2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

„Bízza magát a megbízhatóra!”

11 perc olvasás

image9_11.jpgImmáron 31 éve jelmondatául használja a Makrovilág Utazási és Zarándok Utazási Iroda. Ha visszafogottan is „átvilágítjuk az utazási irodát: valójában Világutazási Irodaként tevékenykedik a kezdetektől… Az utazni vágyók vallási (zarándoklási) és turisztikai igényeinek megvalósítására, megelégedésére. Ezért is „a Makrovilág szeretnivaló utazási iroda!” – erősítette meg az alapító-igazgató, Madari Gyula, a 31. éves beszámoló sajtótájékoztató alkalmával.

 

Hogy a munkavégzés, az utazási szervezés zökkenőmentesen  működjék munkamegosztást vezetett be Madari Gyula, alapító-igazgató. A 18 éve vele együtt dolgozó Kispéter Zoltán szellemi erejét vonja be az Iroda tevékenységébe. Kell is az erősítés, hiszen elfogadható, korrekten alacsony áru klasszikus, zarándok és turisztikai utakat indítanak már az idén. Maximálisan a középpontba helyezik a Családok évét. A szervezés már elkezdődött.Valóságos világjáró programokat valósítanak meg, zarándokutakra orientálják az utazni vágyókat. Újdonságokat is kínálnak: Budapest-Krakkó-Lourdes-Krakkó-Budapest, továbbá: Mexikó 7 nap plusz  illetékek. Újabban „célba vették” Közép-Ázsia egyes országait.

 

  1. Néhány Makrovilág-adat a kezdetektől napjainkig:

 

Név: Makrovilág Utazási és Zarándok Utazási Iroda (1085 Budapest, Üllői út 16/b).

Jelmondata 31 éve: „Bízza magát a megbízhatóra!”, 1986. szeptember 8-án fogant meg a Zarándok Iroda létesítése Aegína szigetén (Görögország). 1987. június 15-én került pecsét a vállalkozásra Makrovilág Idegenforgalmi és Kulturális Kisszövetkezet néven.

 

  1. december 31-ével ez a vállalkozási forma törvényileg megszűnt. 1993. január 1-től a Makrovilág Kft. üzemelteti a Makrovilág Utazási és Zarándok Utazási Irodát. Az iroda működési helyei: Üllői út 11-13. 2001. októberéig; Üllői út 7. 2015. november 1-ig; Üllői út 16/b 2015. november 1-től.

 

  1. A 30 éves jubileumi Makrovilág-ünnepségről:

 

Időpontja: 2017. július 1. (szombat). Helye: Vecsés, Epreskert. Résztvevők száma: kb. 1000 fő. (Ebből 1 érsek, 4 püspök, 50 pap.)

 

20170701_122854_1.jpgMadari Gyula, a Makrovilág alapító igazgatója gratulál Gyulai Endre, Szeged-Csanádi nyugállományú püspöknek

A Makrovilág elbúcsúztatta a kommunizmust; túlélt a működése alatt regnált mindenféle kormányt. A banki tartozást 3x visszafizette. Létére, tönkretételére szervezkedett „kollégákat” semlegesítette és lezárt egy emberöltői korszakot – ahol még a hit fontos volt.

 

img_0121.jpgPrédikációját tartja dr. Seregély István volt egri érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nyugalmazott elnöke

Makrovilág Érdemérmet (nem érdekérmet!) alapítottunk, ahol azt a 36 embert tüntettük ki, akik elkötelezettségükkel, aktivitásukkal szolgálták az Isten ügyét a zarándokutakon keresztül, vagy az utazási iroda keretében. Például: 20 éven át utaztatta velünk a magyar borászok legjobbjait.

