2024.július.24. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

BIZTOSÍTÓK SZÉKHÁZAI BUDAPESTEN A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kiállítása 2013. június 23-ig

8 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/70480"><img class="image image-preview" src="/files/images/014_12.jpg" border="0" alt="Gresham részlet" title="Gresham részlet" width="201" height="267" /></a><span style="width: 334px" class="caption"><strong>Gresham részlet</strong></span></span>A pénzügyi szolgáltatások egyik ága a biztosítás, amely a pénzügyi kultúra fejlettségét mutatja. Az MKVM kiállításai sorában ez a második, a pesti biztosítókkal foglalkozó tárlat. Létét annak köszönhetjük, hogy <strong>dr. Deutsch Róbert</strong> egykor megmentette a biztosítók irattárát. A fényképeket különböző múzeumokból és archívumokból szedték össze. A kiállítás kurátora <strong>Vass Csaba,</strong> az MKVM könyvtárosa. Terveiben szerepel a biztosítók bemutatása az ország egész területéről, és talán könyv is lesz belőle. <strong>Kiss Imre</strong> igazgató szerint a legtöbb épület máig áll a belváros legforgalmasabb pontjain, és felújítva többnyire szállodák lettek. Némelyiken még látható az eredeti felirat. A biztosítók gyakran kávéházat rendeztek be a földszinten. A kiállítás létrehozását több múzeum és levéltár, valamint <strong>Szántó András</strong> magángyűjteménye segítette.

gresham részletGresham részletA pénzügyi szolgáltatások egyik ága a biztosítás, amely a pénzügyi kultúra fejlettségét mutatja. Az MKVM kiállításai sorában ez a második, a pesti biztosítókkal foglalkozó tárlat. Létét annak köszönhetjük, hogy dr. Deutsch Róbert egykor megmentette a biztosítók irattárát. A fényképeket különböző múzeumokból és archívumokból szedték össze. A kiállítás kurátora Vass Csaba, az MKVM könyvtárosa. Terveiben szerepel a biztosítók bemutatása az ország egész területéről, és talán könyv is lesz belőle. Kiss Imre igazgató szerint a legtöbb épület máig áll a belváros legforgalmasabb pontjain, és felújítva többnyire szállodák lettek. Némelyiken még látható az eredeti felirat. A biztosítók gyakran kávéházat rendeztek be a földszinten. A kiállítás létrehozását több múzeum és levéltár, valamint Szántó András magángyűjteménye segítette.

gresham részletGresham részletA pénzügyi szolgáltatások egyik ága a biztosítás, amely a pénzügyi kultúra fejlettségét mutatja. Az MKVM kiállításai sorában ez a második, a pesti biztosítókkal foglalkozó tárlat. Létét annak köszönhetjük, hogy dr. Deutsch Róbert egykor megmentette a biztosítók irattárát. A fényképeket különböző múzeumokból és archívumokból szedték össze. A kiállítás kurátora Vass Csaba, az MKVM könyvtárosa. Terveiben szerepel a biztosítók bemutatása az ország egész területéről, és talán könyv is lesz belőle. Kiss Imre igazgató szerint a legtöbb épület máig áll a belváros legforgalmasabb pontjain, és felújítva többnyire szállodák lettek. Némelyiken még látható az eredeti felirat. A biztosítók gyakran kávéházat rendeztek be a földszinten. A kiállítás létrehozását több múzeum és levéltár, valamint Szántó András magángyűjteménye segítette.

 A MABISZ főtitkára, dr. Molnos Dániel a megnyitón elmondta, hogy a biztosítók évszázadok óta fontos társadalmi-gazdasági szerepet töltöttek be az élet minden területén, továbbá gyönyörű épületeikkel gazdagították a várost.

A Gresham Life Insurance Ltd. 1848-ban alakult Londonban. 1867-ben fiókot nyitott Pesten a Hild József által 1828-ban tervezett Nákó-házban. A házat később lebontották, és 1903-ban, Londonban pályázatot írtak ki egy elegáns palota építésére: „hogy a főváros házai között képviselje az intézet vagyoni erejét, s végül állandó szolid reklámmal is szolgáljon számára." 1907-re elkészült a Quittner Zsigmond által tervezett szecessziós palota. Díszeit a Zsolnay-gyár, üvegablakait Róth Miksa, fémmunkáit Jugfer Gyula készítette. A homlokzaton Sir Thomas Gresham portréját, Telcs Ede alkotását láthatjuk. Az épületben jelenleg a Four Seasons Hotel működik. 2005-ben műemlék rehabilitáció kategóriában építészeti nívódíjat kapott. 1987 óta a Duna-parti épületekkel együtt a világörökség része.

 

anker-házAnker-ház

„Az Anker"

Der Anker néven 1858-ban alakult a biztosítótársaság Bécsben. Első irodáját a Deák Ferenc tér 6. szám alatt nyitotta meg a Gyertyánffy-házban, aztán 1907-ben Alpár Ignác tervei alapján építtette fel a székházát. Itt alkalmazták először a vasbeton szerkezetet. 1908-ra készült el meghökkentő tornyokkal és díszekkel. Alpár felesége megszólta, mert ízléstelennek tartotta. Ezt a házat is Zsolnay-kerámiák díszítik, a nyolc nőalakot Kisfaludi Stróbl Zsigmond alkotta.

 triesti biztosítóTriesti Biztosító

Triesti Általános Biztosító Társulat

Az 1831-ben alakult Assicurazioni Generali di Trieste 1832-ben nyitott ki Magyarországon. Mint a neve mutatja, nemcsak életbiztosítással foglalkozott. Az Adriai Biztosító Társasággal együtt a két legjobb volt itthon. Székházát Magyar Vilmos és Vágó László tervezte. A Dorottya utca és az Eötvös tér sarkán, a Lloyd-palota tömbjében állt, de a biztosítókat is érheti baj, az épület elpusztult a II. világháborúban.

