2022.augusztus.16. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Egyedülálló online katalógus a Szépművészetiben

2 perc olvasás

image7_12.jpgCsaknem 3000 műtárggyal gyarapodott, és így már mintegy 8000 metszet érhető el a Szépművészeti Múzeum grafikai gyűjteményének online katalógusában (http://www.printsanddrawings.hu/). A most elkészült újabb fejezet, a 17. századi itáliai grafikák szerzője Kárpáti Zoltán és Nagy Eszter. A digitális katalógus 2012 óta érhető el, a gyűjtemény most publikált, újabb részének feldolgozása 2016-ban kezdődött és 2018 elején vált hozzáférhetővé.

2012 júniusa óta angol nyelven hozzáférhető a Szépművészeti Múzeum mára közel 8.000 metszetet felölelő online metszetkatalógusa. Az olasz és francia metszeteket bemutató fejezete most a 17. századi olasz sokszorosított grafikákkal bővült. Akárcsak korábban, a katalógus a művek lehető legteljesebb, szakirodalommal és rövid kommentárokkal kísért bemutatására törekszik. Az újabb katalógus Kárpáti Zoltán és Nagy Eszter munkája.

Napjainkban a világ vezető múzeumai nagy gondot fordítanak arra, hogy gyűjteményeiket minél szélesebb közönség számára hozzáférhetővé tegyék. Csatlakozva a nemzetközi gyakorlathoz, a Szépművészeti Múzeum 2012-ben úgy döntött, hogy egy akkor elkészült gyűjteményi katalógusát nem a megszokott módon, könyvformában, hanem online, a weben publikálja. Korszerűségén túl, egy online katalógus használata lényegesen egyszerűbb, a benne foglalt információk gyorsan és sokféle módon kereshetők, tartalma könnyen és rendszeresen frissíthető. A könyvek kisméretű, többnyire fekete-fehér reprodukcióival szemben pedig a művek nagyfelbontású, színes képeken tanulmányozhatók.

Az online metszetkatalógus elsősorban a hazai és nemzetközi szakma számára készült, webes publikálása azonban lehetőséget nyújt a művek szélesebb körű bemutatására is. Így nemcsak általános szakmai referenciaként használható, de eleget tesz a Múzeum azon közgyűjteményi feladatának is, hogy az itt őrzött kulturális javakat a szakmán kívül az egyetemi oktatás és a nagyközönség számára is elérhetővé tegye.

A grafikai gyűjtemény csaknem 9.000 rajzot és 100.000 grafikát tartalmaz a műfaj európai emlékeinek változatos képét adva a 15. század közepétől egészen napjainkig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.