2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

XX. Szárnyas Sárkány Hete Nyírbátoron

8 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/62637"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/N.thumbnail.jpg" border="0" width="75" height="100" /></a></span>Huszadik alkalommal száll fel a nyírbátori Sárkány. XX. Szárnyas Sárkány Hete Nemzetközi Utcaszínházi Fesztivál, Nyírbátor, 2012. július 13-15. A nyírségi legenda, a sárkányfesztivál huszadik alkalommal települ a nyírbátori Papok rétjére és a várostörténeti sétányra.</p> <p> 

n.thumbnailHuszadik alkalommal száll fel a nyírbátori Sárkány. XX. Szárnyas Sárkány Hete Nemzetközi Utcaszínházi Fesztivál, Nyírbátor, 2012. július 13-15. A nyírségi legenda, a sárkányfesztivál huszadik alkalommal települ a nyírbátori Papok rétjére és a várostörténeti sétányra.

 

n.thumbnailHuszadik alkalommal száll fel a nyírbátori Sárkány. XX. Szárnyas Sárkány Hete Nemzetközi Utcaszínházi Fesztivál, Nyírbátor, 2012. július 13-15. A nyírségi legenda, a sárkányfesztivál huszadik alkalommal települ a nyírbátori Papok rétjére és a várostörténeti sétányra.

 

Címszavakban: jubileum, látvány és hallvány, utcaszínházak, koncertek, örömzenék – a Szárnyas Sárkány stábja nevében Kémeri Attila a fesztivál főmunkatársa osztja meg gondolatait Olvasóinkkal.

A szabad levegős előadók hazai legjobbjai, valamint Anglia, Csehország, Lengyelország, Tajvan, Új-Zéland és Szlovákia különleges produkciói települnek a tópartra. Újra felépül a csodálatos, egyedülálló építmény, a 220 személyes, emeletes faszínház, a Korona Teátrum.

Három nap alatt 60 zenei, utcaszínházi, báb- és kőszínházi előadás közül válogathat a nagyérdemű. S ahogy azt már az utóbbi években megszoktuk, minden előadás ingyenes. A programsorban meghirdetett előadások mellett délutánonként zenészek, zsonglőrök, mutatványosok, látványműhelyek dolgoznak és szórakoztatnak a téren, az Ördögszekér kézműves vásárban válogatott, minőségi portékákat kínálnak. Délután 5-től a múzeumkertben bábszíntér és babaszuszogó várja a legkisebbeket. A fesztiváltéren faszerkezetű körhintát, kisvonatot használhatunk, elámulhatunk az óriásbuborék-varázslaton, de természetesen lehet majd sárkányt építeni és eregetni. Az ifjú botanikusok sátránál ajándékcsomagokat, sőt, kerékpárt is lehet nyerni.

 

Az új semmi más, mint visszatérés a kezdetekhez. Mert visszatérni nem a Múlthoz kell, ahhoz nem szabad és nem is lehet. Az eredet, a kezdetek beavatása, közvetlensége és teljes, az erők szétválatlan egységes köre az, ami terem, és ami teremt." (Szabados György)

 

A fesztivál egyik legszebb előadása a Kompánia Társulat Szarvasokká változott fiak című darabja, „a Kezdethez való termékeny és megújuló Visszatérés. A szarvassá válás az átmenet mítosza. Mit jelent ma a szarvassá válás?  A magány bátorsága, a végső változás, átkelés a Csinvat-hídon, a szent bukás, a hovatartozás apoteózisa. Reintegráció, a felbomlott egység visszaállítására tett kísérlet, a tiszta forrás utópiája."

 

A jubileumi, XX. Szárnyas Sárkány Hete szervezői és fellépő művészei az idézett Szabados György-i gondolatot, valamint a szarvassá válásról szóló produkció üzenetét vállalják fel hitvallásul.

