2024.május.01. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az arany idei leggyengébb hetén van túl

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/58045"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/3_86.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="35" /></a></span></p> <p>Az elmúlt hét korrekcióról és erőgyűjtésről szólt, miután idén az arany ára eddig hétről hétre csak emelkedett. A pozitív trend a folytatólagos jegybanki pénzinjekcióknak köszönhetően épült fel, amelyek fokozzák az arany iránti keresletet. A sárga nemesfém mellett szól még az Európában és Amerikában egyaránt alacsony kamatkörnyezet, hiszen ez csökkenti az aranytartás alternatív költségét. A gyors emelkedés közepette azonban a technikai korrekciók elkerülhetetlenek - tájékoztat a <a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a> .

 3 86.thumbnail

Az elmúlt hét korrekcióról és erőgyűjtésről szólt, miután idén az arany ára eddig hétről hétre csak emelkedett. A pozitív trend a folytatólagos jegybanki pénzinjekcióknak köszönhetően épült fel, amelyek fokozzák az arany iránti keresletet. A sárga nemesfém mellett szól még az Európában és Amerikában egyaránt alacsony kamatkörnyezet, hiszen ez csökkenti az aranytartás alternatív költségét. A gyors emelkedés közepette azonban a technikai korrekciók elkerülhetetlenek – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 3 86.thumbnail

Az elmúlt hét korrekcióról és erőgyűjtésről szólt, miután idén az arany ára eddig hétről hétre csak emelkedett. A pozitív trend a folytatólagos jegybanki pénzinjekcióknak köszönhetően épült fel, amelyek fokozzák az arany iránti keresletet. A sárga nemesfém mellett szól még az Európában és Amerikában egyaránt alacsony kamatkörnyezet, hiszen ez csökkenti az aranytartás alternatív költségét. A gyors emelkedés közepette azonban a technikai korrekciók elkerülhetetlenek – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

Közel 10%-os januári emelkedés után kisebb eséssel kezdte az arany árfolyama az elmúlt hetet. Az időszerű korrekcióhoz az Egyesült Államok legfrissebb munkanélküliségi adatairól érkező hírek szolgáltatták az indokot, miután a közzétett jelentés szerint a januári foglalkoztatás a várakozásoknál jobban alakult. A 8,3%-os munkanélküliségi ráta az utóbbi három év legjobb adata, a javuló tendencia pedig egy a Fed további monetáris lazításainak szükségessége elleni érv lehet. Erre a hírre a nemesfémekkel az utóbbi hetekben jelentős hozamot elérő spekulánsok azonnal profitrealizálásokba kezdtek. A korrekció azonban nem tartott sokáig. Egyrészt azért, mert nem sokkal később már kritikai észrevételek emlékeztettek arra, hogy a munkanélküliségi ráta csökkenése részben mindössze annak köszönhető, hogy egyre több állástalan esik ki a hivatalos statisztika látóköréből. Másrészt a Fed elnöke, Ben Bernanke egy kongresszusi meghallgatáson maga is óva intett a munkanélküliségi probléma alábecsülésétől, és ezzel ismét tágra tárta a pénzügyi lazításhoz vezető ajtót.

 

A hét egészében a görög állam pénzügyei körüli tárgyalások voltak a leginkább piacbefolyásoló hatással a nemesfémekre. A befektetők körében egyre erőteljesebben érvényesül az a vélekedés, hogy egy hosszú alkufolyamat végén Görögország valószínűleg újabb segítséghez fog jutni, ami a tényleges és a görög miniszterelnök szavai szerint katasztrofális államcsőd bekövetkeztét ismét elodázhatja. Hangsúlyozottan csak időnyerésről van szó, hiszen továbbra sincs esély a hellén államháztartás önerőből való fenntartható finanszírozásra, így a görög téma még jó ideig a figyelem középpontjában fog maradni. Bár konkrét megállapodások egyelőre nem születtek további segélyeket illetően, sokan az Európai Központi Banktól várják, hogy görög államkötvények felvásárlásával enyhítsen az Athénra nehezedő nyomáson.