 

Világjáró borászokról van szó – tájékoztatott a sajtótájékoztatón Béky Zoltán, okleveles kertészmérnök tanár, a Magyar Bor Akadémia tagja. 25 éve, csak úgy „belekeveredett egy tanulmányútba: így jutottak el Thaiföldre, londoni útjuk során „összedolgoztak”, úgy, hogy a királynő „közelébe” kerültek. De a Makrovilág által gondozott zarándok- és turisztikai utazásaik során Franciaországba, Spanyolországba, Portugáliába, Olaszország északi részébe, Izraelbe, Dél-Afrikába, Kaliforniába, az új világba, Ausztráliába, Új-Zélandba, Pápua-Új-Gíneába, Chilébe, Argentínába, Brazíliába is eljutottunk -, hogy csak néhány célpontot említsek. Sok-sok meglepetést gyűjtöttünk a szellemi tarsolyunkba. Igazi meglepetés ért minket, amikor a fogadó országok borászai lakonikusan kérdezték: – nálatok csak fehér- és vörösbor van?! Tátott szájjal konstatálták, hogy Magyarországon kiváló borokat „alkotnak” a borászok, és nem csak szín- de íz- és illatárnyalat tárgyában, hanem. Vállalva a szerénytelenség látszatát, jó marketingmunkát végeztünk, a magyar bor és borászat jó hírnevét öregbítettük.

 

Természetesen a pedagógusok sokaságát szintén nagy szakmai odaadással zarándok és turisztikai utaztatásukkal segítették a lelki-személyi erősödést. Meg kell említeni azt a tényt is, hogy a Makrovilág szakmai-személyi tevékenységét  segítette, erősítette, támogatta, függetlenül attól, hogy saját finanszírozással jöttek létre ezek a felejthetetlen élményeket nyújtó utak. Az sem lehet közömbös tény, hogy ár-érték arány érvényesült. Jól szolgálták a résztvevők a marketing- és PR-tevékenységet. Csak ismételni tudjuk, hogy valóságos Világjárók-sorozat keretében jól teljesítettek a turisztikai és zarándokutazások résztvevőit illetően.

 

A zarándoklat keretében kitüntetettek szervezők, lelkivezetők, egyszerű hívők, papok, püspökök, érsek voltak. Az idősebb, dolgos generáció.

 

Az Érdemérem: antikolt arannyal futtatott bronz, egyik oldalán a Makrovilág logója, Makrovilág Érdemérem és egy pápai mondat: „Teljes szívvel az úton levőkért” feliratok. A másik oldalon: Szent Pió atya, a Makrovilág védőszentje, könyörögj érettünk. Hozzá nagyon szép oklevél, benne a laudációval.

 

Akik kapták a kitüntetést, annak ellenére, hogy mi nem egy tekintélyes állami szerv vagyunk, nagyon nagy örömmel, meghatódottsággal, elérzékenyüléssel, sőt esetenként a sírással küszködve fogadták. Mi pedig új korszakot kezdünk!

 20170701_190219.jpg

A Makrovilág 30. éves ünnepi miséjén Kapui Jenő kanonok áldoztat

  1. évi programfüzetek:

 

Újult erővel kezdünk neki a következő 30 évhez. Teljességgel megváltoztak a körülmények és az igények. Az utazni vágyókat igényes, szép és tartalmas prospektusokkal segítik (orientálják).

 

  1. Nagy programfüzet (2×12 oldal, benne Egynapos utak, Eucharisztikus utak, Szent Pió 50. évfordulója, buszos utak, Buszos-repülős utak, Repülős utak Szent Kilencedek.

Turista utaknál zömében már nem igénylik az emberek a sok információt, mint régen. Ennek két oka van:

  1. minden információt megtalálnak az interneten;
  2. másrészt szellemileg fáradtak és csak az utazást kérik, jó szolgáltatásokkal;

kivétel ez alól a „Világjárók-sorozat”, ezek nagyon bonyolult utak, ismeretlen desztinációk, a történelmük, kultúrájuk kevéssé ismert. Itt az utak előtt felkészítő előadásokat tartunk.

 

Zarándok utak a nagy programfüzetben.

Részben klasszikus, ismert és látogatott kegyhelyek. Pl. Lourdes, Fatima, Czestochowa, Csíksomlyó, Róma, Medjugorje, Szentföld; de új utak is bekerültek a repertoárba: Olasz szentek, Baltikum a Keresztek Hegyével, vagy Mexico Quadalupei Szent Szűz zarándoklattal.

 

  1. Eucharisztikus utak 2018 (Dr. Erdő Péter bíboros úr ajánlásával)

Eucharisztia fogalma: eredeti jelentése, hálaadás, a Római Katolikus Egyházban, szent liturgia, szentmise, mindennapjainkban Krisztus testévé és vérévé változtatott kenyér és bor. Templomainkban: a pasztoforiumban, tabernákulumban, szentségházban világító vörös fény mellett őrzött Krisztus teste, a Kenyér!

