2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Országos mintaprogram helyi eredményekre alapozva

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/71187"><img class="image image-preview" src="/files/images/vigyazat_oregek.jpg" border="0" width="300" height="180" /></a></span>2013. május 15.-én lezárult a Belvárosban a Segítő kezek - összefogás félmillió idős otthoni biztonságáért mintaprojekt igényfelmérő szakasza, mely a vártnál sokkal nagyobb eredményt hozott, majdnem megháromszorozta az igénylők számát. Az idősek biztonságának erősítése érdekében országos mintaprogram kidolgozására és bevezetésére kerül sor.

vigyazat oregek2013. május 15.-én lezárult a Belvárosban a Segítő kezek – összefogás félmillió idős otthoni biztonságáért mintaprojekt igényfelmérő szakasza, mely a vártnál sokkal nagyobb eredményt hozott, majdnem megháromszorozta az igénylők számát. Az idősek biztonságának erősítése érdekében országos mintaprogram kidolgozására és bevezetésére kerül sor.

vigyazat oregek2013. május 15.-én lezárult a Belvárosban a Segítő kezek – összefogás félmillió idős otthoni biztonságáért mintaprojekt igényfelmérő szakasza, mely a vártnál sokkal nagyobb eredményt hozott, majdnem megháromszorozta az igénylők számát. Az idősek biztonságának erősítése érdekében országos mintaprogram kidolgozására és bevezetésére kerül sor.

A Budapest V. kerületében közel 5 hónapig tartó munkát minden esetben pozitív visszajelzések kísérték. A Belvárosi legidősebb idősek (80 év felettiek) száma 2235 fő, melyből közel 400 személy kért valamilyen segítséget a Jeneiné dr. Rubovszky Csilla által felkarolt projekt szolgáltatásai közül. A miniszteri biztos feladata az idősek szociális biztonságának erősítése érdekében országos mintaprogram kidolgozása és bevezetése, amely a közfoglalkoztatottak, közösségi szolgálatot végzők és önkéntesek segítségével, különösen a 80. életévüket betöltött idős embereknek nyújt segítséget önálló életvitelük megőrzéséhez, továbbá életkorukból mentális és egészségi állapotukból eredő problémáik megoldására.

A projektben résztvevők közül 181 idős rendszeresesen igényelt valamilyen szolgáltatást, míg 162 esetben időszakos támogatást kértek.

A programnak köszönhetően 20-25%-kal nőtt a meglévő szociális ellátórendszer igénybevevőinek aránya, leginkább a házi segítségnyújtás, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás és a nappali ellátást nyújtó klubok szolgáltatásai iránt nőtt az érdeklődés.

Legnagyobb arányban az egyedül élő idősek használják ki a projekt nyújtotta lehetőségeket. Általános tapasztalat, hogy először konkrét kéréssel fordulnak az Önkormányzathoz (orvoshoz kísérés, közös bevásárlás), melyből a magány enyhítése és a segítőkkel való elégedettségnek köszönhetően rendszeres kapcsolat alakul ki.

A mai nappal a Jász-Nagykun-Szolnok megyében található, a 2008-ban Idősbarát Önkormányzat Díjas Jászfényszaru városa csatlakozik a mintaprojekthez. A program indokoltsága többek között, hogy a közel 6000 főt számláló településen a 80 év feletti idősek aránya meghaladja az országos átlagot.

Június folyamán reményeink szerint komoly eredményekkel zárulhat az immáron 4 település – Budapest V. kerület, Jászfényszaru, Kisvárda, Szombathely – által elindított mintaprojekt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.