 

Ezen ünnepi gondolatok, valamint a jókedv és kultúra elegyének jegyében várják el július 13-a és 15-e között a város lakóit és vendégeit a megszépült természeti és épített környezetbe, egy feledhetetlen hétvégére. A város és a szervezők mindent megtesznek azért, hogy a honlapon és a kiadványban is látványos grafikával megjelenített frappáns nyírbátori gondolatot minden látogató megélhesse.

Ezen a hétvégén valóban „Itt a világ közepe".

 

Hogy miért Szárnyas Sárkány Hete a program elnevezése? Nos, az alábbiak magyarázatot adnak.

A Sárkány-rend és a Báthoriak.

A Szent György lovagi társulat zárt közösségét a magyar lovagok Károly Róbert királyi jóváhagyásával az ország és a lovagi erények védelmére 1326-ban alakították. A XV. század első felének eseményei – a huszita háború és a növekvő török veszélyérzet – a Szent György kultusz feléledését hozták. Luxemburgi Zsigmond király (1387-1437) és Borbála királyné 1408. december 12-én megalapították a sárkány jelvényével felruházott lovagok társaságát, a Sárkány-rendet. Tagjai között már ott található ecsedi Báthori I. István (1393-1444) asztalnokmester és országbíró. A Szent György motiváció kötődését a Báthori családhoz mutatja, hogy I. Báthori István a király zászlótartójaként részt vett és hősi halált halt 1444-ben a törökökkel vívott várnai csatában. Fia István, Kinizsi Pállal 1479-ben Kenyérmezőn fényes győzelmet aratott az Erdélybe betörő oszmánok felett. A család későbbi tagjai, köztük III. István nádor alsó-magyarországi főkapitányként, II. András kincstartóként részt vettek II. Lajos király (1516-1526) seregében a mohácsi ütközetben. III. Bonaventura András tevékeny szerepet vállalt a három részére szakadt ország egyesítéséért folyó harcokban. Legutolsó feladatát már nem teljesíthette, mert az 1566-ban Szigetvárat ostromló Szulejmán császár csapatai ellen készülődő keresztény had fővezéri tisztét betöltő országbírót elragadta a halál.
A kereszténység védelmének eszménye, a vállalt törökellenes vonulat jól illeszthető a Szent György lovagrendhez, a lovagi társulat nyírbátori jelenlétéhez."

 

A részletes program a helyi lap, a Bátor újság ünnepi különszámában, valamint a fesztivál hivatalos és facebook-os oldalán található meg.

 

Július 13., péntek

19.00 Fesztiválnyitó felvonulás a belvárosban, megnyitó a Papok-rétjén           

19.30 Szatmár Táncegyüttes – Nagyszínpad

19.30 Móricz Zsigmond Színház: Déryné hadművelet – Minorita udvar

20.30 Kuckó Művésztanya: A dézsa. Tüzes vas – Múzeumkert

20.30 Lenszirom Színház: Anyám azt mondta, hogy ne! – Korona Teátrum

20.50 Szárnyas Sárkányok: L'Avare – Fesztiváltér

21.30 Magyar Utcaszínházi Fesztiválzenekar – Nagyszínpad

22.00 Kompánia Színházi Társulat: Szarvassokká változott fiak – Minorita udvar

22.00 DuoTrio: Gólyalábas utcaszínház – Fesztiváltér

22.00 Szabó Balázs: Pajzán est – Korona Teátrum

22.30 Taurin Cirkuszcsoport: Tűzcirkusz – Fesztiváltér

 