 

Ebben a füzetben megtalálható az évenként megrendezett hajós virrasztás, és olyan utak, ahol hitetlenség miatt Isten bizonyította, hogy az valóban Krisztus teste és vére. Ereklyetartóban őrzik a valódi húst és vért. Lanciano, Orvieto (Olaszország), Santarém (Portugália) a célpontok, csak néhány út a lehetséges csodák helyére. Ezzel már a 2020-as Eucharisztikus Kongresszusra készülünk.

 

  1. Pió atya 50.

Halálának, égi születésnapjának 50. évfordulója miatt számos utat (buszos, repülős, kombinált) indítunk San Giovanni Rotondóba, ahol Pió atya földi maradványai, ereklyéi vannak, illetve Pietrelcinába, szülőhelyére. Pió atya a 20. század egyik legnagyobb szentje, közkedvelt és a Makrovilágnak is védőszentje. Sőt! Magyarországgal kapcsolatban is van egy próféciája:

 

„Magyarország egy kalitka, melyből egyszer majd egy gyönyörű madárka fog kiszállni! Irigylem a magyarokat, mert általuk nagy boldogság árad majd az emberiségre! Kevés nemzetnek van olyan nagyhatalmú őrangyala, mint a magyaroknak, s bizony helyes lenne fokozottabban kérniük hathatós oltalmát országukra!”

 

  1. Zarándokutakról

 

A zarándokiroda nagyon jelentős szerepet tölt be a magyar katolikus vallási életben. 30 év alatt több mint 500.000 (félmillió!) utast regisztráltunk. Sok nagy országos és nemzetközi zarándokutat szerveztünk meg. Csak néhányat említenék:

– Kecskemét-Kalocsa Egyházmegye római zarándoklat 1993. október 5-10. (500 fő)

– Első nagy magyar engesztelő Fatimai zarándoklat 1994. augusztus 22-29. (500 fő)

– Első országos Jézus szíve zarándoklat 1996. október 2-5. (600 fő)

– Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Gellért zarándoklat 1996. március 26-29. (300 fő)

– Római zarándoklat Apor Vilmos boldoggá avatására 1997. november 7-12. (832 fő)

– Országos torinói Szent Lepel zarándoklat 1998. június 11-14. (600 fő)

– Mariazell 1998. szeptember 8. (1000 fő)

– Szentföldi Nemzetközi Zarándoklat 2000. február 20-28. (1000 fő)

– Római Szentévi Zarándoklat 2000. október 6-12. (8000 fő)

– Batthyány-Strattmann László boldoggá avatása Rómában 2003. március 20-26. (2300 fő)

– Fatimai Nagy Zarándoklat 2007. október 10-17. (1000 fő)

 

Megjegyzés: 2008, a válság kezdete óta a „nagy zarándoklatok” létszáma 350-400 fő. Másik oka a zarándoklatok csökkenésének, hogy a jelenlegi aktív generáció már nem járt hittanra, templomba, nincsenek  teológiai  ismereteik.  A népszámlálás  is  ezt  mutatja:  2001-ben  5.558.961  katolikus volt,

2011-ben csak 3.871.922. (10 év alatt az aktív, mozgósító vallásos szülők, nagyszülők javarészt kihaltak és a mai öregek már sajnos nem vallási tényezők!)

 

Zarándoklatok szervezése fontos feladat:

                        – hittani ismeretek bővítése;

                        – szakemberek képzése (korábban, 6 évvel ezelőtt a Nyugat-Magyarországi Egyetemen elkezdődött a vallási turizmus oktatása). Én is 3 tantárgyat oktatok: a vallási turizmus menedzsmentjét; a vallási turizmus szervezési módszertanát I-II. (2 félév). 2016. januárjában átvette a Kart Győrben a Széchenyi István Egyetem (és meg akarja szüntetni a szakirányt?);

                        – ismertetőanyagok készítése;

                        – intenzív marketing (személyi kapcsolatteremtő, -erősítő tevékenység, ezek kiadványokkal történő határozott iránymutatása);

                        – a globalizáció klasszikus és elengedhetetlen emberi értékek része a vakvágány, bár vannak jó oldalai is, azonban mégis ellensége a kultúrának, a vallásnak, a családoknak. Ez a zarándoklaton az Istennel folytatott párbeszéd során tudatosodik;

                        – egy zarándoklat hittanóra, nevelési feladat, mai szóval közösségépítő cselekedet is.