 

Phőnix

A bécsi székhelyű, tűzbiztosítással foglalkozó társaság 1860-tól működött, majd Drezdában nyitott fiókot, 1866-tól Magyarországon is. Több székháza volt. A legnagyobb a Quittner Zsigmond által tervezett Thonet-udvarban, a Vigadó téren. A ház 1898-ban leégett, de újjáépítették. A cég anyavállalatával együtt 1936-ban megbukott. Helyét az Unitas vette át 1938-ban.

 

 Első Magyar Általános Biztosító Társaság

1857-től működött egy ilyen az Ybl tervezte Vigadó téri házban. 1932-ben felvetette az ötletet az Adria Biztosító, hogy állami érdek volna, ha általános magyar társaság alakulna, mert addig a biztosítók csak egy-egy üzletágat képviseltek. Létrehozói: a Gazdák Biztosító Szövetkezete és a Triesti Általános Biztosító Társaság. Az épület a II. világháborúban teljesen elpusztult.

adriaAdria

Adria Biztosító Társaság

(Riunione Adriatica di Sicurita) 1838-tól működött az Erzsébet téren. Székháza Tőry Emil és Pogány Móric tervei alapján épült 1914 és 1918 között. Szobrait Ligeti Miklós és Telcs Ede készítették, amelyek biztosítási formákat jelképeznek: tűz, jégkár, betörés, hozománybiztosítás, élet- és balesetbiztosítás. A II. világháborúban ez is leégett, de 1949-50-ben helyreállították. 1990-ig a BRFK főhadiszállása volt, most további felújítás után a Le Meridien szálloda költözött bele.

 

fonciereFonciere

Foncière Pesti Biztosító Intézet

A társaság 1874-ben alakult, és 1879-ben létesített a francia-osztrák cég budapesti fiókot a Sas utcában. 1881-ben pályázatot hirdettek az épület tervezésére, amelyre Quittner Zsigmond, Lechner Ödön, Pártos Gyula, Ybl Miklós és Schikedanz Albert is benyújtott terveket, de végül Feszty Adolf lett a nyertes. Az Andrássy út és Bajcsy-Zsilinszky út sarkán épült fel szobrokkal, figurákkal, tornyokkal, erkélyekkel. A maga korában az egyik leghíresebb ház volt. A kupolája a II. világháború károsodása után nem került vissza, a Merkur-szobor is csak 1990-től díszíti újra. A földszintjén sokáig antikvárium működött, ma kávézók foglalják el a saroképület alját. Az Andrássy út a világörökség része.

 

Magyar Hollandi Biztosító

1916-tól működött a Kálvin téren, a Danubius-kút mögött, a Baross utca és az Üllői út között. Ebből lett 1938-ban az Első Magyar Biztosító. A háza még 1869-70 között épült, a II. világháború után lebontották.

 

Gazdák Biztosító Szövetkezete (GBSZ)

1899-ben alakult meg, s hamarosan a legismertebb magyar biztosító céggé vált. Székháza 1912-13-ban Hüttl Dezső és Radó Sándor tervei alapján épült fel a Kálvin téren. Szobrok és Róth Miksa üvegablakai díszítik, hiszen ma is áll. Az 1949-es államosítás után Állami Biztosító (ÁB) Nemzeti Vállalat, 1986-tól Hungária Biztosító lett. 1990-ben vásárolta meg és hozta vissza régi pompáját az Aegon. Jelenleg az Aegon Magyarország feliratot hordozza.

 

new york-palotaNew York-palota

New York Life Insurance Company

1843-ban alapították New Yorkban. 1845-ben nyitott életbiztosítással foglalkozó fiókot Pesten is, de tevékenységét csak 1881-ben kezdte meg. A máig New York-palotának mondott, a többihez hasonlóan nagystílű épületet Hauszmann Alajos tervezte, a díszítő szobrok Senyey Károly munkái. 1894-re készült el a kávéházzal együtt az akkor még külvárosnak számító, körúti üres telken. 2001-ben a házat az olasz Boscolo hotellánc vette meg. Kávéházát a világ tíz legszebbje között említik a szaklapok. 2007-ben Europa Nostra-díjat kapott.

 

Duna Általános Biztosító Rt.

Az 1867-től működő, bécsi székhelyű Donau Allgemeine Versicherungs A.G. 1875-ben, Weber Antal tervei alapján épült fel az Andrássy út 30-ban (ma 33-as szám). 1920-ig volt a Duna Biztosítóé.

 

frankfurti rt.Frankfurti Rt.

Frankfurti Rt.

A szállítmányozás-, baleset- és üvegbiztosítással foglalkozó részvénytársaságot 1865-ben alapították Frankfurtban. 1902-től lett magyarországi képviselete a Teréz körút 9. szám alatt, az 1887-ben elkészült ún. Batthyány-palotában. Tervezője Hauszmann Alajos volt, aki a firenzei Strozzi-palotához hasonlót álmodott meg. A kőfaragásokat Scalmanini Marini, a műlakatos munkákat Jungfer Gyula, a mozaikokat Leopold Luigi készítette. A II. világháború után sokáig házasságkötő terem is volt az Oktogonnál.

 

Magyar-Francia Biztosító

Budapesten alakult 1880-ban a Vigadó tér 1. és a Fürdő (ma József Attila) utca 6. szám alatt. Székháza az Eötvös tér 1. és a Zrínyi utca 7. szám alatt volt, a korábbi Stein-házban, amely 1867 és 1870 között épült. 1880-ban átalakították, majd 1909-ben lebontották, a helyén ma szintén szálloda áll.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.