 

A Bank of England hasonló lépésre szánta el magát, amikor a hét második felében bejelentette, hogy további 50 milliárd font értékben fog saját kötvényeket vásárolni. Ez az intézkedés a brit jegybankot teszi a pénznyomtatás vitathatatlan bajnokává. Nagy-Britannia központi pénzintézete ugyanis azon van, hogy a nemzeti össztermék 20%-ának megfelelő friss pénzt nyomtasson, és az államháztartás immár egy negyedét a bankóprésen keresztül finanszírozza. Ezzel a rendszerbe pumpált likviditással az inflációs kockázatok növekedése jár együtt, ami közép- és hosszútávon a nemesfémek árfolyamát fogja segíteni.

 

Az elmúlt hónapok likviditásnövelő intézkedéseinek eredményeként az arany és a tőzsdén jegyzett cégek árfolyama már egy jó ideje párhuzamosan alakul. Ez az együttmozgás amúgy nem megszokott jelenség. Sőt az arany éppen azért számít kedvelt kiegészítő elemnek a portfoliókban, mert a két instrumentumra a korreláció hiánya a jellemző, vagyis az árfolyamuk inkább egymástól függetlenül szokott mozogni. Hogy ez most mégis másképp van, az nem utolsó sorban a befektetési piacokat olajozó pénzbőségnek köszönhető. Az Európai Központi Bank (EKB) decemberben nyitotta meg a pénzcsapokat azzal, hogy akkor közel 500 milliárd euró friss forrást biztosított a bankrendszer számára. Ezzel szinte egy időben kezdtek el az európai részvényindexek emelkedni, de jól teljesít azóta minden egyéb eszközkategória is. Az EKB pénze a részvények mellett megtalálta az utat a sárga nemesfém piacára is.

 

A fundamentumok háza tájáról érkezett végül az a hír, hogy Kína a tavalyi évben 428 tonna aranyat importált Hongkongon keresztül. A Hongkongi Népesség-nyilvántartási és Statisztikai Hivatal (Hong Kong Census and Statistics Department) közleménye szerint ezzel egy év alatt megháromszorozódott a behozatal, ami beszédes adat Kína rohamosan növekvő aranyéhségét illetően. Az erős belföldi kereslet és a nemzetközi devizatartalékok diverzifikálásának kényszere miatt a kínai aranyimport a továbbiakban is jelentős tényező maradhat.

Arany, ezüst – technikai elemzés

 

Arany – technikai elemzés

 1 144.thumbnail

Az arany jegyzése egyelőre nem volt képes tartósan megkapaszkodni az 1.750 dolláros árfolyamszint felett. Péntek délutáni záróértéke szerint 1.711,50 dollárra esett vissza az uncia kurzusa Londonban, megközelítve ezzel a lélektanilag fontos 1.700 dolláros technikai támaszvonalat. Ez alatt markáns lépcsőkben sorakoznak az. 1.680 és 1.660 dollárnál húzódó kapaszkodók. Ezekig visszaereszkedve kihagyhatatlannak tűnő vételi alkalmak nyílnának meg a befektetők előtt.

 

Ezüst – technikai elemzés

 2 107.thumbnail

Az ezüst ára önmagához képest nem mutatott különösebb kilengéseket az elmúlt héten, jobbára csak oldalazást láthattunk. A múltban ennél lényegesen nagyobb volatilitáshoz szokhattak hozzá a sokat próbált befektetők. Az aktuálisan érvényben lévő ellenállási szint 33,85 dollárnál húzódik, míg a 32,50 dolláros támaszszint az árfolyam hanyatlása ellen nyújthat védelmet. Rövidtávon a technikai helyzetkép semleges irányt mutat, ami az ezüst esetében is alkalom lehet a bevásárlásra.

 

Az ezüstnél jelenleg a kulcsfontosságú 35 dolláros árfolyamérték meghódítása a cél, ami valójában már karnyújtásnyi közelségben is van. Sikerülne ezt az ellenállást hamarosan áttörnie a kurzusnak, úgy hasonló ezüstár robbanásnak lehetnénk szemtanúi, mint amilyet tavaly tavasszal láthattunk. A trendkövetőknek köszönhetően, akik a „The Trend is your friend" (A trend a barátod) mottója szerint az emelkedésbe tömegesen beállnának, könnyen elszaladhatnak a jegyzések akár az unciánkénti 40 dollárig is.

 

 

© www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.