 

A vallásilag elkötelezettek nélkülözhetetlen segítő tevékenysége

 

                        A sajtótájékoztatón a tudósító megismerkedhetett egy szimpatikus asszonnyal, Hókáné Nagy Erzsébettel, aki 15 évig sekrestyése Galgahévíznek. Ő is elismerőleg vélekedett a Makrovilág tevékenységéről, vezetéséről. Jól emlékszik az első útra (Lourdes), Fatima, Szent Föld stb. Összesen 35 zarándoklatot szervezett, Seregély érsekkel járt a Jordán-folyónál. Több zarándok útnál lelki vezető funkciót töltött be. Kis hazájának képviselői Galgahévízről, Bagról egy busznyi zarándokkal bejárták Olaszországot, Lengyelországot (itt felkeresték II. János Pál emlékhelyeit), Monakót és így tovább. Sok-sok lelki élményt gyűjtött ő maga is, nem beszélve az utastársak „gyűjteményéről”. Erzsike néni nagyon elégedett a Makrovilág működésével, jól szervezett, komfortos turisztikai és zarándok utazási iroda. Az idei szezon új programfüzettel kapcsolatban határozott véleménye: a kiadványok jól követik a hagyományokat, visszafogottan orientáló, megnyerő.

 

Haszon gazdaságilag:

– miután a zarándoklat-szolgáltatások igénybevétele folytán valósul meg, egyértelmű, hogy a szolgáltatásokért (szállás, étkezés stb.) fizetett költségben árbevétel, árrés, haszon realizálódik;

– a zarándoklatot emberek szervezik meg (referensek), bonyolítják le (buszok, vonatok, repülőgépek személyzetei), vezetik (papok, idegenvezetők). Kézenfekvő, hogy annál több embernek, családnak ad kenyeret a vallási turizmus, minél nagyobb a vallási turizmusban résztvevő utasok száma;

– a zarándoklatot szervező vállalkozásoknál is a sűrűfillér alapján keletkezik szerény árrés, és azt pedig fejlesztésre lehet fordítani;

              – ezek annál igazabbak miszerint van, aki profán utazásra nem megy.

 

Vallási turizmus jelene és jövője

Ma: az utasok arányában kevés: kb. 5-6 %.

Jövő: égetően fontos a növekedés, mert ez egyben növeli az emberi öntudatot, önazonosságot.

Ma: a mai állás szerint, ha nem növeljük keresztény önazonosságunkat, akkor nem csak az Örök Élet kerül veszélybe, hanem a mi életünk is.

 

Fontos:

Az utazás nemesíti az embert,

a zarándokutazás pedig megszenteli!

 

Európa, benne Magyarország is az V. század vége felé jár! Agonizál! A Kelet-Római Birodalomban is a vezérek korruptok voltak, a vallás elhalványult, az embereket csak a cirkusz és a kenyér érdekelte, Vespasianus császár meg hirtelen meghal. A határon pedig már ott álltak a hunok, gótok, alemanok stb.

 

Ismerős a következő lépés: a népvándorlás. Az utazás, a zarándoklat az egyetlen műfaj, amely lökést tudna adni a nem hívőknek és hívőknek is, hogy komolyan vegyék az Istent és ezzel együtt a kereszténységüket, európaiságukat, magyarságukat.

 

A Vallási Turizmus Szövetségünk: – a zarándoklatok érdekvédelme; – a zarándokok érdekvédelme;    jogi háttér biztosítása (Vallási Turizmus Törvény szükségeltetik).

 

Sajnos a napi hatalom sem ismerte fel a vallási turizmus szükségszerűségét, még nem is gondol a 2020-as Eucharisztikus Kongresszusra. Kívánatos lenne képviselni a Vallási Turizmust a Turisztikai Tanácsadók Szövetségében.

 

Ki a zarándokturizmus célcsoportja?

Minden ember 0-100 éves korig, hiszen mindenkit kötelességünk Isten országába elutaztatni – fejezte be sajtótájékoztatóját az alapító-igazgató.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.