2024.augusztus.02. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A szövetséges titkosszolgálatok egybehangzóan Damaszkuszt vádolják vegyifegyver-támadással

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/74076"><img class="image image-_original" src="/files/images/nyt.jpg" border="0" width="452" height="346" /></a></span>Noha az amerikai, a brit és a francia hírszerzésnek a szíriai vegyifegyver-támadásokkal kapcsolatos értesülései a részletek tekintetében eltérnek egymástól, abban mégis megegyeznek, hogy egyformán az Aszad-rezsimet tartják felelősnek azok elkövetéséért - írta szerdai számában a The New York Times.</p> <p> 

nytNoha az amerikai, a brit és a francia hírszerzésnek a szíriai vegyifegyver-támadásokkal kapcsolatos értesülései a részletek tekintetében eltérnek egymástól, abban mégis megegyeznek, hogy egyformán az Aszad-rezsimet tartják felelősnek azok elkövetéséért – írta szerdai számában a The New York Times.

 

nytNoha az amerikai, a brit és a francia hírszerzésnek a szíriai vegyifegyver-támadásokkal kapcsolatos értesülései a részletek tekintetében eltérnek egymástól, abban mégis megegyeznek, hogy egyformán az Aszad-rezsimet tartják felelősnek azok elkövetéséért – írta szerdai számában a The New York Times.

 

    A britek szerint 2012 óta 14 vegyi támadást hajtottak végre Szíriában, amelyek legkevesebb 350 polgári lakos életét követelték. Az amerikaiak kevesebb incidenst tartanak nyilván, de értesüléseik szerint egyedül az augusztus 21-i gáztámadás során legkevesebb 1429 ember vesztette életét, köztük 426 gyerek.

    Az amerikaiak a nyilvános értékelésükben ugyan azt állították – legalábbis az augusztus 21-i támadással kapcsolatban -, hogy nem világos, pontosan ki rendelte el a támadást, ám a kongresszus tagjai számára zárt ajtók mögött megtartott tájékoztatókon a lap szerint az hangzott el, hogy azokért a szíriai légierőnek a vegyi fegyverek tárolásáért és bevetéséért felelős 450-es egysége a felelős, amely a damaszkuszi vezetés iránt leglojálisabb alakulatok közé tartozik.

    A franciák szerint a vegyi támadást kizárólag Bassár el-Aszad szíriai elnök, vagy az országban uralkodó alavita klán valamelyik hozzá közel álló tagja adhatta parancsba.

    A lap szerint mindhárom hírszerző szolgálat egyetért, hogy az összes vegyi támadás során szarint vetettek be és hogy a harci célokra bevethető vegyi anyagok feletti ellenőrzést a kormánycsapatok gyakorolják.

    A The New York Times felhívta a figyelmet, hogy a titkosszolgálatok az iraki háború elrendeléséhez vezető hírszerzési fiaskó okozta, máig tartó érzékenység miatt publikálták következtetéseiket. Amíg azonban Irak esetében az volt a kérdés, hogy léteznek-e az országban tömegpusztító fegyverek, addig Szíria esetében inkább az, hogy ki vetette be őket és hogy egy katonai csapás elejét venné-e a további támadásoknak.

    A lap arra is kitért, hogy az Egyesült Államok csak lassan és kelletlenül ismerte el, miszerint Szíriában kisebb mértében már tavaly is vetettek be vegyi fegyvereket. Emlékeztetett rá, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter felhívta Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt, miután az izraeliek április 23-án elsőként tettek bejelentést arról, hogy a szír kormányerők vegyi fegyvert alkalmaztak. Kerry aggodalmát fejezte ki Netanjahunak amiatt, hogy az ilyen közlések lépéskényszerbe hozzák Barack Obama amerikai elnököt, majd az eszmecsere után úgy nyilatkozott: a miniszterelnök "nem volt abban a helyzetben", hogy megerősítse a hírszerzési jelentéseket.

 

Pogár Demeter

 

kpd \ ktl \ kho

 

MTI 2013. szeptember 4., szerda 17:54

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.