerkesztése a négy év alatt sokat változott, a célja nem. A minősítők, akik magukat fel nem fedve keresik fel az éttermeket, jól körülhatárolható, állandó szempontok szerint értékelik és ellenőrzik a gasztronómiai teljesítményt. A nemzetközileg elfogadott, húszpontos rendszert használják, kiegészítve ezt egy saját, csak erre a könyvre jellemző minősítéssel. Fontos már az elején leszögezni: az értékelők nem csak a drága, „flancos" helyeket nézték, ahol a pincért a vendégtől csak a csokornyakkendő színe különbözteti meg. Elmentek ők egy piac melletti bisztróba is – persze, ha az ott kínált ételek minősége ezt indokolja! Van erre példa a könyvben, így bátran kézbe veheti az is, aki nem kíván egy főételért, mondjuk 1400 forintnál többet adni.

etel 0.thumbnail Az Étteremkalauz összeállítói elsősorban a konyha teljesítményét vették figyelembe, de nézték a szervizt, a kiszolgálás minőségét, az italkínálat színvonalát és az ár – érték arányt is. Szempont volt az alapanyag frissessége, a szezonhoz való igazodás, a konyhatechnológia, az étterem „személyisége", a teljesítmény megbízhatósága. A tesztelők a személyes preferenciákat kizárva, kizárólag a minőség szempontjából ítélték meg az eltérő stílusú konyhákat, étteremszinteket, a legegyszerűbbtől a csúcsgasztronómiáig. Rövid, de pontos leírást adnak arról, hol, mit ettek és az milyen volt. Ízlésükre, ítéletükre bátran támaszkodhatunk, amikor magunknak keresünk egy helyet, ahol jó az ebéd, hangulatos a vacsora és megfizethetők az árak!

 symbols.thumbnailAz első kiadásban, 2008-ban még csak 150 étterem került a megvizsgáltak közé. Az idén már 330-nál is több. Köszönhető ez talán annak is, hogy ma már sok a jó vendéglő, több jó nyílik, mint rossz, és több rossz zár be, mint jó! A pontozók nagy feladatra vállalkoztak. Széltében – hosszában bejárták az országot, Soprontól Nyíregyházáig, Villánytól Balassagyarmatig. A pontszámok mellé „Alexandra-érmeket" is osztogattak, és még egy külön jelzéssel is csoportosították az éttermeket. Kár, hogy ez utóbbi szimbólumokat csak angolul értelmezték, a magyar nyelvű jelmagyarázatból ez a táblázat kimaradt. A korábbiakhoz képest változás még a szerkesztésben – bár ennek van, aki örül – hogy a 11 pontnál kevesebbet kapott éttermeknél egyáltalán nem tüntették fel a pontszámot. Az viszont az olvasót segítette volna jobban, ha az ételkategóriánkénti legolcsóbb és legdrágább ár feltüntetését az alig néhány étterem helyett esetleg többnél is elvégzik. Jó szolgálatot tesznek viszont a könyv végén a térkép-részletek, melyek – legalább Budapesten – megkönnyítik az eligazodást, a kiválasztott étterem megtalálását.

etel 1.thumbnail A legjobbakról – mindjárt a könyv elején – külön összeállítás található. Az élmezőny tagjait itt röviden be is mutatják. A felsorolást „Az év étterme" vezeti, követi őt „Az év konyhafőnöke", „Az év felfedezettjei" – szerencsére ők mindig többen is vannak – majd „Az év étteremtulajdonosai" zárják a sort. Az értékelésben újdonság tavalyhoz képest a „jójó" éttermek csoportja, ahol jó étel, jó áron kapható. Ahol jó szívvel ajánlható, tisztes konyhát visznek és ételeiket sokak számára elérhető áron adják.

 etterem.thumbnail

ÉTTEREMKALAUZ 2011

ISSN 2061-8298

Alexandra Kiadó 2011

Radin Print Nyomda

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.