Július 14., szombat

17.00 Gólyalábas gigaparádé 5 társulattal – Fesztiváltér

17.15 Nyírbátori Diákszínpad: Lúdas Matyi – Múzeum kert

17.30 Gólyalábas Foci VB – Fesztiváltér

17.30 Vizsolyi bibliatörténeti interaktív játék – Minorita rendház      

17.30 Gulyás Laci: Szekérmesék – Múzeum kert

18.00 Teatr Porywacze Cial (PL): „Cyclist" – Várostörténeti sétány

18.30 Pályi János Bábszínháza: Vitéz László – Múzeum kert

18.30 Makám Zenekar: Csillagváró – Korona Teátrum

19.00 Other Half (UK): Tea két személyre – Fesztiváltér

19.00 Nyíregyházi Főiskola Színházi Műhelye: Aucassin és Nicolette – Minorita udvar

19.30 Taurin Cirkuszcsoport: Cirkusz az egész világ – Nagyszínpad

20.00 Kátai Zoltán – Róka Szabolcs: Retro, Tinóditól Cseh Tamásig – Várostörténeti sétány

20.00 Milan Forman (CZ) bábjátéka – Korona Teátrum

20.30 Langaléta Garabonciások: Betyárvirtus – Fesztiváltér

21.00 Forrás Színház: Szamártestamentum – Minorita udvar

21.00 Yong Xing Yue Shadow Troup (Tajvan): Árnyjátékok – Múzeum kert

21.00 Makám koncert – Nagyszínpad

22.00 Teatr Novogo Fronta (CZ): Causa Fatalis – Fesztiváltér

23.00 Mándi Ákos zongorakoncertje – Minorita udvar

 

Július 15., vasárnap

17.00 Gólyalábas gigaparádé 5 társulattal – Fesztiváltér

17.15 Madárdal Zenekar: A virágot lépő királykisasszony – Korona Teátrum

17.15 Vizsolyi bibliatörténeti interaktív játék – Minorita rendház

17.15 Other Half (UK): Tea két személyre – Fesztiváltér

17.30 Divadelmé Centrum (SK): Ugorjunk neki! – Várostörténeti sétány

17.45 Dombi Kati – Fekete Dávid: A kiskakas gyémánt fél krajcárja – Múzeum kert

17.45 Forrás Színház: Lúdas Matyi – Korona Teátrum

18.30 Anna Bailey (Új Zéland): A hableány dala     – Múzeum kert

18.30 Sárkány Színházi Műhely – Cippora Produkció – Várostörténeti sétány

18.50 Bóbita Bábszínház: Bűbájos lakat – Múzeum kert

19.00 Perro Negro Zenekar: A dél dalai – Nagyszínpad

19.30 Ládafia Bábszínház: Vásári bábcirkusz – Múzeum kert

19.30 Teatrul Merlin (RO): Sündisznó – Korona Teátrum

19.30 Kátai Zoltán – Róka Szabolcs: Retro, Tinóditól Cseh Tamásig – Minorita udvar

20.15 Pályi János Bábszínháza: Vitéz László – Múzeum kert

20.15 ORT-IKI Báb -és Utcaszínház: Kossuth Lajos wigwamja – Fesztiváltér

20.15 Teatr Porywacze Cial (PL): „Cyclist" – Várostörténeti sétány

20.20 Heted7 Zenekar – Nagyszínpad

21.00 Yong Xing Yue Shadow Troup (Tajvan): Árnyjáték – Minorita udvar

21.15 Magma Tűzszínház: Fényhalászok – Nagyszínpad

22.15 Szárnyas Sárkányok: A sárkány legyőzetése. Fesztiválzáró ünnepi tűzijáték – Fesztiváltér

23.00 Madárdal Zenekar: Boros torok – Fesztiválkocsma

 

Délutánonként zenészek, zsonglőrök, mutatványosok szórakoztatják a nagyérdeműt, iparművészek, kézművesek kínálják termékeiket.

Babaszuszogó, BábSzínTér, faszerkezetes körhinta, kisvonat, sárkányépítés, sárkányeregetés, óriásbuborék-varázslat!

A fesztivál látogatása ingyenes!

 

XX. Szárnyas Sárkány Hete 2012. július 13-15. – Nyírbátor, Papok rétje.

 

www.facebook.com/szarnyas sarkany.fesztival

www.szarnyas-sarkany.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.